SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Czy dieta w miare zdrowa-pytania

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1397

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 91 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 3019
Witam, chciałbym prosić o mniej więcej ocenę mojej "pseudo" diety i udzielenia odpowiedzi na kilka pytań dotyczącej niej przez specjalistów w tej dziedzinie. Otóż ważę 72 kg, moja prawie codzienna aktywność to przebywanie na uczelni i nauka. Moja dieta wygląda mniej więcej tak:
I. Posiłek 7:00- 100g chleba razowego, 50g jajko cale gotowane, 10g margaryny, 10 g orzechów włoskich, 1 kapsułka omegi-3, 100 g marchewki, 25g sera białego chudego
II. 10:00- 100g chleba razowego, 25g orzechów włoskich, 25g sera białego chudego, 100g jabłka
III. 13:00- 100g chleba razowego, 25g sera białego, 13g smalcu wieprzowego, 50g kapusty pekińskiej/włoskiej
IV. 16:00- 100g chleba razowego, 25g sera białego chudego, 13g smalcu wieprzowego, 50g kapusty pekińskiej/włoskiej
V. 19:00- 100g chleba razowego, 25g sera białego chudego, 13g smalcu wieprzowego, 50g ogórka kiszonego

CEL DIETY- ZDROWIE, ZDROWIE I JESZCE RAZ ZDROWIE, bo jak wiadomo ono jest bez cenne, jednak głównym kryterium, jakim się kierowałem to była cena. Dobrałem składniki tak, aby to jak najtaniej wyszło i w miarę zdrowa, gdyż moje fundusze są bardzo ograniczone. Wiem, ze wielu skrytykuje ja i wtrąci swoje 3 grosze i co nie, co poleci, jednak będę wdzięczny za podpowiedzi, które będą spełniały poniższe kryteria, ale chciałem wiedzieć czy chociaż zawiera min. tego zdrowia
KRYTERIA na podstawie, jakich ułożyłem ta dietę i wyjaśnienia do niej:
- przedewszystkim chodziło o przejście ze spożywania przetworzonego jedzenia(głownie słodyczy) na zdrowszy tryb życia
- jak wspomniałem, aby była jak najtańszą
- nie mam, zawiele czasu, aby przygotowywać posiłki i nie mam możliwości ugotowania jakichś płatków czy ryżu
- dodałem trochę margaryny(wzbogacanej w witaminy), aby uzupełnić dietę w ZDS witamin
- moje węgle opierają się głownie na razowcu, gdyż zawsze kupuje go w piekarni gdzie pracuje moja ciocia i zawsze za polowe ceny mi go sprzedaje;)
Teraz najważniejesze, pytanka:
1. Gramatura posiłków wygląda następująco: Białko- 1g/kg masy ciała, WW: ~6g/kg m.c., T: 1g/kg m.c. Czy taka ilość WW przy prawie całkowitym braku aktywności fizycznej(wyjątek 1 dzień, co opisałem poniżej) nie jest zbyt duża?( chociaż moje zapotrzebowanie jest wyliczone na 0, gdyż chodzi mi o utrzymanie mojej masy)
2. Czy 260mg cholesterolu zawartego w mojej diecie nie jest za duża(210 pochodzi jajka, 50 ze smalcu)?
3. Stosunek kw. tłuszczowych wychodzi prawie idealnie N:J:W- 1:1:1. Stosunek omegi-3 do o-6 wychodzi w całej diecie 4:1 opierając się głownie o źródło WKT w orzechach włoskich(polskich). No i właśnie składniki odżywcze odczytałem z http://www.nutritiondata.com/facts-C00001-01c20oc.html  jednak zauważyłem, ze są jeszcze jedne na tej stronce http://www.nutritiondata.com/facts-C00001-01c20ob.html  Czy składniki z tego pierwszego linku są zgodne z naszymi polskimi orzechami(gdyż te czarne jednak nie pasują do naszych włoskich, jeśli dobrze to zinterpretowalem ze kryterium jakie jest brane to kolor)? A moze ma ktos link z dokladnymi, jak na nutritionie skladnikami odzywczych naszych polskich orzechów wloskich?
4. Bialka stanowi 50%niepelnowartosciowego i 50% pelnowartosciowego
(po 35g.) Czy taka ilosc bialka pelnowartosciowego wystarczy w dostarczeniu wszyskich egzogennych aminokwasow?
5. Czytalem kiedys, ze na kazdy gram WNKT nalezy dostarczyc 0,6 mg wit. E, ale analizujac diete stwierdzilem, ze jednak takiej ilosci nie dostarczampotrzeba mi 15 i brakuje mi 2mg). Otoz, codziennie pije filizanke zielonej herbaty(jedna torebka- 1,74g.) i czy antyoksydanty zawarte w niej moga zastapic te 2mg wit. E, przeciw utleniajacym sie wlasciwosciom WNKT w naszym organizmie?
6. Wyliczyłem, ze dostarczam ok. 40g. błonnika. Czy taka ilość miesci się w granicach normy czy już ja przekracza?
7. Słyszałem także o zakwaszaniu organizmu przez chleb co prowadzi do dysproporcji kwasowo-zasadowej. Czy taka ilość warzyw jaka dostarczam wystarczy by w miare zoptymalizowac te dysproporcje czy należy jeszcze zwiększyć spozycie warzyw?
8. Najważniejsze, raz w tygodniu, regularnie co tydzien pracuje ciezko fizycznie caly dzien no i wtedy nie trzymam diety, gdyz nie mógłbym wytrzymac bo w polowie dnia padłbym z sil, wiec jem to co mam tam na miejscu( glownie bialy chleb,kiełbasę wiejska, szynke, maslo, zwykle obiady, np. rosoly , ziemniaki z panierowanym kotletem, wypieki domowe-ciasta itp.). I tu pojawia problem, gdyz często wtedy wychodzi mi ze zjadam ok. 4000kcal, gdyz wtedy staram się słuchać wlasnego organizmu i jesc, gdy czuje glod(a moje zapotrzebowanie przez reszte dni tak to wynosi 2100kcal). Czy takie odstępstwa raz na tydzien w ilości dostarczonych kalorii i tego typu jedzenia nie wpływają znacząco na zdrowie?
9. Ogolnie pije codziennie filiżankę zielonej herbaty i wysokozmineralizowana piwniczanke niegazowana, tylko ze nie tyle ile się zaleca pic, tylko pije już tyle ile mój organizm potrzebuje( czasami nie pije wiecej niż litr na dzien), gdyz jak pilem na sile ponad ok. 2l. to zawsze w do WC ze 2 razy musialem wstawac. I tu ostatnie pytanie, czy jednak powinienem pic „na sile" chociaz te 1,5l. wody mineralnej?
W sumie to tyle o co chciałbym wiedziec i bardzo prosiłbym Was o odpowiedzi na moje pytania. Pozdrawiam
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 91 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 3019
Pomoze ktos?
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dietka na redukcję do oceny :)

Następny temat

ktory rowerek wybrac?

WHEY premium