SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

PROTEINY Z ŻYWNOŚCI KONWENCJONALNEJ I SUPLEMENTÓW – CZĘŚĆ II !!

temat działu:

ActivLab

Ilość wyświetleń tematu: 1516

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 155 Napisanych postów 18766 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 78763
Dzisiejszy tekst będzie kontynuacją, a zarazem pewnym podsumowaniem, cyklu artykułów traktujących o proteinach. Żywię nadzieję, że udało mi się przekazać Wam najistotniejsze informacje, zarówno o żywności konwencjonalnej jak i suplementach. Wszystkich spóźnialskich zapraszam do lektury napisanych wcześniej tekstów.






Zgodnie z zapowiedzią- będzie w znacznym stopniu bardziej praktycznym niż „standardowe artykuły” – poniżej prezentuję propozycję posiłków (zarówno mięsnych, jak również odpowiednich dla zwolenników diety roślinnej) dostarczających nasze „minimum białkowe” – 20 g (dla treningu dzielonego lub mniej angażującego) oraz 40 g (dla treningów angażujących większość partii mięśniowych lub całego ciała, gdzie uszkodzenia mięśniowe są znacznie większe, a co za tym idzie – i zapotrzebowanie na powysiłkową porcje protein rośnie).

Propozycje posiłków dostarczających ok. 20 g białka o wysokiej wartości odżywczej

Jajka po wiedeńsku z sałatką i grzankami

3 szt (L) jaja kurze całe
łyżka szczypiorek
2 kromki chleb graham
łyżeczka bazylia świeża
1 szt pomidor
½ szt ogórek
2-3 liście sałata lodowa
Podsumowanie posiłku:

białko 30 g
tłuszcz 19 g
węglowodany 37 g
błonnik 6 g
420 kcal






Serek wiejski ze szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi, bułka grahamka

opakowanie 150 g serek wiejski 5%
garść pomidorki koktajlowe
łyżeczka szczypiorek
1 szt bułki grahamki
Podsumowanie posiłku:

białko 25 g
tłuszcz 9 g
węglowodany 51 g
błonnik 6 g
360kcal




Gulasz warzywny

40 g soczewica czerwona, nasiona suche
¾woreczka kasza gryczana
½ kartonika pasta z pomidorów
100 g pieczarka świeża
½ szt cebula
łyżka kukurydza, konserwowa
2 łyżki fasola czerwona, konserwowa
łyżka oliwa z oliwek
Podsumowanie posiłku:

białko 28 g
tłuszcz 15 g
węglowodany 97 g
błonnik 13 g
600 kcal








W kwestii powyższych posiłków nie muszę dodawać chyba nic – łatwo zauważyć, że nawet bez specjalnych starań, a w sumie stosując i produkty i porcje zwyczajowe a nie „sportowe” -nie jest żadną trudnością by przekroczyć pułap minimalny i zabezpieczyć porcję 20 g protein/posiłek.

Propozycje posiłków dostarczających ok 40 g białka o wysokiej wartości odżywczej

Sałatka z wędzonym tofu z tostami i hummusem

kostka tofu wędzone
garść szpinak
20 g migdały
40% puszki ciecierzyca w puszce
garść roszponka
łyżka Tahini
garść pomidorki koktajlowe
3 kromki chleb żytni pełnoziarnisty
Podsumowanie posiłku:

białko 38 g
tłuszcz 28 g
węglowodany 102 g
błonnik 23 g
730kcal

Jak widać i z produktów roślinnych możemy bez większego kombinowania skomponować wysokobiałkowe posiłki. Podkreślę dodatkowo, iż do tych wyliczeń zastosowałem tofu o zawartości białka na poziomie 8%, a na rynku dostępne są powszechnie i takie o zawartości 12-13!

P.S. nawet jeśli nie stosujesz diety roślinnej – spróbuj czasem marynowanego i grillowanego tofu albo przygotuj sobie hummus – zdrowo, smacznie, modnie i bardzo niecodziennie na talerzu! Jeśli dodasz jeszcze kolendry to już absolutnie – kłaniam się w pas!




Pasta z wątróbki na tostowanych grahamkach

2 szt bułki grahamki
150 g wątróbka kurczaka
¼ szt jabłko
½ szt cebula
½ szt marchew
łyżeczka masło ekstra
łyżeczka olej rzepakowy uniwersalny
Podsumowanie posiłku:

białko 45 g
tłuszcz 22 g
węglowodany 104 g
błonnik 14 g
730kcal

Tak, wiem że wielu wątróbki nie ruszy. Tak, wiem że to „złe wspomnienia z przedszkola” i że „śmierdzi”, jednak zapewniam – ta pasta to istny szał! Słodycz cebuli wzbogacona smakiem i kolorem marchewki, kruchością podprażonego jabłka z aksamitnymi nośnikami smaku – wątróbką i masłem – to nie może nie smakować! Pamiętajcie jednak by wątróbkę umyć, oczyścić i osuszyć, pokroić na nieco drobniejsze fragmenty i wrzucić na mocno rozgrzaną patelnię – nic nie zacznie się gotować ani dusić, nie będzie woni gotowanej wątróbki, a więc i przedszkolnych wspomnień. No i nie próbujcie jej solić przed smażeniem, oczywiście




Kulturystyczny klasyk

15 g filet z kurczaka
woreczek ryż brązowy
250 g brokuły
łyżka oliwa z oliwek
Podsumowanie posiłku:

białko 47 g
tłuszcz 15 g
węglowodany 90 g
błonnik 15 g
630kcal

Nie sposób w takim zestawieniu pominąć ubóstwianego kurczaka z ryżem, brokułami i oliwą. Daleko mu do idealnego, szczególnie pod kątem podaży mikroskładników, jest jednak bardzo szybkim, praktycznym, łatwym i niedrogim posiłkiem, co skutkuje wkomponowaniem go (lub jemu pokrewnych) do jadłospisu prawie każdego z nas.







Reasumując – białko jest niezwykle cennym, niezastąpionym składnikiem diety sportowca. Musimy zwracać szczególną uwagę na jego ilość i jakość, bilansować jadłospis całodniowy oraz poszczególne posiłki, szczególnie trenując ciężko i angażując znaczne ilości włókien mięśniowych. Pamiętajmy jednak, że dostarczenie białka w odpowiedniej ilości wraz z żywnością konwencjonalną jest możliwe – jasne, bardziej czasochłonne i mniej wygodne, jednak możliwe. Wszystko jest jednak dla ludzi! Uważasz, że odżywka wysokobiałkowa ułatwi Ci życie, umożliwi nadrobienie zaległości w pracy albo pozwoli nie martwić się o regenerację i katabolizm jadąc na rozmowę do klienta bezpośrednio po treningu? Jedz/pij na zdrowie! Nie zapominaj jednak – suplement to zawsze tylko uzupełnienie, nie traktuj go jako zamiennika dla diety!
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Kolejna nowość - BETA ALANINE DRINK!

Następny temat

ZASTOSOWANIE BCAA W CELACH TRENINGOWYCH !

WHEY premium