Przepis znalazłam na odwrocie opakowania Mokate Cappuccino, ale bardzo go zmodyfikowałam bo tamten nie miał nic wspólnego z dietą ;D i tak wyszło przepysznie! :)
przepis:
1. na czerwoną galaretkę możecie użyć gotowej, kupnej lub tak jak ja zrobić galaretkę łącząc zaparzoną herbatę malinową (2torebki na 500ml gorącej wody) z żelatyną (2łyżki) i dosładzając (miodem, cukrem brązowym, stevią; wg uznania). Potrzebujemy 500 ml galaretki i wlewamy ją do foremek (kokilek) do 1/3 ich wysokości. Czekamy aż wystygną i wkładamy do lodówki aby stężały.
2. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Potrzebujemy serek homogenizowany 400ml (u mnie milk land - tesco), jogurt naturalny 150-165ml, kilka kropelek aromatu waniliowego lub śmietankowego (nie cała łyżeczka), 50g startej czekolady, 2 łyżki cappuccino rumowego, 2-3 łyżeczki cukru (u mnie demerara, ale możecie użyć tego co lubicie). Te składniki wszystkie razem ze sobą miksujemy. Próbujemy czy odpowiada nam smak, w razie czego odpowiednio doprawiamy. Następnie w odrobinie wody gorącej rozpuszczamy żelatynę - 2 łyżki (ok. 10 g) i delikatnie miksujemy z wcześniej przygotowaną masą. Kiedy masa już jest dokładnie połączona z żelatyną, a czerwona galaretka stężała już w lodówce, wypełniamy foremki masą serową do samego końca. Wkładamy do lodówki i czekamy aż masa stężeje.
3. Czas na przygotowanie spodu. Z nim miałam największy problem, ponieważ powinien on być z kruchego ciasta na bazie masła, a ja chciałam koniecznie je czymś zastąpić :) znalazłam przepis gdzie zostało zastąpione jogurtem naturalnym i tak też zrobiłam. Zmieszałam razem 150g mąki pszennej pełnoziarnistej z ok. 100ml jogurtu naturalnego, 3,5 łyżeczki cukru brązowego, 1 całym jajkiem i szczyptą soli. Wyrabiałam chwilę ciasto, schowałam je na 30 minut do lodówki, następnie musiałam podsypywać je mąką pszenną aby udało mi się je rozwałkować. Wycinałam krążki i piekłam je w 180 stopniach przez 10 minut. Jednak polecam zrobić kruche ciasto z tego przepisu: 100g mąki pszennej razowej, 60g zimnego masła, 1 żółtko, szczypta soli, i 3,5 łyżeczki cukru brązowego. Również je zagnieść, schować do lodówki, powinno być po wyjęciu jak plastelina. Rozwałkować je, wycinać krążki wielkości kokilek i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10 minut.
4. Po wyjęciu krążków z piekarnika, ostudzić je. Przygotować garnek z gorącą wodą, wyjąć kokilki z lodówki, można nożem każdą galaretkę odcinać od krawędzi i zamaczać na chwilkę (10 sek) w gorącej wodzie, aby galaretka odczepiła się od dna. Nie można trzymać zbyt długo bo się rozpuści. Podawać na upieczonych krążkach :)
Wartości odżywcze na jedną kokilkę
białko 12,5 g
węgle 24,12 g
tłuszcze 8,12 g
Zmieniony przez - Banan w dniu 2013-12-01 15:32:49