SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

Tarczyca-wyniki badań. Czy taki cykl będzie wskazany? Prośba o ocenę.

temat działu:

Doping

słowa kluczowe: , , , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2962

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 87 Napisanych postów 1631 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 20193
WIEK: 37
2. WAGA:94
3. WZROST: 183
4. WYMIARY:
-biceps:38
- pas 95
- klata 112
5. STAŻ NA SIŁOWNI: łącznie z 10 lat
6. DIETA:
-"około" 200 W, 160 B, 60 T
7. ILE I JAKIE PRZEBYTE CYKLE STERYDOWE: Kiedyś kilka było, nie pamiętam(test, metka, wino, PH)
8. TRENING:
9. CEL CYKLU: masa, w miarę bez zalewania dużego
10. OSTATNI CYKL I ODSTĘP CZASOWY OD JEGO ZAKOŃCZENIA: ostatni jakieś 8 lat temu
11. POZIOM BF%: ??? nie wiem
12. TENDENCJA DO TYCIA/CHUDNIĘCIA (typ budowy): kiedyś chudzina, dziś łatwiej łapie tłuszcz
13. STAN ZDROWIA: ok (mam nadzieję)
14. SKŁONNOŚĆ DO ŁYSIENIA LUB POROSTU OWŁOSIENIA: raczej łysienia choć grzywa jest
15. PPM (podstawowa przemiana materii):
16. WYNIKI SIŁOWE:
Nie badam teraz

Panowie - po długiej przerwie (8, 10? lat) postanowiłem wrócić na siłownię(i dać cykl jakiś). W tym celu w sierpniu zrobiłem sobie badania i zapisałem się na siłownię żeby zrzucić trochę tłuszczu. Właśnie na dniach mam/miałem zamiar ruszyć z następującym, lajtowym cyklem:

1-5 meta 30g
1-14 enan 250 e4d

(wiem, ciągle jest sporo w pasie. Ale w 5 tygodni zredukowałem na sucho z wagi 101kg do 94kg i z pasa 105cm na 95cm) - nie mam czasu dalej redukować bo mam cykl zaplanowany jak w zegarku żeby skończyć o określonej porze..nie wnikajcie)

Moje badania z sierpnia wyglądały tak:
- TSH3: 5,83 (0,27-4,7) (za wysoko)
- FT3: 4,44 (3,5-8,3)
- FT4: 8,98 (10,6-19,4) (za nisko)
-Cholesterol HDL: 38,6 (norma >50) (za nisko)

Dziś byłem na kolejnych badaniach.. wyniki następujące:

TSH3: 5,128 (0,27-4,7) (trochę lepiej)
FT4: 8,58 (10,6-19,4)
-Cholesterol HDL: 35,8 (norma >50)

(podaję tylko te wyniki które odbiegają od normy)

Wyniki sugerowałyby niedoczynność tarczycy(?) choć lekką poprawę TSH3 widać(kwestia cardio? Selenu?). Nigdy nie miałem żadnych problemów ze zdrowiem. Nic nie czułem. Moja wcześniejsza waga to raczej kwestia trybu życia - praca siedząca (łącznie 10h dziennie przed kompem), mało ruchu itd. Jako nastolatek i później zawsze miałem tendencję do chudnięcia, nie tycia. Ale ostatnie 5 tygodni redukcja bez problemu( -7KG, w pasie też spadło) więc nie wiem jak to się ma do niedoczynności tarczycy...

W tym czasie przyłożyłem się do diety i suplementacji - trochę Selenu jadłem i B-Complex, bo podobno pomaga na tarczycę, wyniki trochę lepsze. Dałem też cardio.

Pytania:

1) Czy mogę brać sterydy mając takie wyniki tarczycy? W tej lub innej konfiguracji?
2) W jaki sposób doping może wpływać na tarczycę w moim przypadku? Z czym to się wiąże?
3) Jeśli można stosować doping, to jak się pilnować, o co zadbać?

Z góry dziękuję za pomoc.

POWERED BY ...

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
krzykacz Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 7164 Napisanych postów 60264 Wiek 36 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 498547
Pierwsza sprawa - wracasz do aktywności nie wchodzisz na towar. Im później weźmiesz tym lepszy bęziesz miał efekt. Druga sprawa - badania skonsultuj z lek med spec endo.
1

doping & zdrowie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 87 Napisanych postów 1631 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 20193
krzykacz
Pierwsza sprawa - wracasz do aktywności nie wchodzisz na towar. Im później weźmiesz tym lepszy bęziesz miał efekt. Druga sprawa - badania skonsultuj z lek med spec endo.


Wiem..chciałbym ale jak pisałem nie mam czasu już :) Tak mam życie ustawione, że jedyne "okienko" w którym mogę się zablokować wypada właśnie teraz. Sprawy rodzinne, prokreacja i takie tam ;) Czas na siłkę będzie - zamierzam ćwiczyć regularnie gdyż wraz ze zbliżaniem się do "40" odczuwam już lata.

Nie byłem na siłowni 10 lat ale to nie jest tak że wracam "goły". Od strony cardio było słabo - ale ostatni rok w domu trochę hantli i gum było, aby zachować co nie co ciała. Na redukcji straciłem 2 cm w bicepsie.

Z tym lekarzem to wiesz jak to jest i będzie... powie mi to czego go nauczono na studiach, według regułki. Usłyszę "żadnych sterydów nigdy" itd. Wolałbym usłyszeć coś od was. W końcu połowa forum "bawi" się chyba tarczycą - przynajmniej na redukcji? ;) (T3) Co mi grozi? Jaki wpływ Test/Meta mają na pracę tarczycy?


Zmieniony przez - F1.08 w dniu 2017-09-25 16:30:28

POWERED BY ...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Szacuny 4084 Napisanych postów 68473 Wiek 42 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 560772
Tak połowa działu „ bawi się tarczyca „ tylko z takim małym ale - maja zdrowa tarczyce i to jest podstawa do wspomagania się hormonami tarczycy . Proponuje skonsultować badania z endo , zapewne zleci Ci jeszcze inne badania w tym usg tarczycy .


Zmieniony przez - flex1976 w dniu 2017-09-25 16:40:29
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 14636 Napisanych postów 235487 Wiek 42 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1129292
Cos z tarczyca jest nie tak .warto by to sprawdzic.A nie ze ty juz musisz ,jak bujnie cie onkologia to okienko pojdzie w odstawke
1

treningi,cykle,suplementacja,odchudzanie,masa pisz-treningirafal@gmail.com

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 87 Napisanych postów 1631 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 20193
Dzieki Panowie za rady. Wiem że chcecie dla mnie dobrze a jak jak ten niesforny syn czy młodszy brat nie chce sluchac :> Rozważam wizytę u endo. Ale powiedzcie jeszcze czy takie rozwiazania wchodza w gre?

A) Działam z tym cyklem według planu i badam się w trakcie. Czy leczenie u endo "podczas cyklu" ma sens czy też testosteron tak zniekształci wyniki badań że to nie będzie miało sensu?
B) Kończę cykl i dopiero wtedy biorę się za leczenie tarczycy. Cykl w miarę krótki.

Nie proszę was o poradę której dać mi nie możecie nawet gdybyście chcieli - bardziej interesuje mnie techniczna strona tego zagadnienia.


Zmieniony przez - F1.08 w dniu 2017-09-25 19:10:12

POWERED BY ...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 14636 Napisanych postów 235487 Wiek 42 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1129292
Wszystkie hormony sa w jakis sposob powiazane

treningi,cykle,suplementacja,odchudzanie,masa pisz-treningirafal@gmail.com

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 87 Napisanych postów 1631 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 20193
Dzięki. Rozumiem. Dobra - jutro rozejrzę się za jakimś endo w okolicy. Mam zatem ostatnie pytanie przed wizytą. Zakładając że lekarz dojdzie jakie są przyczyny tego stanu rzeczy, przepisze mi jakieś leki które będą normowały pracę tarczycy itd. Czy w takiej sytuacji doping będzie możliwy(gdy leczę się na tarczycę równolegle) czy też odpada już do końca życia? Na logikę wydaje mi się, że powinien być możliwy..bo niby ludzie na HTZ nie mogliby leczyć tarczycy??

POWERED BY ...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Szacuny 4084 Napisanych postów 68473 Wiek 42 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 560772
Oczywiście ze jest możliwy Jednak najpierw lepiej wykluczyć ewentualne schorzenia . Jak coś robić to porządnie .
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 14636 Napisanych postów 235487 Wiek 42 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1129292
flex1976
Oczywiście ze jest możliwy Jednak najpierw lepiej wykluczyć ewentualne schorzenia . Jak coś robić to porządnie .


Wez sobie te slowa do serca
1

treningi,cykle,suplementacja,odchudzanie,masa pisz-treningirafal@gmail.com

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 87 Napisanych postów 1631 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 20193
OK, dzieki Panowie. Wrócę z tym tematem jak już będę po wizycie czy też pierwszych efektach ewentualnego leczenia. Pzdr
2

POWERED BY ...

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pierwszy cykl