SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Krwisty stek z młodym szpinakiem i ziemniakami

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1960

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 144 Napisanych postów 219 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1142
Krwisty stek z młodym szpinakiem i ziemniakami.


Składniki:

150 g stek wołowy(ligawa)
2 duże garście świeżego młodego szpinaku
3 średnie ziemniaki( ok 350 g)
100 g boczniaków
pół średniej cebuli
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju z pestek winogron
ocet jabłkowy(opcjonalnie)
suszony estragon
pęczek świeżego tymianku
sól
świeżo zmielony czarny pieprz


Przygotowanie:

Mięso: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.Stek o grubości ok 3 cm marynujemy w suszonym estragonie, świeżo mielonym czarnym pieprzu oraz łyżce oleju z pestek winogron. Odstawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej. Stek smażymy na mocno rozgrzanej patelni po 3 minuty z każdej strony. Po tym czasie wkładamy do pieca na kolejne 3-4 minuty. Powinien wyjść taki jak mi czyli krwisty. Stopień wysmażenia mięsa oczywiście wedle uznania. Odkładamy na 5 minut żeby mięso odpoczęło.
Ziemniaki i grzyby kroimy w średniej wielkości kostkę, gotujemy w osolonym wrzątku al dente), muszą być lekko twarde. Po ugotowaniu odcedzamy i zalewamy zimną wodą.
Cebule oraz 1 ząbek czosnku drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju z pestek winogron, na średnim ogniu przesmażamy cebule czosnek oraz grzyby, po 2-3 min dorzucamy ziemniaki oraz drobno posiekany tymianek, doprawiamy solą oraz pieprzem,
Siekamy drugi ząbek czosnku i również na wyżej wymienionym oleju podsmażamy, na małym ogniu, dorzucamy szpinak i po minucie kilka kropel octu jabłkowego, solimy i pieprzymy do smaku. Powinien się tylko lekko z blanszować, góra 2 minuty, aby nie stracił koloru. Ja do swojego dania użyłem również kremu balsamicznego , bardzo fajny dodatek, zarówno dekoracyjny jak i smakowy.
Smacznego :)!!


Wartości odżywcze:

Białko: 45 g
Węglowodany: 69 g
Tłuszcze: 41 g
Kcal: 838

Kolejna ciekawa kombinacja smaków. Bardzo wartościowy posiłek, mega zdrowy szpinak, który zawiera mnóstwo żelaza, potasu, witamin oraz przeciwutleniaczy. Bardzo fajnym dodatkiem są boczniaki, świetnie smakują ale również zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz cennych witamin. O właściwościach odżywczych oleju z pestek winogron proponuje poczytać u wujka google :), ale naprawdę jest świetny i bardzo zdrowy.




Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 93956 Napisanych postów 363768 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1667029
mam ligawe ale zamrożoną,ale na pewno spróbuję w takim zestawieniu.Tylko mniej krwiste

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 144 Napisanych postów 219 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1142
To lepiej ją udusić :), mrożona nie będzie się nadawała na stęka, ligawa nadaje się tylko w wersji krwistej, im bardziej wysmażona tym twardsza będzie niestety i będzie ciężko ja pogryźć. Taki trudny kawałek mięsa niestety ;).
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Zdrowa wersja Spaghetti z kurczakiem i brokułami.

Następny temat

Stek z młodym szpinakiem i ziemniakami

WHEY premium