Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Autor

Tarczyca-Niski poziom FT4 a ogólne osłabienie i brak chęcie do czegokolwiek

Meta rulez

Wysłana - 01 czerwca 2009 13:33    Edytuj Cytuj

Sprawdź swoje BMI

Witam.2 miesiące temu miałem wizyte u endokrynologa i sprawa wygląda następująco,miałem robione badania i na nich wyszło:
FT3 2,84 pg/ml norma 2,00-4,40
FT4 9,79 pmol/l norma 12,00-22,00 L
TSH 2,800 ulU/ml norma 0,270-4,200

Stwierdzono że mam chorobe Tarczycy za mało Hormonów FT4 i też przepisano mi lek o nazwie Euthyrox N 25 który zażywam rano na czczo.
Po 2 miesiącach znowu poszedłem do endokrynologa aby sprawdzic czy wyniki sie poprawiły i ta wizyta miała miejsce dzisiaj.
FT4 15,35 pmol/l norma 12,00-22,00
PRZECIWCIAŁA ANTY-TPO 47 IL/ml norma 0-35 H
TSH 1,970 ulU/ml norma 0,270-4,200
No i jak widac FT4 się poprawiło.I teraz o co mi chodzi.
Powiedziałem lekarzowi co mi dolega mianowicie:jestem ospały,brak chęci do czekogolwiek,musze się zmuszac do wszystkiego,chodze ospały itp.
Lekarz odpowiedział ze tak jest przy niedoczynności tarczyc że mięśnie słabną i człowiek się czuje jak żaba w takim letargu na pół snie Śmiesznie to jest napisane ale tak to moge nazwac bo takowo i ja się czuje.Tak samo mam strasznie miękkie mięsnie i szybko mnie zalewa,brak chęcie do jedzenia,zmniejszenie popędu sexualnego i wogule taka dupaaa nic sie człowiekowi niechce chodze jak mumia Lekarz powiedział że tarczyca odpowiada za wszystko w organiźmie i jezeli jest cos nie tak to może cały organizm szwankowac,powiedział jeszcze że prawdopodobnie mam chorobe Zapalenie tarczycy Hashimoto no i wogule to jestem przerażony bo powiedział że prawdopodobnie do końca życia będe musiał jechac na tym leku i doczepił się jeszcze do tych przeciwciał z wyniku:
PRZECIWCIAŁA ANTY-TPO 47 IL/ml norma 0-35 H
Powiedział że tak jest w chorobie Hashimoto że sam organizm się niszczy.
Czy jest ktoś kto ma pojęcie w tym temacie aby mi doradzic.Polecą sogi

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 01 czerwca 2009 13:54 
W większości przypadków polecamy:

Peak - Whey Protein

CENA: 149.00zł
Trec - NitroBolon II powder

CENA: 119.00zł
Trec - Mass XXL

CENA: 159.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

Meta rulez

Wysłana - 01 czerwca 2009 13:54    Edytuj Cytuj
Acha i jeszcze czuje że mam coś w gardle tak jak by coś tam było stało,zrobili mi gastroskopie i wyszło że mam Refluks żołądkowy,brałem na to leki i chwilowo mi przeszło jednak dalej wróciło,Endokrynolog twierdzi że to jest właśnie z tarczycą wszystko związane :/

Meta rulez

Wysłana - 01 czerwca 2009 17:56    Edytuj Cytuj
Czy pomoże ktoś,bardzo bym chciał poznac wasze opinie na temat tego co napisałem

Hawiros

Wysłana - 02 czerwca 2009 17:34    Edytuj Cytuj
Witam, widać że po Euthyroxie wartości hormonów się ustabilizowały, przy zapaleniu Hashimoto wartość TPO kilka/kilkanaście razy przekracza dopuszczalną normę, u Ciebie jest niewielka nadwyżka, więc wygląda na łagodne Hashi. Jeśli lekarz cie odprawia zdawkowymi tekstami zastanów się nad zmianą endo.
Jak zapewne wiesz tarczyca odpowiada za gospodarkę energią w organizmie temu są takie objawy, poza tym zaburzeniom hormonalnym często towarzyszy depresja która dodatkowo potęguje dolegliwości.

Zmieniony przez - Hawiros w dniu 2009-06-02 17:44:50

Meta rulez

Wysłana - 02 czerwca 2009 19:55    Edytuj Cytuj
A to kłucie w gardle ?? Czytałem że przy zapelniu hashimoto także występuje ciągłe kłucie w gardle a ponoc były i takie osoby co nie mogły mówic tak ich kuło.Kiedys miałem robione USG tarczycy i wyszło że jest małych rozmiarów,powiedziano mi że mam małą tarczyce ale że niby wszystko jest ok.nie wiem co by było jak bym nie brał leków na tą chorobe ale też nie wiem czy je brac dalej i to takie błędne koło,chyba przejde się do jeszcze ujednego endokrynologa

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Tarczyca-Niski poziom FT4 a ogólne osłabienie i brak chęcie do czegokolwiek

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.