Skład:
- 100g zmielonych płatków owsianych
- 50 g płatków owsianych
- 3 jaja
- 200g twarogu
- 150 - 300g jabłka/ marchwi (poszatkowane)
To zaczynamy:
Do miski wrzucamy 100g zmielonych płatków owsianych, 200g twarogu i wbijamy 3 jaja. Powinno to wyglądać tak:
następnie dodajemy pół szklanki (50g) normalnych płatków owsianych + w moim przypadku jabłka (poszatkowane)
i mieszamy..
Taką masą wypełniamy toster:
Teraz pozostaje czekać kilka minut i wyjąć nasze tosty:
Czas przygotowywania: 15 min na ciasto, 10 min na toster
Wartości odżywcze otrzymanych tostów:
B: 78g (60g zwierzęcego)
W strawne: 66g
T: 28 (8:12:8)
Błonnik: 16g
kcal: 1051
Wartości odżywcze jednej porcji (połowy):
B: 39g (30g zwierzęcego)
W strawne: 33g
T: 14 (4:6:4)
Błonnik: 8g
kcal: 525
Podane wartości można manipulować przez dodanie np. serwatki, więcej owsianych, orzechów, słodzika jak i przypraw - polecam dodanie CYNAMONU! Ale i bez podanych dodatków placki bardzo dobrze smakują, są kruche i mięsiste.
Podane wyżej tosty codziennie od kilku miesięcy dzielę na dwie części, owijam w sreberko i do plecaka, robie je nawet w weekendy..
Uwagi: do ciasta wkładamy owoce/ warzywa poszatkowane i w miarę twarde by jakoś się to trzymało kupy
Mam nadzieję że mój przepis chociaż komuś się przyda,
pokój ludzie!
Zmieniony przez - acidrinker w dniu 2010-10-10 16:15:51