Jako, że od jakiegoś czasu trenuję na worku, postanowiłem zapisać się na jakąś sztukę walki. W moim mieście jest na prawdę szeroki wachlarz szkółek, od Karate i Taekwondo po Muay Thai i BJJ. Choć właściwie to zastanawiam się tylko nad dwiema opcjami: Taekwondo czy Muay Thai?? I tu rodzi się wątpliwość. Zależy mi na sztuce walki, która jest bardziej skuteczna i efektowna w prawdziwej walce. Aczkolwiek nie jestem typem kolesia, dla którego dzień bez zadymy to dzień stracony, z natury jestem spokojny(do czasu). Po prostu uznałem, że jak już zacząłem regularnie siłkę i te sprawy to dobrze będzie się na coś zapisać. Co waszym zdaniem będzie odpowiedniejsze?
Dodam, że w tym roku kończę 18 lat, mam 184cm wzrostu i ważę 80 kg
wszechstronniejsze jest muay thai - na sekcjach TKD skupiają się głównie na nogach (nie na wszystkich, ale na zdecydowanej większości), natomiast w MT masz boks, kopnięcia, uderzenia łokciami i kolanami oraz walkę w zwarciu
powiedz jeszcze, z jakiego miasta jesteś, to może doradzimy klub
"No matter your goal, achieving it always starts with belief - do not underestimate the strength within."
...bardziej skuteczna i efektowna w prawdziwej walce... Jeśli mam doradzić w w/w kwestii to na pewno Muay Thai lepsze. "w prawdziwej walce" bez boksu nie ma co walczyc :]Lady M pisała już, że na sekcjach TKD skupiają się głównie na nogach... wieć z boksu tam mało wyciągniesz.
"Tu liczy się technika, a nie tylko wielkie mięśnie"
"Ten, który pokona własnego siebie, jest najpotężniejszym z wojowników"
1235902421000
takitamten
Wysłana - 01 marca 2009 11:21
Zdecydowanie muay thai - jest skuteczne w realnej walce. TKD zas jest efektowne ale w prawdziwej bojce zdecydowanie nie efektywne:P
1235902895000
XFighter
Wysłana - 01 marca 2009 11:27
chcialbym zwrocic uwage na jakie taekwondo pojdzie bo jak pojdzie na treningi tkd wtf (olimpijskiego) to bedzie kladziony nacisk na same nogi ale jak trafi na sekcje tkd ITF (nie olimpijskie) to bedzie tez umiał posługiwać sie rękoma,łokciami itp te techniki nie sa zarezerwowane tylko dla muay tai
Nie boje sie przeciwnika który ćwiczy 100 rożnych technik,boje sie tego co trenuje jedna technikę 100 razy
1235903239000
mlodykks
Wysłana - 01 marca 2009 11:57
Zdecydowanie muay thai - jest skuteczne w realnej walce. TKD zas jest efektowne ale w prawdziwej bojce zdecydowanie nie efektywne:P
Tu sie nie zgodze, patrz Juras, ktory trenował TKD i dawał rade potem w MMA z dobrym rezultatem.
Ile osob trenujacych tyle opini, najlepiej przejdz sie na trening zobacz gdzie Ci lepiej pasuje i jaka jest atmosfera.
Pozdrawiam
Zmieniony przez - mlodykks w dniu 2009-03-01 11:57:29
1235905021000
Siwy1964
Wysłana - 01 marca 2009 12:14
Opinia obiektywna: Nie walczy styl tylko człowiek. Przejdź się na dwa treningi i przekonasz się co lepiej do ciebie pasuje. Zwróć uwagę też na trenera, czy ma może jakieś osiągnięcia, czy jakie wyniki osiągają jego podopieczni na zawodach. Opinia subiektywna: I tak Muay thai to najlepszy styl jaki może byc, więc idz najpierw tam
1235906072000
Sicario_LP
Wysłana - 01 marca 2009 13:11
...Tu sie nie zgodze, patrz Juras, ktory trenował TKD i dawał rade potem w MMA z dobrym rezultatem... Dawał rade w MMA to TKD uzupełniał innymi stylami walki chyba nie ;> ? A xitrance chce tylko jedens tyl wybrać... :]
1235909484000
Hubert81
Wysłana - 01 marca 2009 13:20
Będę subiektywny. Idź na Muay Thai. Dlaczego? Jest najbardziej wszechstronne z "uderzanych" stylów. Walka w klinczu, dźwignie, obalenia, uderzenia kolanami i łokciami, kopnięcia na nogi, tułów i głowę, boks - to wszystko tam znajdziesz. Do tego jest pełnokontaktowe, nie ma formuły semi czy light.
Mieszkam w Gnieźnie, czytałem, że sekcja Taekwondo istnieje u nas gdzieś od września, więc dopiero stawia pierwsze kroki. Prowadzi je Marcin Grzybowski. Czytałem trochę o nim i muszę stwierdzić, że koleś ma swoje zasługi w tym fachu. W zasadzie to jeszcze miesiąc temu byłem przekonany, żę wybiorę TKD - wiadomo - naoglądałem się filmów na youtube z treningów, pokazów, walk mieszanych i kopara mi opadła co tam się wyczynia Ale kiedy wyczytałem na którymś forum, gdzie Grzybowski napisał, że dopiero po 2 latach uczą tam ludzi naprawdę ze sobą walczyć to zacząłem się zastanawiać czy jednak tam iść. Nie chcę zmarnować 2 lat na rozciąganie i ogólnorozwojówkę jak przecież mogę to robić w domu. Mam w piwnicy worek treningowy, gruszkę, ławeczkę do wyciskania, hantle itp. Miejsce na rozciąganie też przecież jest. A co do Muay Thai to odbywa się ono w gnieźnieńskim Fight Clubie przy ulicy ul.Składowej 1, razem i innymi sportami walki jak BJJ, Box i Kick-Boxing.
Zmieniony przez - xitrance w dniu 2009-03-01 13:24:26
1235910231000
Sicario_LP
Wysłana - 01 marca 2009 13:24
MuayThai i dźwignie? Obalenia tak, ale nie mylić z takimi np z MMA, że wchodzisz w nogi i do parteru... [ podcięcia, rzuty w zwarciu]