Składniki na jedna porcję:
150 g pierś z kurczaka
100 g makaronu typu spaghetti(najlepiej pełnoziarnisty)
100 g brokuła
30 g pieczarek
mała cebula
ząbek czosnku
pół małej papryczki chili
2 łyżki słodkiej śmietanki 18 lub 30%(opcjonalnie)
świeże zioła(tymianek, oregano)
pół limonki
15 g ulubionego sera( u mnie SZAFIR)
sól
świeżo mielony czarny pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Makaron: Ugotować w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu, najlepiej o 1 min krócej niże piszą, aby była al dente.
Mięso: pierś kroimy w kostkę 2x2 cm, zioła siekamy, polowe czosnku oraz chili również drobno siekamy, mięso przerzucamy do miski dodajemy posiekane zioła, chili, czosnek oraz skórkę i sok ze sparzonej limonki limonki, dolewamy łyżkę oliwy, szczyptę soli i pieprzu.Marynujemy przez krótką chwile.
Brokuł podzielić na mniejsze różyczki i również ugotować w osolonym wrzątku, gotować 5-7 min żeby zmiękł ale jednocześnie był lekko chrupki w środku. Od razu po ugotowaniu przełożyć łyżką cedzakową po zimnej wody najlepiej z lodem aby zatrzymać proces gotowania. Wówczas brokuł nie straci swojej pięknej zielonej barwy i będzie chrupki wewnątrz.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę,cebule, czosnek oraz chili drobno siekamy. Przesmażamy 1-2 min, dokładamy mięso, przesmażamy na średnim ogniu aż nabierze lekkiego złotego koloru. Po 2 -3 minutach dorzucamy pieczarki smażymy razem chwilę,przed końcem gotowania makaronu dokładamy brokuły.Solimy i pieprzymy do smaku. Makaron dorzucamy od razu z garnka w którym się gotował. Mieszamy wszystko razem. Opcjonalnie można dodać śmietany zęby utworzył nam się lekki kremowy sos. Posypujemy delikatnie startym serem. Gotowe!:)
Wersja ze śmietaną jest dość kaloryczna. Po jej odjęciu możemy ująć z 60 Kcal na porcji. Wartości kaloryczne są podane z wersją śmietanową :).
Smacznego :)!!
Wartości odżywcze:
Białko: 53 g
Węglowodany: 71 g
Tłuszcze: 45 g
Kcal: 875