SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

Szarpana wieprzowina . Pulled Pork by Krzyżu9218

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 4628

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1505 Napisanych postów 1494 Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 31267
Szarpana wieprzowina.



Składniki:
2kg łopatki wieprzowej najlepszej jakości.

Mieszanka przypraw:
1 łyżka kuminu utłuczone w moździerzu.
4 ząbki czosnku przeciśniete przez praske lub starte na tarce.
1 łyżka ostrej papryki wędzonej.
1 łyżka słodkiej papryki wędzonej.
1 łyżka pieprzu cayenne.
1 łyżka soli.
1 łyżka grubo mielonego pieprzu.
3 łyżki dobrej jakości ketchupu.
100g brązowego cukru.

(oczywiście można zmienić proporcje w zależności kto co lubi ;p).

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.


Solanka:
2 litry wody
130g soli morskiej (jeszcze lepsza była by sól wędzona)
100g brązowego cukru
3 liście laurowe
3 łyżki przygotowanej wcześniej mieszanki przypraw.


Dokładnie rozpuść sól i cukier w wodzie, dodaj liście laurowe i 3 łyżki mieszanki przypraw.
Mięso zalej solanka i odstaw na minimum 8 godzin. (tak aby było całkowicie zakryte).
Po tym czasie wyjmij mięso, osusz i natrzyj dokładnie z każdej strony mieszanką przypraw.

Tak przygotowane mięso przełóż do żeliwnego rondla/garnka.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 100°C. Piecz pod przykryciem przez 7-8h.
Po tym czasie zwiększ temperaturę do 130°C i piecz jeszcze niecałe 2 godzin, z czego połowę bez przykrycia, by pieczeń nieco się zrumieniła. Na tym etapie przewracaj mięso kilkukrotnie.


Po upieczeniu pozostaw mięso na ok 10 minut, a następnie rozdziel na cienkie włókna dwoma widelcami.

Sos który zostaje po upieczeniu doskonale nadaje się do późniejszego podgrzewania wieprzowiny.

Szarpana wieprzowina według mnie najlepiej smakuje w postaci burgera lub wielkich kanapek! ;)

Życzę Smacznego ;)





[Makro raczej każdy musi obliczyć pod siebie bo zależy jaki kawałek mięsa dostanie.
Ogólnie nie może to być chude mięso bo porostu ten przepis nie wyjdzie.
A no i sporo tłuszczu i marynaty oczywiście zostaje na dnie.]



Zmieniony przez - krzyzu9218 w dniu 2017-10-06 23:32:14
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 13985 Napisanych postów 233785 Wiek 42 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1085888
Klasa sama w sobie
1

treningi,cykle,suplementacja,odchudzanie,masa pisz-treningirafal@gmail.com

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 5256 Napisanych postów 4534 Wiek 27 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 236198
Ta łopatka ma moc kiedyś zrobię, bo od dłuższego czasu myślę o tej szarpanej wieprzowinie a ta Twoja z tą "glazurą" tak apetycznie wygląda, że ten przepis wygrywa
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 169 Napisanych postów 1457 Wiek 34 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 52602
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
georgu Ivan Groźny Moderator
Ekspert
Szacuny 2763 Napisanych postów 39471 Wiek 28 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 308744
Food Porn! Powinni zakazać wstawiani takich fotek!!
1

MODERATOR DZIAŁU "INNE DYSCYPLINY"
Instruktor Kulturystyki

http://www.sfd.pl/[blog]_Brudna_miska_by_georgu-t1156013.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1908 Napisanych postów 5484 Wiek 26 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 178811
Uwielbiam pulled pork nie ma nic lepszego!
Ciekawe wykonanie, zapisuję.
1

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Banan BOSS FORUM Administrator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6024 Napisanych postów 67545 Wiek 32 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 878130
no to pierwszy się pochwalę pyszności !!!!





...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
georgu Ivan Groźny Moderator
Ekspert
Szacuny 2763 Napisanych postów 39471 Wiek 28 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 308744
Coś nie szarpałeś
1

MODERATOR DZIAŁU "INNE DYSCYPLINY"
Instruktor Kulturystyki

http://www.sfd.pl/[blog]_Brudna_miska_by_georgu-t1156013.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Banan BOSS FORUM Administrator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6024 Napisanych postów 67545 Wiek 32 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 878130
w tortillach jest 'szarpana' a nawet nie trzeba było tego specjalnie robić, bo się rozpada sama , znowu jestem glodny %)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 5256 Napisanych postów 4534 Wiek 27 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 236198
jak takie smakołyki czekają to nie było czasu na szarpanie
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1908 Napisanych postów 5484 Wiek 26 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 178811
piękny kawał mięsa <3
2

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Weekendowe konkursy z kuchnia SFD-PAŹDZIERNIK -2017