SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Jaja- w jakiej postaci?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 7543

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 13 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 466
dobry przepis:
egg florentine -przepis oryginalny (poniżej podam modyfikację)

ugotować jajo w koszulce- rozbic do szklanki (nic z nim nie robić), w miedzyczasie zagotowujemy wode z odrobiną sokiu z cytryny(lub bialym octem- kwas wspomaga koagulację bialka zawartego w jaju).
jak juz woda sie zagotuje- robimy "wir" aby jajo miało ładną formę i wlewamy CAŁE jajo ze szklanki.gotujemy jak lubimy (żółtko zestalone lub nie).
jajo kladziemy na przygotowanym uprzednio toscie pokrytym ugotowanym szpinakiem (np na masle z solą i pieprzem).tego szpinaku to taka warstwa ok 5mm.
wylewamy na to sos beszamelowy (wymieszany z serem zolym) i bialym winem) (dla niewtajemniczonych- podstawa beszamelu to równe ilości białej mąki i masła, rozprowadzone mlekiem.najpierw podsmażamy masło i mąkę bez koloru, potem rozprowadzamy to mlekiem -idealnie- zagotowanym z jedną małą cebulką, naszpikowaną liściem laurowym i dwoma goździkami, jeśli nam sie nie chce, to nie trzeba, ale efekt jest nieporównywalny . na jednego tosta wystarczy rozprowadzenie jednej łyżeczki masła z jedną łyżeczką mąki)

zapiekamy pod grzałką lub w piekarniku.
żeby nikogo nie pomylić- podaję warstwy tosta po kolei od dołu:
1 tost
2 szpinak
3 jajko ugotowane w koszulce (uwaga-jeśli chcesz jeść płynne żółtko- wyjmij odpowiednio wcześnie, ponieważ nawet po wyjęciu z wody proces gotowania będzie trwał dalej, a nawet będziesz jajo zapiekać)
4 sos beszamelowy konsystencja ciasta nalesnikowego
5 ewentualnie odrobina sera startego na powierzchnię

Modyfikacja:

zamiast tosta pszennego użyć innego rodzaju pieczywa, sos beszamelowy zastąpić twarogiem rozprowadzonym czymkolwiek do konsystencji gęstej śmietany- takiej spływającej z łyżki grubą strużką)


rada: wyguglać sobie przepis na sos beszamelowy, białą mąkę pszeniczną można zastąpić mąkąz pełnego ziarna.


skąd ja to wiem?- jestem uczniem takiej dziwnej szkoły gdzieś na końcu świata (płd europa) i jestem ptifurkiem
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

ANKIETA DO POPRZEDNIEGO TEMATU

Następny temat

Jak spalać tłuszcz a jednocześnie budować masę mięśniową?

WHEY premium