Wysłana - 10 czerwca 2008 16:54 Przeniesiony przez vtserafin z działu 'Mieszane sztuki walki - MMA'.
Sprawdź ile procent masz tłuszczu
Witam, trenuje Karate Kyoukushin, od przyszłego roku zapisuje się na BJJ. Oprócz tego chciałbym poznać trochę technik walki z bronią. Co polecacie? Arnis, Kenjutsu, a może jeszcze co innego?
W pierwszym momencie chciałem poradzić Tobie kurs szybkiego strzelania z nauką likwidowania zacięć i szybkich wyjść z sytuacji awaryjnych,dopiero po przeczytaniu linka zajarzyłem,że nie o to chodziSądze,ale to moje zdanie,że chyba Filipińskie Sztuki Walki oferują dobry i szeroki wachlarz nauki różnymi przyrządami ze szczególnym naciskiem na pałki i nóż,a te rzeczy w użyciu spotyka się najczęściej.Do wyboru masz różne szkoły,między innymi:Escrima,Arnis,Estokada,Doce Pares,no i Kalaki,ale nie wiadomo na pewno czy to filipińskie,czy polskie
Raczej ustapić niż zranić,raczej zranić niz okaleczyć,raczej okaleczyć niż zabić,prędzej zabić samemu,niż dać się zabić.
1213167457000
Cavior Bushido24.pl
Wysłana - 12 czerwca 2008 12:11
Niezłą rzeczą może być także kendo-bo choć z mieczem po ulicach chodzić nie będziesz-to i tak jest to solidny, sportowy, kontaktowy trening walki bronią.
Zawsze zostaje metalowa rura, prawie jak boken. ;) Ale słyszałem że z japońskiej szermierki lepsze jest właśnie kenjutsu, bo nie ogranicza się tylko do ataków kataną.
Na zdrowie!
1213272425000
Cavior Bushido24.pl
Wysłana - 12 czerwca 2008 14:16
Zawsze zostaje metalowa rura, prawie jak boken. ;)
Mniej więcej o to mi chodziło. Tyle, że kendocy używają shinai a nie bokenów (shinai jest wykonany z bambusa i w efekcie lekki, uderzeniem ciężkiego, drewnianego bokena można, nawet przypadkiem, zabić).
Ale słyszałem że z japońskiej szermierki lepsze jest właśnie kenjutsu, bo nie ogranicza się tylko do ataków kataną.
Ken-jutsu to "sztuka miecza", zbiorcze określenie na tradycyjne japońskie style walki mieczem, nauczane najczęściej w postaci układów (kata) pojedynczo i w parach. Kendo to jej usportowiona, nowoczesna, "kontaktowa" (sparringi) wersja.
Póki co skłaniam się ku arnis, szerszy wachlarz technik prezentuje się ciekawie. http://www.brucelee.adoz.pl/main.php?page=1 Ktoś może mi powiedzieć coś o tym klubie? I czy modern arnis różni się czymś od zwykłego arnis?
Na zdrowie!
1213279598000
Aapsik
Wysłana - 14 czerwca 2008 19:01
Widze że raczej nikt mi więcej nie pomoże. Sog dla Caviora i Słabego.
Na zdrowie!
1213462906000
słaby 56
Wysłana - 14 czerwca 2008 20:09
Dzięki i na zdrowieFachowcem od FMA nie jestem,wiedzę o nich mam dość ogólną(znam kilkanaście podstawowych technik z pałką i nożem),więc tyle co wiedziałem to napisałem.Jak zaczniesz trenować,to może na forum będziesz pisał więcej o FMA,bo mało tu wieści o tym.Pozdro
Raczej ustapić niż zranić,raczej zranić niz okaleczyć,raczej okaleczyć niż zabić,prędzej zabić samemu,niż dać się zabić.