No to swietnie!!! wiedzailem, że ma cos ze stwami zkolanami nie jest żle, czasami strzela mi cos z boku ale jak chodze do lekarza to mowi ,że stawy kolanowe mam super. Ale przy każdym praktycznie kroku strzala mi w palcach i stawie skokowym :/ :( . Nie wiesz czy to musi byc znak od stwow koniecznie?? Czy to moze znaczyc STOP dla pilki noznej?? I od czego moglo mi się to zrobic jak cos, przeciez ja nic nie robilem innego niz koledzy a oni nie maja takich objaw?? Czy da się to jakos zahamowac i wyleczyc?? Ja nawet teraz moge sobie strzelac w palcah ruszajac nogą?? ODPOWIEDZ BODYMAKER bo nie wytrzymam jezeli nie usłysze odpowiedzi?? CZekam...
1117225141000
bodymaker
Wysłana - 27 maja 2005 22:25
Jeżeli nie odczuwasz bólu w stawie skokowym i palcach to wszystko jest w pożądku ale oczywiście lekarz ci najlepiej poradzi
Czyli nic sie nie dzieje?? Wiec z kąd ten bol?? Mnbi kąpletnie nic nie boli. Ja chodze do rehabiltora. czekam... A moze mozna z TOBĄ jakos inaczej porozmawiac??
1117225863000
chali9
Wysłana - 27 maja 2005 22:38
Oczywiscie nie bol tylko strzelanie bardzo przeoraszam
1117226301000
roberto 55
Wysłana - 28 maja 2005 19:03
Po pierwsze to nie czytalem tresci tematu. Chodzi mi o to, ze unikam przyjec klatą pilek na nia lecacych, wole przyjac noga lub popchnac barem do przodu (w ten sposob przechodze zawodnika) i biec za nia. Nie wiem ale mam taka blokade, oczywiscie umiem przyjac ale jakos sie boje. Jak trenowac, zeby pozbyc sie tego nawyku ?
1117299799000
bodymaker
Wysłana - 28 maja 2005 19:24
-Żągluj sobie piłke i w pewnym momencie kopnij ją z 5m nad głowe i przyjmij na pierś i tak kilka razy. - ustaw sie z kolegą na przeciwko siebie ok 10 metrów on rzuca ci piłke na klate a ty przyjmij i odegraj raz prostym a raz wewnętrznym podbiciem
Musisz wzmocnić mięśnie klatki piersiowej (pompki) i pleców leżysz na brzuchu, zaplatasz ręce na karku kolega trzyma cię za nogi a ty unosisz maksymalnie przednią część ciała i opuszczasz 3x10)
Poniedziałek -Rozgrzewka a) różne formy biegu na 100m 10 krótkich przyspieszeń z piłką b) ćwiczenia z piłkami w dwójkach - podania po ziemi (odległość 5-10m), żąglerka + wykop piłki ok 5m do góry i różne formy przyjęć piłki z powietrza (klatka piersiowa, stopa, udo) - ćwiczenia rozciągające c) prowadzenie piłki pomiędzy pachołkami i wypuszczenie na prawą noge i strzał (to samo lewą) d) strzały z woleja, z półwoleja, wyrzucając piłke z rąk (prawa i lewa noga) e) jak wyżej z tym że stoisz tyłem do bramki i kopiesz piłkę łukiem nad sobą za siebie -> sprint do piłki i strzał po koźle f)"dziadek" - na 1, 2 kontakty g) brzuszki "scyzoryki" 3x30 Wtorek Rozgrzewka - ćwiczenia z piłką w dwójkach (uderzenia wewnetrzna częścią stopy, głową, żąglerka w dwójkach) - bieg na 100m w różnym tempie- 10 krótkich przyspieszeń z piłką a) uderzenia piłki z wyskoku głową b) gra 1 na 1 lub 2 na 2 - 3x3 minuty c) brzuszki "scyzoryki" 3x30 + pompki 3x15 Środa Rozgrzewka - trucht z piłką w ograniczonym polu ( następnie dodać jakiś drybling) - podania w dwujkach na małej odległości - przesówanie piłki podeszwą przodem 10m, tyłem 10m - żąglerka w dwójkach (z pierwszej, na dwa kontakty, głową na 1 i 2 kontakty) a) podania w dwójkach na różne odległości na początek 10m później od 30 do 40 metrów (następnie przeciwnik bez piłki zanim dostanie piłke przyspiesza jest to znak dla zawodnika z piłka aby mu zagrać na dobieg) b) różne zakończenia akcji ofensywnych (strzały po klepce, po obiegu po wrzutce (wrzutki i strzały obiema nogami) c)gierka dowolna 25 minut Czwartek Rozgrzewka - prowadzenie piłki w truchcie ze zmianą kierunku - rozciąganie - "dziadek" - żąglerka a) sprint do pierwszej chorągiewki leżenie przodem, sprint do drugiej leżenie tyłem, sprint do trzeciej - obiegnięcie i powrót - 5x15 (odległości między chorągiewkami 5m) b) akcje 1 na 1 i 2 na 1 zakończone strzałem c) rozciąganie Piątek Rozgrzewka - bieg na długości boiska z piłką + wymachy ramion, skipingi, przekładanka - "dziadek" - rozciąganie a) stajesz na przeciwko partnera w odległości ok 5m. Kolega rzuca ci piłke naprzemian na prawa i lewa stope (proste i wewnetrzne podbicie), głowe a ty mu ją zgrywasz dość mocno wprost w jego ręce poruszając sie w tył i w przód b) strzały na bramke po zwodzie, po przyjęciu, zpierwszej piłki, z piłki stojącej, po żąglerce c) brzuszki 3x20 + 3x15 Sobota Rozgrzewka - trucht z prowadzeniem piłki - rozciąganie - żąglerka a) gierka - 30 minut Niedziela WOLNE - basen, jakuzzi, rozciąganie, spacer
a co powinno sie jesc?chodzi mi tu glownie o skladniki(cukre weglowodany itp) i brac jakies odzywki, suple? nie wiem czy do dobrego dzialu napisalem ale w odzywkach na takie krotkie pytanie chyba sie nie oplaca robic tematu :P
Kluczem do stworzenia diety i uprawiania sportu jest równowaga.Powinneś ograniczyć sporzycie tłuszczów.Oczywiście nie możesz zrezygnować z nich całkowicie.Dostarczenie odpowiedniej ilości energi(węglowodany)pomoże ci wynieś więcej z treningów i zapobieganiu zmęczenia przed końcem meczu.Dieta musi dostarczać podstawowych wartości odżywczych takich,jak witaminy i minerały,niezbędnych dla ogólnej sprawności.Piłkarze powinni stosować dietę,która dostarczy co najmiej 55%energii w postaci węgolowodanów,15%białka,a resztę w postaci tłuszczu.
Zmiejszenie spożyci tłuszczów pomaga osiągnąć forme na nowy sezon.Oto kilka pomysłów,jak tego dokonać:
*Używaj niskotłuszczowej margaryny zamiast masła,ale smaruj nią cienko. *Przestaw sie na 1-lub 2-procentowe mleko. *Ogranicz minimum kremowe sosy *Chude czerwone mięso,kurczak bez skóry oraz ryby są dobrym przykładem na niskotłuszczowe i bogate w białka jedzenie.
Białka są niezbędne w procesie wzrostu i odbudowy organizmu.Są one składnikiem większości komórek naszego ciała,szczególnie tych składających się na tkankę mięśniową.Białka są roślinne i zwierzęce.
POKARMY ZWIERZĘCE *Wołowina,cielęcina i wieprzowina-chude mięso *Wątrubka i nerki *Chuda szynka i bekon *Drób *Mleko,ser,jogurt,jajka
Zawsze wybieraj produkty o obniżonej zawartości tłuszczu -1 lub 2-procentowe mleko niskotłuszczowy jogurt oraz niskotłusczowy ser.