powiedzcie mi jedno czy da się znacznie poiprawic szybkosc. I czy gra na asfalcie moze osłabiac szybkosc z tego co wiem to raczej nie ale chcem znac wasze zdanie?? I nie rozumiem jeszcze tego iz jestem najszybszy w klasie a ostatnio mam kłopoty z przesciganiem innych kolegow?? Poprosze o pożądny trening na szybkośc z góry dziękki:D:D
Granie na asfalcie może sopowodować obtarcia, odciski i co najgorsze przeciążenia stawów. Ale jak nie ma gdzie grać na trawie to gra się tam gdzie można... Możesz być szybszy od kolegów na dłuższym dystansie lecz w piłce nożnej bardziej liczy sie przyspieszenie.
Dzieki bodymaker Ale czy da sie znacznie poprawic szybkosc?? Czyli gra na asfalcie nie wpływa na szybkosc??
1116607656000
chali9
Wysłana - 20 maja 2005 18:54
Bodymaker mały problem tamte treeningi sprinertskie sa chyba dla starszych osob a ja mam 15 lat <dopiero co skonczone> 1823 cm i 173 kg wagi. A i moze znasz cos na zwinnosc, koordynacje o jak sie nawepno orientujesz przy moich warunkach te cechy nie musza byc najlepsze od razu i chce bardzo je poprawic a to chyba dobrze.:] dzieki gory
1116608095000
chali9
Wysłana - 20 maja 2005 18:59
przepraszam za bład warunki fizyczne to 18273
1116608398000
Wodzu10
Wysłana - 20 maja 2005 19:44
A jakie macie rady dla początkującego lewego obrońcy, który lubi ofensywne akcje i często bierze w nich udział? Heh przeniosłem się na tą pozycję ze środka pola. Musiałem niestety.
1116611091000
bodymaker
Wysłana - 20 maja 2005 20:20
Wodzu10 - jeżeli jesteś prawo nożny to intensywnie pracój nad lewa nogą, musisz mieć bardzo dobrą wydolność aby biegać tam i z powrotem (ale z głowa), musisz wyczuć kiedy możesz się włączyć a kiedy nie jest to wskazane. Napisz czy grasz w systemie trójki obrońców, czy czwórka z dwoma stoperami w lini. Jeżeli gracie czwórką w obronie to uzgodnij zawsze przed meczem z lewym pomocnikiem z twojej drużyny zasady asekuracji (jeżeli ty sie włączasz to on zostaki i na odwrót). Jeżeli grasz 3 w obronie i przed stoperem jest tzw. forstopper to właśnie on może asekurować twoje akcje ofensywne. Nie trzymaj się kurczowo lini w akcjach ofensywnych - ścinaj z piłka do środka i prubój strzału czy tez podania. Jeżeli masz piłke szukaj w pierwszej kolejności kolegów z pomocy jeżeli jest ciasno graj do stopera ewentualnie bramkarza. Jeżeli bramkarz zamierza zagrać długa piłke to zawęrzasz pole gry zchodząc z kryciem do środka boiska jeżeli rozpoczyna krótkim podaniem pokarz się szeroko pod linie. Ćwicz wrzutki i długie podania oraz szybkość, przyspieszenie i strzały z dystansu.
Gramy czwórką w obronie, ogólnie system 4-4-2. A z tą lewą nogą to rzeczywiście muszę poćwiczyć bo jestem prawonożny. Heh co dziwne lepiej mi się gra na lewej niż na prawej stronie
1116677071000
chali9
Wysłana - 21 maja 2005 19:54
Bodymaker mały problem tamte treeningi sprinertskie sa chyba dla starszych osob a ja mam 15 lat <dopiero co skonczone> 183 cm i 73 kg wagi. A i moze znasz cos na zwinnosc, koordynacje o jak sie nawepno orientujesz przy moich warunkach te cechy nie musza byc najlepsze od razu i chce bardzo je poprawic a to chyba dobrze.:] dzieki gory
1116698049000
bodymaker
Wysłana - 21 maja 2005 22:12
Tu znajdziesz ćwiczenia na zwinność i zwrotność a jednocześnie poprawiające kordynacje: http://www.sfd.pl/temat182333_strona7/ Jeżeli chodzi o trening szybkościowy to wybierz pojedyncze elementy z tych treningów znajdujacych się pod tymi linkami. W twoim wieku szlifuj technike. Za kilka lat powinno przybyć ci nieco mięśni i wtedy trening szybkościowy będzie mial dopiero sens. Oczywiście jakaś baze motoryczą w wieku 15 lat musisz posiadać ale ma to być wypracowane głównie w ćwiczeniach z piłką. A te ćwiczenia z piłka znajdziesz w tym temacie tylko poszukaj i dopasój do swoich potrzeb i braków.