SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

Tilapia z awokado

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 5152

napisał(a)
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 260 Wiek 32 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 10108
Siema bobki!

W dzisiejszym odcinku zrobimy se tilapię z awokado. Jest to od dłuższego czasu mój potreningowy.
------------------------------------------------------------------
Tilapia to chuda ryba słodkowodna, 20g białka /100g. Smak prawie niewyczuwalny, zapach bardzo intensywny. Na nasz rynek trafiają głównie filety z chińskich hodowli. Nie wiem co takiego jest w tej rybie, ale żrą ją po kilka razy dziennie takie katy jak Radek Słodkiewicz, Kai Greene czy Erik Frankhouser. Więc ja też

Awokado to warzywo o specyficznym smaku, bogate w wiele składników odżywczych i wyjątkowo ubogie w węglowodany. Jest cennym źrodłem bardzo łatwo przyswajalnych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zalecane dla osób chorujących na miażdżycę, nadciśnienie oraz przy problemach z wątrobą.
------------------------------------------------------------------
1. Co potrzebne:
- filety z tilapii 300g Można nabyć chociażby w sieci Carrefour. Koszt: ok 8zł za 375g (500g z glazurą) w zielonym opakowaniu jak na zdjęciu. Spotkałem się też z filetami sprzedawanymi luzem na wagę - ok 17zł/kg. W innych dużych sieciach i dobrych sklepach rybnych też powinny być.
- 1 duże awokado (ok 100g jadalnego miąższu) - jest ostatnio u nas bardzo tanie - przykładowo w sieci Tesco kosztuje już ok 1,5zł za sztukę. Przy zakupie radzę wybierać bardziej "gruszkowate" niż "jabłkowate" - w tych pierwszych niejadalna pestka jest dużo mniejsza. Należy również pamiętać, że awokado najlepiej smakuje dojrzałe (miękkie). Jeśli kupimy twarde, należy je odstawić na 2-8dni w ciepłe miejsce (czas ten można skrócić, owijając awokado w papier)
- garnek do gotowania na parze



------------------------------------------------------------------
2. Przygotowanie
- filety: opłukać starannie (sic!) z glazury pod ciepłą wodą, ze względu na intensywny zapach przykryć i do lodówki na 24h.








- zagotować wodę w garnku do gotowania na parze, wsadzić filety, przewracać ok 7-10 minut, aż będą równiutko białe.









- w międzyczasie jak nam się ryba gotuje: awokado - dokładnie umyć, przekroić w połowie tak aby nadziać się nożem na pestkę, rozdzielić na dwie połówki, wydłubać lub wycisnąć pestkę, oddzielić miąższ od skórki tak jak na zdjęciu. Radzę to robić w ten sposób, inaczej będziemy mieli całe ręce upaprane w tym zielonym gównie









- awokado ugnieść widelcem, dodać gotowe filety, jeszcze raz wszystko ugnieść i wymieszać. Powinna wyjść taka papka:





Biteszyn

Koszt całej imprezy to ok. 8zł. Na zagranicznych forach ludzie dodają przyprawy, jaja, majonez i inne gówna - ja jednak preferuję naturalnie. Można także do awokado dać limonkę+sól i zrobić klasyczne guacamole jako przystawkę do tilapii , ale kto by się tam pi.erdolił w takie coś

Polecam to danie na diecie tłuszczowej / low carb - chociaż nigdy na takiej nie byłem . W zależności od celów treningowych możemy dodać jakieś źródło węglowodanów - najlepiej ciemne pieczywo (na zdjęciu 100g chleba sojowego).

Wartości odżywcze:
Białko (z ryby) - 60g
Tłuszcze (z awokado) - 24g
Węglowodany (z chleba) - 40g
ok. 720 kcal

Pozdrawiam,
Grzesiek

Zmieniony przez - Dog Face w dniu 2009-01-11 01:36:36
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
napisał(a)
w0jt Dana White
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 13762 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 93464
super, coraz więcej pomysłów na rybę.

Business as usual

napisał(a)
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 260 Wiek 32 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 10108
Coś się nie ładuje ostatnia fota:
napisał(a)
Ekspert
Szacuny 79 Napisanych postów 16574 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 64105
fajne tylko drogie
napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 18 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 27
NO w sumie jedna z droższych...(chociaż nie tak jak łosoś )ale tak czy inaczej polecam

www.contimax.pl - moje ulubione ryby
www.pacificcoho.pl - moje ulubione przepisy na rybki
www.smakuj.com.pl - ulubiony śledzik

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Polędwiczki w sosie żurawinowym

Następny temat

Zrazy wieprzowe z warzywami

Kreatyna, czy potrzebuje wsparcia transporterów? Kreatyna, czy potrzebuje wsparcia transporterów? Kai Greene w nowej odsłonie Kai Greene w nowej odsłonie Nietolerancje pokarmowe - rodzaje i diagnostyka Nietolerancje pokarmowe - rodzaje i diagnostyka Robert Burneika wróci na scenę! Robert Burneika wróci na scenę! Jakie pralinki jeść na diecie? Jakie pralinki jeść na diecie? Jak rosną mięśnie? Jak rosną mięśnie? Alicja w krainie szampana Alicja w krainie szampana Poizometryczna relaksacja mięśni, sposób na szybkie rozciąganie Poizometryczna relaksacja mięśni, sposób na szybkie rozciąganie