SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

odżywianie sportowców (art)

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 2562

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 644 Wiek 34 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 15588
znalazłem na dysku pewny ciekawy art. zawiera on informacje które pewnie każdy doświadczony sportowiec zna, lecz dla osób mniej obeznanych może się przydać Pozdrowionka.



ZASADY ODŻYWIANIA SPORTOWCÓW - PRZEPIS NA SUKCES


Do osiągnięcia sukcesu w sporcie pomocna jest dieta wysokowęglowodanowa. Spożywanie węglowodanów w czasie intensywnego wysiłku zwiększa wytrzymałość, czyli zdolność do kontynuowania wysiłku.
Posiłek zawierający węglowodany należy spożyć ok.2 godzin przed intensywnym wysiłkiem, takim jak np. bieg, aby mógł on opuścić żołądek
i dotrzeć do jelita cienkiego Tam węglowodany zawarte w większości produktów żywnościowych przed upływem dwóch godzin i rozpoczęciem zawodów zostaną przerobione na energię.
Organizmowi potrzebne są produkty trawione wolno takie jak np.: makarony, jęczmień, pełne ziarna zbóż, owsianka, niektóre odmiany ryżu
i pieczywo pełnoziarniste, a także produkty zawierające soczewicę, ciecierzycę, kuskus, owies, nasiona roślin strączkowych.
Produkty o niskim indeksie glikemicznym (IG - lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu) powinno stosować się na 1-2 godziny przed zawodami, aby poprawić wytrzymałość sportowców.
Po ciężkim, wyczerpującym wysiłku organizm musi odtworzyć zapasy węglowodanów w mięśniach. Dlatego zaraz po treningu spożywa się posiłek węglowodanowy.
Jeśli chcemy utrzymać intensywność treningu z dnia na dzień, to korzystne będzie wybieranie produktów o wysokim I G. Dotyczy to bardzo intensywnych wysiłków, których czas trwania jest dłuższy niż 90 minut.
Produkty o niskim I G należy spożywać przed wysiłkiem - na około 2 godziny przed ważnymi zawodami. Powolne trawienie zapewnia stałe uwalnianie glukozy do krwi w czasie zawodów. W ten sposób produkty
o niskim I G wydłużają możliwość kontynuowania wysiłku, poprawiają wytrzymałość, opóźniają pojawienie się zmęczenia. Ryż
o wysokiej zawartości amylozy i makarony to dobre przykłady produktów
o niskim I G.
Przed zawodami zalecane są następujące produkty o niskim I G: pieczona fasola z grzanką, płatki owsiane lub makaron z pomidorowym puree.
W czasie zawodów i po, bardzo przydatne są napoje dla sportowców, gdyż podwyższają one cukier we krwi i odbudowują zapasy glikogenu
w mięśniach.
Zamieszczone poniżej tabele przedstawiają wielkość proporcji produktów o niskim I G zawierających 50 lub 75g węglowodanów.



Wielkość porcji produktów o niskim indeksie glikemicznym, którą należy
spożyć 1-2 godziny przed zawodami


Produkt Indeks glikemiczny Porcja zawierająca 50g węglowodanów Porcja zawierająca 75g węglowodanów
Chleb gruboziarnisty lub pumpernikiel 46 100g (3 kromki) 150g (4-5 kromek)
Jabłka
38 400g (3 średnie) 600g (4 średnie)
Jogurt
33 400g 600g
Napoje dla sportowców ok.40 1 szklanka 1 ¾ szklanki
Owsianka
42 600g 900g
Pieczona fasola
48 450g (puszka) 670g (1 ½ puszki)
Pomarańcze
44 600g (5 małych) 900g (7 małych)
Sałatka owocowa
ok.50 500g 750g
Spaghetti, ugotowane
37 200g 300g
Suszone morele
31 105g 160g
Kobiety o masie ciała ok.50 kg powinny zjeść 50g węglowodanów.
Mężczyźni o masie ciała ok. 75 kg powinni zjeść 75g węglowodanów.


Tabela produktów o średnim indeksie glikemicznym

Produkt Indeks glikemiczny Porcja zawierająca 50g węglowodanów Porcja zawierająca 75g węglowodanów
Dżem
59 3 łyżki 6 łyżek
Miód
58 2 ½ łyżki 4 łyżki
Muesli
56 75g i 200ml mleka 110g i 250ml mleka
Płatki otrębowe z rodzynkami 52 45g i 200ml mleka 75g i 250ml mleka
Ryż (np. basmati)
54-64 180g 270g
Sok pomarańczowy
46 600ml (ok.2 ½ szklanki) 900ml (ok.3 ½ szklanki)
Zastosowanie indeksu glikemicznego w dniu zawodów:

Śniadanie o niskim indeksie glikemicznym:
1. Talerz owsianki z mlekiem o niskiej zawartości tłuszczu.
2. Makaron z sosem pomidorowym.
3. koktajl mleczny z owocami.

Posiłek na dwie godziny przed startem:
1. Suszone morele.
2. Sałatka owocowa.
3. Koktajl z owoców o niskim indeksie glikemicznym z mlekiem o niskiej zawartości tłuszczu.

W czasie zawodów- węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym (należy spożywać 30g węglowodanów i 0,5l wody na godzinę):
1. Co najmniej 500ml napoju dla sportowców.
2. Lub 12 cukierków żelowych i 500ml wody.
3. Lub kanapka z miodem i co najmniej 500ml wody.

Posiłek o wysokim indeksie glikemicznym po zawodach (30-60 min. Po ich zakończeniu):
1. 1 litr napoju dla sportowców.
2. Lub 70g ryżu.
3. Lub 2 kromki chleba z miodem.
4. Lub 1 talerz płatków ryżowych albo kukurydzianych.

Posiłek główny (obiad lub kolacja) o wysokim lub niskim indeksie glikemicznym:
1. 270g ryżu z mięsem lub tuńczykiem.
2. Warzywa.
3. 2 kromki chleba.
4. 350g sałatki owocowej i pojemnik jogurtu.

W czasie zawodów produkty w formie płynnej są zwykle lepiej tolerowane niż produkty w formie stałej, ponieważ szybciej opuszczają żołądek. Idealne
w czasie zawodów są napoje dla sportowców, ponieważ uzupełniają nie tylko wodę, ale i elektrolity. Gdy czujesz się głodny możesz zjeść kilka żelek lub kanapkę z miodem.
Po wysiłku natomiast najlepsze są produkty takie jak: napoje dla sportowców, ryż o niskiej zawartości amylozy, pieczywo, płatki śniadaniowe, takie jak kukurydziane lub ryżowe, mogą to być ugotowane ziemniaki bez tłuszczu.
Jakie produkty należy jeść w przerwie między startami

Produkt Indeks glikemiczny Porcja zawierająca 50g węglowodanów Porcja zawierająca 75g węglowodanów
Arbuz
72 1 kg 1,5 kg
Babeczki, słodkie, opiekane 70 120 g (2 babeczki) 180 g (3 babeczki)
Biszkopty
79 65 g (7 sztuk) 100 g (11 sztuk)
Chrupkie pieczywo
81 65 g (13 płatków) 100 g (19 płatków)
Cukierki żelki
80 25 sztuk 38 sztuk
Herbatniki
78 70 g (16 sztuk) 110 g (24 sztuki)
Pieczywo, białe lub ciemne 70 100 g (3 kromki) 150 g (4-5 kromek)
Płatki kukurydziane
84 45 g i ¾ szklanki mleka 65 g i 1 1/3 szklanki mleka
Płatki ryżowe
89 45 g i ¾ szklanki mleka 65 g i 1 1/3 szklanki mleka
Ryż gotowany (nie basmati) 83 180 g 270 g
Słodkie rogaliki śniadaniowe 70 150 g (2 duże) 200 g (3 duże)
Wafle ryżowe
82 60 g (5 sztuk) 90 g (8 sztuk)
Ziemniaki pieczone bez tłuszczu 85 330 g (3 średnie) 580 g (5 małych)
Kobiety o masie ciała ok. 50 kg powinny zjeść 50 g węglowodanów.
Mężczyźni o masie ciała ok. 75 g powinni zjeść 75 g węglowodanów.


Codzienne stosowanie diety wysokowęglowodanowej również ma swój udział w sukcesach. Ważna jest ilość spożywanych węglowodanów. Stosowanie diety bogatej w węglowodany umożliwia długotrwały wysiłek fizyczny. Gdy trenuje się przez wiele dni w tygodniu, trzeba stosować wysokowęglowodanową dietę codziennie. Stale trenujący sportowiec wyczynowy musi spożywać od 500 do 800 g węglowodanów dziennie (ok. 60 % całkowitej ilości spożywanej energii). Można w dużych ilościach jeść białe pieczywo (w 5 kromkach bułki znajduje się 75 g węglowodanów). Dietę można uzupełnić mlekiem smakowym, wyrobami cukierniczymi lub miodem.



Badania naukowe udowodniły, że spożywanie przez sportowców odpowiednich produktów żywnościowych zgodnie z podanymi w niniejszym opracowaniu zasadami może zwiększyć ich szanse na osiągnięcie wysokich wyników w sportach wyczynowych.
Stosowanie tych zasad w połączeniu z ostrożną suplementacją farmakologiczną w ramach racjonalnego programu treningowego powinno pomóc poszczególnym zawodnikom w uzyskaniu ich najlepszych osobistych osiągnięć.





Przykładowe dania wysokowęglowodanowe:


Śniadanie:
 koktajl mleczno- bananowy,
 płatki owsiane z bananami i rodzynkami,
 placuszki owocowo- owsiane,
 placuszki maślankowe,
 grzanki z szynką i fasolą,
 grzanki z warzywami.

Zupy:
 zupa grochowa,
 zupa pomidorowa,
 zupa z soczewicy,
 zupa ,,Minestrone".


Sałatki:
 sałatka makaronowa z fasolą,
 sałatka z czerwonej fasoli,
 sałatka makaronowa z soczewicą.


Dania obiadowe:
 makaron z sosem pomidorowo- fasolowym lub pieczarkowym,
 lasagne z warzywami,
 pilaw z kurczakiem,
 risotto z fasolą,
 cielęcina z warzywami i makaronem,
 kotlet z wołowiny i soczewicy,
 spaghetti po bolońsku,
 ryba z fasolą i pomidorami,
 klops mięsno warzywny,
 ryż zapiekany z serem i warzywami,
 makaron zapiekany z warzywami,
 smażony ryż basmati,
 kasza jęczmienna po włosku,
 placki ze słodkich ziemniaków z kukurydzą.


Desery:
 makaron z jabłkami,
 ryż z gruszkami,
 placek morelowy,
 sernik z owocami.




Opracowali:
Mgr Katarzyna Sznejder
Mgr Andrzej Mierzejewski
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

okres po cyklu na mono

Następny temat

Dieta na ??masę/rzeźbę??help do oceny POMOCY!!!!

WHEY premium