Mam pytanie co do wyciskania sztangi na ławce plaskiej i skosnej. Wiekszosc osob na silowni jak podnosi sztange to wypina klatke(podnosi ja) i unosi lekko do gory tylek. Czy odbija to sie na rzeźbie? Czy podczas takiego podnoszenia ciało wolniej sie rzezbi? Prosze o odpowiedz.
Odrywanie tyłka to błąd. Bardzo źle dla kręgosłupa. Unoszenie klatki - mostkowanie. Ok.
Jak to ma się do rzeźby? Jakoś tam ma. Tzn. Unoszenie (i tyłka, i mostkowanie) pozawala na dźwiaganie większych ciężarów.
Większy ciężar to więkasz masa. Czyli jest co rzeźbić.
Znawca -
1197802904000
alfaromeo
Wysłana - 16 grudnia 2007 12:21
chodzi mi o to czy wyrobi mi sie klatka przy mostkowaniu?czesto robie to na skosie
1197804079000
sinner
Wysłana - 16 grudnia 2007 12:23
No pierwsze słysze. Wyginanie mostka przy takich ciężarach (chodzi o ciężar juz z którym sobie nie radzimy) to katorga dla naszego kręgosłupa ale i krążków między kręgowych. Na skutek wygięcia kręgosłupa pod działanem silnego cięzaru dochodzi do skracania odległości kręgów względem siebie i silnego ucisku na owe krążki zwane dyskami. Ucisk ten odbija się na nerwy wychodzące z kręgosłupa oplatające m.in. klatkę piersiową. Napewno przyponinacie sobie silny bół i kłucie w okolicach serca, gdzie ciężko jest aż nabrać powietrze, to nic innego jak negatywne oddziaływanie kręgosłupa na pary nerwów wychodzących z pętli kręgowej. Może nie jestem fizjoterapeutą, ale naprawdę mocno jestem związany z medycyną dlatego dla własnego zdrowia starajcie ograniczać się mimowolny ruch kręgosłupa podczas ćwiczenia i eliminujcie wszystkie przyruchy. Odcinek Th 1-5 i 9-12 + L1-5 to miejsca najczęstrzych urazów mechanicznych i zmian budulcowo-chorobowych w całym kręgosłupie. Miejsce największej ilości kontuzji z całego naszego kręgosłupu. Naprawdę uważajcie na niego!!!
1197804223000
alfaromeo
Wysłana - 16 grudnia 2007 12:31
ale ciagle szukam odpowiedzi na to czy wyrobi mi sie klatka(czyli czy bedzie miala ladny ksztalt) przy mostkowaniu
1197804689000
sinner
Wysłana - 16 grudnia 2007 12:57
Nie będzie żadnej różnicy... No w sumie będzie, jak zarzucisz 200kg i będziesz mostkował to się lordoza w kifoze przerobi i będzie super wypchana, ale zeby ją pokazać bedziesz musiał poprosić kolegów zeby pomogli Ci wstać z wózka inwalidzkiego...
1197806274000
alfaromeo
Wysłana - 27 grudnia 2007 11:38
jeszcze mam pytanie co do odrywania tyłka na skosie. robi to duza roznice w stosunku do tego kiedy robie to w poprawny sposob?