120 g ugotowanej kaszy jaglanej
puszka tuńczyka w sosie własnym
1/2 czerwonej papryki
1/2 marchewki
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 jajko
1-2 łyżki mąki gryczanej
1-2 łyżki bułki tartej
1-2 łyżki oleju rzepakowego
świeży tymianek oraz koperek
przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, kurkuma
Przygotowanie:
Do miski dodać kaszę oraz odsączonego tuńczyka. Pokrojone w drobną kostkę warzywa przesmażyć na odrobinie oleju i dodać(lekko ostudzone) do reszty składników. Wbić jajko, dosypać mąkę oraz przyprawy i zioła. Wymieszać na jednolitą konsystencje oraz doprawić do smaku. Masa nie powinna być zbyt "luźna", możną ją zagęścić odrobiną bułki tartej. Smażyć placki na oleju do uzyskania złotego koloru z każdej strony. Placki smażyć obtaczając je wcześniej w bułce tartej, można pominąć ten proces, ale istnieje szansa że będą się rozpadać podczas smażenia. Gotowe, SMACZNEGO :). Wartości kaloryczne podane przy podziale na 2 porcję.
Wartość kaloryczna w 1 porcji:
Białko: 32 g
Węglowodany: 63 g
Tłuszcze: 16 g
Kcal: 530
Jako dodatek proponuje sos jogurtowy z chrzanem i koperkiem :).