SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Kiedy liczymy kaloryczność produktu

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 883

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 11 Wiek 45 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 263
Witam
Próbuje znaleźć odpowiedź na nurtujące mnie pytanie we wszystkich postach i działach tego forum. I klapa. Muszę zadać je w temacie.
Przygotowuję sobie sobie sam posiłki i jestem nieraz w potężnej kropce. Kilogram wołowiny po przygotowaniu (w tym przypadku w rękawie) ma 580 - 600 gram. Pierś z kurczaka czy indyka traci około 30% wagi. Czy jest to utrata wody, tłuszczu lub białka? 100 g wołowiny (w zależności od jej rodzaju) ma około 22 g białka. Sądzę że jest to ilość surowej wołowiny lub drobiu. Czy po przygotowaniu porcja skurczona o 30-40% wagi posiada ten sam skład ilościowy białka jak przed obróbką termiczną?
Proszę o fachową pomoc.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 369 Napisanych postów 8676 Wiek 44 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 130653
wszystko wazysz przed obróbką:miesa, ryby, ryz, kasze, etc.. w trakcie gotowania/pieczenia produkty albo sie kurczą, albo zwiększają objętośc, natomiast skladniki i wartosci pozostają bez zmian. np. 50g ryzu po ugotowaniu bedzie ważyć dużo więcej, ale dlatego, ze pęcznieje i łapie wode. tak samo odwrotnie: pieczesz mięso, kurczy sie, ale nic z niego nie ucieka,bo np. 100g cyca po obróbce wazy mniej, ale ma te same wartosci co surowy produkt 100g

Stop wishing start doing

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 430 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
pamietajmy tylko by wrzucać mieso do wys temp

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 11 Wiek 45 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 263
dziękuję kocio2009 za odpowiedź. Sog dla Ciebie a ja spokojniej będę teraz sobie gotował.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 11 Wiek 45 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 263
s.m.p.a.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 11 Wiek 45 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 263
s.m.p.a. ja generalnie mięsko pakuję w foliowy rękaw z lekką zawartością wody i przypraw i piekę w piekarniku. Drób około 40 minut w temperaturze około 150 st a wołowinę około 90 minut w tej samej temperaturze. Walory smakowe są naprawdę zachowane a i miękkość jest ok.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6256 Napisanych postów 75963 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754461
Zbyt dlugo chyba ze szukales, bo tego typu pytanie pojawia sie co chwile

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Budowa masy mięśniowej czy redukcja?

Następny temat

Dieta na masę do oceny, 81kg

WHEY premium