SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

"JAGLACKI"- czyli pyszne placki z kaszy jaglanej i tuńczyka.

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3393

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 144 Napisanych postów 219 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1142
Składniki na 2 porcję:

120 g ugotowanej kaszy jaglanej
puszka tuńczyka w sosie własnym
1/2 czerwonej papryki
1/2 marchewki
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 jajko
1-2 łyżki mąki gryczanej
1-2 łyżki bułki tartej
1-2 łyżki oleju rzepakowego
świeży tymianek oraz koperek
przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, kurkuma
Przygotowanie:

Do miski dodać kaszę oraz odsączonego tuńczyka. Pokrojone w drobną kostkę warzywa przesmażyć na odrobinie oleju i dodać(lekko ostudzone) do reszty składników. Wbić jajko, dosypać mąkę oraz przyprawy i zioła. Wymieszać na jednolitą konsystencje oraz doprawić do smaku. Masa nie powinna być zbyt "luźna", możną ją zagęścić odrobiną bułki tartej. Smażyć placki na oleju do uzyskania złotego koloru z każdej strony. Placki smażyć obtaczając je wcześniej w bułce tartej, można pominąć ten proces, ale istnieje szansa że będą się rozpadać podczas smażenia. Gotowe, SMACZNEGO :). Wartości kaloryczne podane przy podziale na 2 porcję.


Wartość kaloryczna w 1 porcji:

Białko: 32 g

Węglowodany: 63 g

Tłuszcze: 16 g

Kcal: 530

Jako dodatek proponuje sos jogurtowy z chrzanem i koperkiem :).
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29912 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
z kaszy jaglanej można cuda robić, robiłem coś podobnego też już ale bez dodatku mąki :)
Fajnie by było jakbyś dodał zdjęcia
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 144 Napisanych postów 219 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1142
ASFI87
Składniki na 2 porcję:

120 g ugotowanej kaszy jaglanej
puszka tuńczyka w sosie własnym
1/2 czerwonej papryki
1/2 marchewki
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 jajko
1-2 łyżki mąki gryczanej
1-2 łyżki bułki tartej
1-2 łyżki oleju rzepakowego
świeży tymianek oraz koperek
przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, kurkuma
Przygotowanie:

Do miski dodać kaszę oraz odsączonego tuńczyka. Pokrojone w drobną kostkę warzywa przesmażyć na odrobinie oleju i dodać(lekko ostudzone) do reszty składników. Wbić jajko, dosypać mąkę oraz przyprawy i zioła. Wymieszać na jednolitą konsystencje oraz doprawić do smaku. Masa nie powinna być zbyt "luźna", możną ją zagęścić odrobiną bułki tartej. Smażyć placki na oleju do uzyskania złotego koloru z każdej strony. Placki smażyć obtaczając je wcześniej w bułce tartej, można pominąć ten proces, ale istnieje szansa że będą się rozpadać podczas smażenia. Gotowe, SMACZNEGO :). Wartości kaloryczne podane przy podziale na 2 porcję.


Wartość kaloryczna w 1 porcji:

Białko: 32 g

Węglowodany: 63 g

Tłuszcze: 16 g

Kcal: 530

Jako dodatek proponuje sos jogurtowy z chrzanem i koperkiem :).


4
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Placki warzywne z mozzarellą LC by MissInvincible

Następny temat

Tatar

WHEY premium