SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Dietetyczne mini serniczki - rumowe

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1773

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 71 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 969
Dietetyczne mini serniczki - rumowe

Przepis znalazłam na odwrocie opakowania Mokate Cappuccino, ale bardzo go zmodyfikowałam bo tamten nie miał nic wspólnego z dietą ;D i tak wyszło przepysznie! :)

przepis:
1. na czerwoną galaretkę możecie użyć gotowej, kupnej lub tak jak ja zrobić galaretkę łącząc zaparzoną herbatę malinową (2torebki na 500ml gorącej wody) z żelatyną (2łyżki) i dosładzając (miodem, cukrem brązowym, stevią; wg uznania). Potrzebujemy 500 ml galaretki i wlewamy ją do foremek (kokilek) do 1/3 ich wysokości. Czekamy aż wystygną i wkładamy do lodówki aby stężały.
2. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Potrzebujemy serek homogenizowany 400ml (u mnie milk land - tesco), jogurt naturalny 150-165ml, kilka kropelek aromatu waniliowego lub śmietankowego (nie cała łyżeczka), 50g startej czekolady, 2 łyżki cappuccino rumowego, 2-3 łyżeczki cukru (u mnie demerara, ale możecie użyć tego co lubicie). Te składniki wszystkie razem ze sobą miksujemy. Próbujemy czy odpowiada nam smak, w razie czego odpowiednio doprawiamy. Następnie w odrobinie wody gorącej rozpuszczamy żelatynę - 2 łyżki (ok. 10 g) i delikatnie miksujemy z wcześniej przygotowaną masą. Kiedy masa już jest dokładnie połączona z żelatyną, a czerwona galaretka stężała już w lodówce, wypełniamy foremki masą serową do samego końca. Wkładamy do lodówki i czekamy aż masa stężeje.
3. Czas na przygotowanie spodu. Z nim miałam największy problem, ponieważ powinien on być z kruchego ciasta na bazie masła, a ja chciałam koniecznie je czymś zastąpić :) znalazłam przepis gdzie zostało zastąpione jogurtem naturalnym i tak też zrobiłam. Zmieszałam razem 150g mąki pszennej pełnoziarnistej z ok. 100ml jogurtu naturalnego, 3,5 łyżeczki cukru brązowego, 1 całym jajkiem i szczyptą soli. Wyrabiałam chwilę ciasto, schowałam je na 30 minut do lodówki, następnie musiałam podsypywać je mąką pszenną aby udało mi się je rozwałkować. Wycinałam krążki i piekłam je w 180 stopniach przez 10 minut. Jednak polecam zrobić kruche ciasto z tego przepisu: 100g mąki pszennej razowej, 60g zimnego masła, 1 żółtko, szczypta soli, i 3,5 łyżeczki cukru brązowego. Również je zagnieść, schować do lodówki, powinno być po wyjęciu jak plastelina. Rozwałkować je, wycinać krążki wielkości kokilek i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10 minut.
4. Po wyjęciu krążków z piekarnika, ostudzić je. Przygotować garnek z gorącą wodą, wyjąć kokilki z lodówki, można nożem każdą galaretkę odcinać od krawędzi i zamaczać na chwilkę (10 sek) w gorącej wodzie, aby galaretka odczepiła się od dna. Nie można trzymać zbyt długo bo się rozpuści. Podawać na upieczonych krążkach :)

Wartości odżywcze na jedną kokilkę
białko 12,5 g
węgle 24,12 g
tłuszcze 8,12 g

















Zmieniony przez - Banan w dniu 2013-12-01 15:32:49
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

GŁOSOWANIE MR&MISS SFD 2013! nagroda!

Następny temat

Naleśniki owsiane z nadzieniem i polewą kawową

WHEY premium