Witam! Zakładam osobny temat, ponieważ mimo, iż sprawa była wielokrotnie poruszana na Forum opinie są tak niespójne, że niewiadomo czym się sugerować. Trenerzy w klubach nawołują ,abym zmienił system ćwiczeń z masówki na wytrzymałościowy (małe kilogramy z dużą ilością powtórzeń), tłumacząc to znacznym osłabieniem dynamiki przy ćwiczniu na większych kilogramach (co logiczne), kiedy czytam, że bokserzy wyciskają na klatę ponad setkę. Gołota swoich 46 cm w bicepsie i 130! (na wdechu) w klacie (źródło "Bestia - historia Mike'a Tysona") na pewno nie wyrobił machając 10 kg hantelkami. Czym się więc sugerować???
Doszedłem do wniosku, iż najlepiej byłoby stosować całoroczne, mikrocykle treningowe, w których część byłaby nastawiona na trening z małym obciążeniem inne znowu - większymi. Jednak wolę zasięgnąć fachowej opinii.
Cierpliwość, cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość.
Scorpion17 bywam czesto na Legii. Tam sa zdjecia aktualnych i dawnych mistrzow boksu. Jest tam takze zdjecie Goloty jako 18-latka, juz wtedy byl dobry i bylo z niego kawal byka. Podobnie Tyson w wieku 15 lat zdaje sie wazyl 100 kg. Obydwaj nie zawdzieczaja tego kulturystyce. Mozna powiedziec, ze tacy sie urodzili. maja jeden problem - jak juz nie podwyzszac tej masy, a nie jak ja zachowac. Poza tym boksie lepiej byc dlugim i chudym. Pozdrawiam kub-42
1098195625000
Spinaker
Wysłana - 19 października 2004 18:52
Wysokim i chudym powiadasz.... Ale przeciez chudy ma małą mase, więc jego cios jest słabszy...?
1098204740000
SFD
Wysłana - 19 października 2004 19:31 Usunięty przez Kask za naruszenie Pkt1 regulaminu forum.
1098207117000
GB
Wysłana - 19 października 2004 21:37
Tyson na pewno nie wazyl 100 kg w wieku 15 lat, setke wazyl przez wiekszosc swojej kariery (tzn. wtedy kiedy byl w formie), ale jak zaczynal byl duzo szczuplejszy - wystarczy porownac jego tasmy z walk amatorkich kiedy mial mniej wiecej 18 lat i te zawodowe. No chyba ze zalozymy przez te trzy lata (15 do 18 lat) intensywnie zbijal wage a potem znowu nabieral ciala Co do treningu na mase to: 1) po pierwsze nie jest polecany i tak jak napisal jeden z przedmowcow lepiej jest zmniejszyc obciazenia a zwiekszyc iloss powtorzen 2) pomimo punktu jeden jest sporo dobrych bokserow ktorzy przeskoczyli pare kategorii i nie stracili na tym za duzo szybkosci - Holyfield (kiedys), Byrd, itd. Z tym ze ich stac na caly sztab osobistych trenerow, specjalistow itp. Slyszalem ze jak juz sie musi te dwie rzeczy polaczyc, to nie powinnno cwiczyc w danym dniu tylko silowni, albo najpierw boksu a potemsilowni bo wtedy najbardziej spada szybkosc - jesli juz, to odwrotnie, boks po silowni.
1098214621000
SFD
Wysłana - 19 października 2004 22:09
kolejny d****
1098216592000
dragon1987
Wysłana - 19 października 2004 22:40
iceibejaz coś mi się zdaje że jakis mod ci bana da bo jesteś ****a cieć,obrażasz innych,skoro innych uważasz za d****i to wyraź swoją opinię na forum...
1098218415000
SFD
Wysłana - 19 października 2004 22:52 Usunięty przez Kask za naruszenie Pkt1 regulaminu forum.
1098219155000
dragon1987
Wysłana - 19 października 2004 23:01
Widać że chłopaczek z gimnazjum jesteś.Nawet poprawnie nie umiesz zdania ułożyć a o walce będziesz tu ******lił.
Zesztą takie zarzuty to se wiesz,ja tu nikogo nie pouczam ale w****iają mnie takie kozaki jak Ty,na internecie jesteś kozak i tyle.
Idź w****u,nikt tu cie nie trzyma
1098219666000
Scorpion17
Wysłana - 19 października 2004 23:54
GB - Tyson mierzył 180 cm wzrostu i ważył 80 kg w wieku 14 lat, ale to nieistotne. A co do siłownii (masówka) i treningu boksu w jednym dniu, to jest to zwyczajnie niemożliwe z przyczyn czysto wytrzymałościowych. Treningi boksu przy maksymalnym zaangażowaniu (a taki styl pracy preferuję) są hardcorowe, więc nie wyobrażam sobie aplikowania dodatkowych zajęć w tym samym dniu.
Aktualnie spróbuję ćwiczyć według zaleceń trenera przez kilka miesięcy. Jeśli zauważę znaczne spadki masy mięśniowej i ogólnie siły przez ten czas , zoorganizuję sobie cykl masowy.
kub-42 - wysokim i chudym można być w niskich kategoriach wagowych. Waga ciężka (czyli moja) to zupełnie inna bajka.
Zmieniony przez - Scorpion17 w dniu 2004-10-19 23:58:17
Cierpliwość, cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość.