Składniki:
- paczka czerwonej soczewicy (500g.)
- pęczek włoszczyzny
- 4 łyżki masła klarowanego
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 kostki rosołowe
- 1 szklanka bułki tartej
- 2 jaja
- pieprz
Przygotowanie:
1. Włoszczyznę umyć, obrać, włożyć do garnka razem z sozewicą, zalać 1 cm. ponad warzywami, dodać kostki rosołowe - gotować do miękkości warzyw.(zostanie wchłonięty cały płyn,jeżeli jest go za mało,dolej wody)
2. Warzywa i soczewicę przełożyć do dużej miski.
3. Na maśle zeszlić pokrojoną cebulę, dodać do warzyw.
4. Do całości dodać 3 ząbki czosnku.świeżo zmielony pieprz oraz jaja - zmiksować na gładko.
5. Pod koniec wsypać bułkę tartą ,wymieszać całość.
6. Piec w 180 st. - 1 godzinę
7. Z podanego przepisu wychodzą dwie standardowej wielkości keksówki.
Wartości: (1 plaster):
B: 1,7
W: 4,6
T: 2,2
Kcal: 52,0
Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2016-03-30 10:22:46
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html