jezeli was to interesuje to wieczorem albo jutro dorzece jego plan treningu, na bary miał zabujczy giantset oczywiscie przed zawodami
Szkoda ze kulturystyka jest sportem pomijanym , niezapominajmy również o ludziach którzy to zaczeli!!!
"Mam wiarę w siebie. To jedna rzecz , którą posiadam. A kiedy masz wyrazną wizję czegoś, dojdziesz do celu" - Austriacki Dąb. --Shin--
"Nikt nie czepia się silnych ludzi" Charles Atlas
1027664953000
szafrani
Wysłana - 26 lipca 2002 18:28
shinobi: jestem za, to dobry program zawsze się przyda.
grosz do grosza, zbierzesz pół kosza
Na masę najlepsze jest ptasie mleczko i wafelki
Specjalista -
1027700915000
MINIEK17
Wysłana - 27 lipca 2002 23:51
Shinobi sluchaj nie wiem w jakiej poostaci to bedziesz wysylal ale jak by co to prosze o przeslanei tego na gunio@poczta.fm tego jego planu bo z checia go uzyje pozatym nie chce mi sie juz przenosic na inny artykul tylko czy mozesz mi doradzic co zrobic aby prawy miesien klatki czy prawego cyca powiekszyc bo jest mniejszy od lewego ?? Dzieki z gory ;)
Ziarnko do ziarnka az uzbiera sie miarka ;)
=>MiNiEk<=
============================================================ WWW.PAJACYK.PL - "NIECH KAZDE KLIKNIECIE NAPELNI ZALADEK DZIECKA" Darowanie zycia pokonanemu, to zaszczyt dla zwyciezcy
1027806687000
shinobi
Wysłana - 28 lipca 2002 08:27
Mieniek, spokojnie wjem jaki masz zapał, ale jego trening jest dla wysokozaawansowanych, to są treningi mistrzów i jak na mistrz przystało dopasował on go do siebie. Stosował metody gtóre w jego przypadku przynosiły rezultaty i ogromną wagę przywiązywał do prawidłowej formy wykonania ruchu. Dzisiaj to wrzuce,
Sport jest czymś niesamowitym, jest piękny i niebywale prosty.
1027837655000
shinobi
Wysłana - 28 lipca 2002 18:41
Obiecane dane. Pobrałem je z książeczki Henryka Jasiaka.
Frank Zane przy wzroście 175 cm wazy 93-95 kg, obwód klatki piersiowej - 133 cm, bicepsu - 50 cm. Na podstawie wieloletnich doświadczeń treningowych opracował sobie optymalne dla swojej sylwetki zestawy ćwiczeń. Na jednym treningu zawsze łączy np. ćwiczenia mięśni grzbietu, klatki piersiowej i tricepsów, co jest zgodne z zasadą Weidera, iż na jednym treningu powinno się przećwiczyć dwie duże grupy mięśniowe i jedną mniejszą, które są związane ze sobą anatomiczme i czynnościowo. W ten sposób krew w tych mięśniach utrzymuje się bardzo długo i stwarza warunki do ich wzrostu. Program grzbiet-klatka-triceps Zane wykonuje zwykle 2 razy w tygodniu, a przed konkursem - 3 razy. Jest zwolennikiem treningu jakościowego, ćwiczy z małymi przerwami wypoczynkowymi, przeciętnie w tempie 20 serii na 30 minut. Na jedną grupę mięśni wykonuje zwykle od 25 do 30 serii z progresją obciążenia.
Mięśnie grzbietu i klatki piersiowej - W siadzie przyciąganie oburącz szerokim chwytem drążka wyciągu bloczkowego do klatki piersiowej (ćwiczenie to można zastąpić podciąganiem na drążku szerokim chwytem do klatki piersiowej) - 4-5 serii pojedynczych po 10 powtórzeń.
1 superseria - Wyciskanie sztangi w leżeniu na poziomej ławce z progresją ciężaru (przeciętnie 5-10 kg w każdym podejściu) i zmniejszeniem liczby powtórzeń w każdej serii (12-10-8-7). - Przenoszenie oburącz sztangielki zza głowy w leżeniu tyłem na poprzecznie ustawionej ławce do pełnego wyprostu ramion nad klatką piersiową po 10 powtórzeń.
II superseria - W opadzie przodem podciąganie jednorącz sztangielki do klatki piersiowej. - W opadzie przodem opuszczanie sztangi od klatki piersiowej z maksymalnym oporowaniem (podciąganie z pomocą partnera). Oba ćwiczenia po 5 serii z progresją (powtórzenia: 12-10-8-7-6).
III superseria - W opadzie przodem podciąganie oburącz sztangi do klatki piersiowej. - W leżeniu na poziomej ławce rozpiętki lekko ugiętymi ramionami - w sumie 5 serii, z tym że pierwsze ćwiczenie z progresją ciężaru, drugie - po 10 powtórzeń.
IV superseria - Wyciskanie sztangielek oburącz w leżeniu na skośnej ławce. - Podciąganie na drążku szerokim chwytem do karku. Oba ćwiczenia 5 x 10-12.
Triceps - W leżeniu tyłem na skośnej ławce równoczesne prostowanie ramion ze sztangą w górę w skos (równolegle do tułowia) i wytrzymanie w tej pozycji 23 sekundy. Ćwiczenie to powoduje duże ukrwienie tricepsów. - W klęku, tyłem do wyciągu bloczkowego - wyciskanie francuskie drążkiem wyciągu. Ćwiczenia te Zane wykonuje w serii łączonej 4-5 x 10, pozostałe zaś w seriach pojedynczych. - Wyciskanie francuskie od czoła (gryf sztangi przed wyprostem przedramion dotyka czoła) w leżeniu tyłem na poziomej ławce zaangażowana jest głównie głowa zewnętrzna tncepsu - 4 x 8. - W leżeniu tyłem na poziomej ławce, kolana uniesione w górę, stopy wsparte na ławce - wyciskanie "łamanej" sztangi wąskim chwytem - 4 x z progresją ciężaru. - W staniu wyciskanie francuskie jednorącz sztangielką - 4 x 10. - W siadzie na ławce wyciskanie francuskie sztangą - 4 x 8. - W staniu prostowanie przedramion w dół na wyciągu bloczkowym - 4 x 10. Zane dużą uwagę przywiązuje do techniki ćwiczeń, ich prawidłowego wykonania. Z wyjątkiem pierwszego ćwiczenia, we wszystkich pozostałych nie "zamyka" łokci w fazie wyprostu ramion, natomiast stara się jak najniżej opuszczać sztangę za głowę przy wyciskaniu francuskim (następuje wtedy maksymalne rozciągnięcie tricepsów). Ten sposób wykonywania poszczególnych ruchów powoduje, że ćwiczone mięśnie znajdują się cały czas w pełnym napięciu. Również 2-3 razy w tygodniu Zane "przerabia" mięśnie obręczy barkowej, bicepsów, brzucha (zawsze na początku treningu) i łydek. W ćwiczeniach na barki stosuje progresję ciężarów w poszczególnych seriach, a także w cyklu treningowym. Na przykład przed konkursem Mr Ołympia 79 w lipcu stosował 20 serii, w sierpniu - 30, a we wrześniu - do 40 na jedną grupę mięśniową. Stosował przy tym ruchy wymuszone i częściowe, tzn. nie opuszczał ciężaru do pełnego wyprostu stawu. Prawie we wszystkich ćwiczeniach na barki stosował progresję obciążenia wg zasady: l seria - 12 powtórzeń, II - 10, III -8, IV -7, V -6 itd. Zestaw ćwiczeń Franka Zane na mięśnie obręczy barkowej: - W siadzie na ławce, plecy oparte o skośną deskę ustawioną pod kątem ok. 100 stopni do ściany - unoszenie lekko ugiętych ramion bokiem do poziomu. - W staniu unoszenie jednego ramienia przodem - w skos do góry na wyciągu bloczkowym. - W staniu, tułów oparty na skośnej desce - unoszenie ugiętych ramion bokiem w górę. - W siadzie na ławce wyciskanie oburącz sztangielek, łokcie na zewnątrz. - W staniu wyciskanie sztangi z klatki piersiowej szerokim chwytem. - W siadzie na ławce, tułów pochylony do przodu (klatka piersiowa dotyka kolan) - unoszenie ramion bokiem w górę do poziomu. Trening Franka Zane, okresami niezwykle intensywny, jest przykładem niemożliwości ślepego kopiowania mistrzów. Nie każdy bowiem organizm zniesie takie dawki treningowe, nie każdy na nie pozytywnie reaguje. Dlatego wzorując się na programach mistrzów kulturystyki trzeba mieć zawsze na uwadze swoje możliwości i potrzeby, które po kilkuletnim treningu każdy kulturysta powinien umieć bezbłędnie określić.
1027874469000
g4bb3r
Wysłana - 29 lipca 2002 10:49
swietny artykul masz soga
1027932594000
SFD
Wysłana - 04 sierpnia 2002 10:20
Cześć shinobi niezly artykul napracowales sie i masz soga ! CO do tej kulturystyki za czasow arnolda to chyba juz nie wroci :( ale kto wie badzmy dobrej mysli ja takze nie rozumiem dlaczego teraz masa wygrywa a nie piekno miesni spjrzcie na colemana gora miecha z najszerszym brzucha :) Frzan jak inni kulturysci w tych lata posiadali piekna talie osy np . arni to teraz juz jest mniej spotykane bo kazdy chce wygladac jeszcze lepiej i rozpieprz brzuch sterydami , w niedlugim czasie dojdzie do tego ze wynajda na to cos ze brzyszek nie bedzie rosl ale wtedy to juz ni bedzie wygladalo ludzko ten koles bedzie wygladal jak jakis kosmita o ogromnych plecach i brzuszku jak fitneska
SOBAŃSKI DAMIAN
1028449203000
shinobi
Wysłana - 14 sierpnia 2002 20:53
no cóż stary, myśle że jedynym wyjściem jest powstanie paru klubów, albo chodz jednego, takiego który będzie zrzeszał ludzi którzy preferują tą odległą kulturystykę, jeżeli jeszcze bedzie nim zażądzał kto z jakims doświadczeniem - to może, w końcu od czegoś należy zacząć, może od początku!!!
1029351215000
shinobi
Wysłana - 19 sierpnia 2002 10:57
Mam takie pytanie i prosbe, czy ma ktoś może dostęp do krótkich filmików z Frankiem. druga prosba czy mógł by ktos wrzucić pare artów Franka, osobiście planuje wrzucić dwie rzeczy odnośnie jego ale musze je przetłumaczyć, a najlepszy nie jestem w tym.
1029747429000
SFD
Wysłana - 25 sierpnia 2002 12:22
Fajny ten artykuł,zgadzam się z tym że tacy goście jak Frank czy S.Reeves pokazywali ,czym jest naprawde kulturystyka.Dam soga!