ustawiasz 5 pachołków w odległości 3 metrów od siebie + 1 pachołek oddalony 5 metrów. Prowadzisz piłke slalomem pomiędzy pachołkami a przed ostatnim (tym dalczym nr.6) robisz dynamiczny zwód i wyprowadź piłke raz w prawo raz w lewo ok. 10 metrów. Wykonój to ćwiczenie aż do uzyskania perfekcji, dokładnie. Jak już będziesz miał wprawe to biegnij slalomem coraz szybciej, ale nie kosztem dokładności.
ćw.2
prowadzisz piłke w zawenżonym polu ze zmianą kierunku na sygnał dźwiękowy. Najlepiej jak by w tym polu było jak najwięcej ludzi, ewentualnie pogą to być pachołki czy też drzewa.
ćw.3
żonglerka piłką i co jakiś czas podbicie futbolówki 5 metrów nad ziemie i przyjęcie do żonglowania lub przyjęcie z wyprowadzeniem.
ćw.4
długie podania z kolegą... przyjęcia w biegu i w miejscu, ze zwodem.
Napisałby ktos cały trenig 2 godzinny co jak robic wraz z rozgrzewka dla trampkarzy starszych wiek 14 lat zgory dziekuje
1128279557000
bodymaker
Wysłana - 05 października 2005 16:10
1. Na szerokości boiska trucht + wymachy ramion, przekładanka, krok dostawny, wieloskoki, skipping ABC, bieg tyłem. połowa połowy szerokości w truchcie reszta w ćwiczeniach - 10 minut 2. Rościąganie - 10 minut 3. to co w punkcie 1 tylko energiczniej, bardziej dynamiczniej - 5 minut 4. każdy piłka trucht z prowadzeniem piłki na zawężonym polu gry (w rogu boiska, kwadrat 15/15) - wolne tempo truchtu, zwody, przed i kolega z piłką 2 razy 3 minuty, przerwa 3 minuty spędzona na żonglerce łączonej (głowa, udo, stopa) 5. gra bułgarska - dwie drużyny o tej samej liczebności grają normalna gre a punkty przyznawane są za ustawienie nieruchomo piłki na lini bocznej (na szerokości, na szerokość linia szesnastki i linia środkowa. 20 minut po 10 minutach 1 minutowa przerwa spędzona w marszu 6. "dziadek" 4 na 2 (dwuch w środku 4 na obwodzie) 10 minut 7. w parach (żonglerka) - samą głową 3 minuty, 5 minut dowolna. 8. 30 minut - gra na całym boisku po jedenastu lub 12 (w razie większej liczby ćwiczących) w razie mniejszej liczby, bramki pomocnicze na szesnastkach. 10. minut wolnego truchtu z prowadzenuiiem piłki na długości boiska. 10 minut 11. rościąganie 10 minut KONIEC
przeprowadzając trening wyjdzie ci 2 godziny, ale to jest jeden trening, trening dla 14 latka powinien być zróżnicowany i każdego dnia powinien go zaskakiwać.
Zmieniony przez - bodymaker w dniu 2005-10-05 16:13:00
Czy mógłby mi ktoś objaśnić jak się robi zatrzymanie piłki na kark bo umiem już na nodze głowie i klacie a na karku jakoś nie mogę mógłby to ktoś objaśnić dokładnie z góry dzięki
1128530837000
bodymaker
Wysłana - 05 października 2005 20:19
najpierw naucz się łapać piłke na kark z podrzutu ręką ale na samym początku ustaw sobie rękami (bez podrzutu) piłke na karku rozstaw szeroko ręce i staraj sie utrzymać, jak już to opanujesz to:
podrzuć piłke ręką do góry (nie za wysoko) potem jak piłka spada i jest na wysokości twojej czupryny to płynnym ruchem schylasz się do przodu rozstawiając ręce/a tym samym łopatki. Piłka powinna nieruchomo osiąść
jak opanujesz z dokładnego podrzutu ręką to prubój z podbicia nogą.
ćwicz a będzie dobrze ... powodzenia
Zmieniony przez - bodymaker w dniu 2005-10-05 20:20:46
Chciałbym potrenować takie umiejętności jak: przecinanie podań, refleks, zwrotność i długie podania CZy ktoś mógły mi podać jakiś trening - niestety najczęściej mogę trenować samemy
1128538629000
filip_ole
Wysłana - 05 października 2005 21:03
dzieki za trening
1128539017000
pawiell
Wysłana - 06 października 2005 00:38
Mam takie pytanko bo trapi mnie to już od dłuższego czasu kieruje je do wszystkich piłkarzy przecież w treningu piłkarza jest rozciąganie prawda a czy widzieliście kiedyś piłkarza który wykonuje szpagat turecki ludz ten francuski ?? bo ja nie a kiedy założmy oglądamy jakiś mecz champions league kiedy jakiś piłkarz przyszykowuje się do wejścia to się rozciąga ale patrzą na to w jaki sposób to robi to nie wydaje sie jego rozciagniecie zadowalające co myślicie na ten temat ??
1128551939000
Michalinho
Wysłana - 06 października 2005 11:19
Nie wiem o co ci chodzi
Zmieniony przez - Michalinho w dniu 2005-10-06 11:42:08
www.trenuj.com - TRENING PIŁKARSKI !
Znawca -
1128590376000
chopinos
Wysłana - 06 października 2005 12:19
to ze nie robi szpagatu to nie znaczy ze sie slabo rozciaga, zreszta samo robienie szpagatu o niczym nie swiadczy mojim zdaniem