Zadaj anonimowe pytanie i otrzymaj błyskawiczną odpowiedź
Temat został odczytany 68286 razy
  • Autor

    Substancje odżywcze mózgu

  • Clarity
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 3704
    • Na forum: 11 lat
    • LPA: 23096
    • Status:Znawca

    Wysłano 08 listopada 2002 13:46

    zgłoś naruszenie

    Moze komus przyda sie ten artykul....

    Substancje odżywcze mózgu

    „Przy całkowitej wadze zaledwie 1400 gram - co równa się dwóm procentom całkowitej wagi ciała - mózg pochłania 20 procent dostarczanych naszemu organizmowi składników energetycznych oraz 20 procent wdychanego przez nas tlenu. Nasz mózg ma nienasyconą potrzebę otrzymywania witamin, minerałów, aminokwasów, glukozy i tlenu. Niestety większość ludzi, pamiętając jedynie o potrzebach ciała i żołądka, nie dostarcza swojemu mózgowi odpowiednich składników potrzebnych do jego rozwoju. Wielu niesłusznie uważa, że inteligencja, pamięć oraz ogólna sprawność umysłowa jest uwarunkowana wyłącznie genetycznie. Nie próbują więc rozwijać możliwości swojego mózgu. Badania zaprzeczają tej teorii. Chociaż ilość neuronów mózgu jest ustalona przy urodzeniu, możliwości rozwoju przez całe życie wydają się być nieograniczone. Niezbędny jest jedynie odpowiedni trening intelektualny, oraz stworzenie warunków dla tego rozwoju. Kulturyści powiedzieliby, że do rozwoju mięśni potrzebna jest siłownia i odpowiednie suplementy białkowej.

    Jak powiedziałem komórki nerwowe nie podlegają odnowie. Komórki przewodu pokarmowego reprodukują się co dwa lub trzy dni, czerwone krwinki wymieniają się co trzy, cztery miesiące, nawet komórki tkanki kostnej mają zdolność reprodukcji w odstępie od dwóch do pięciu lat. Mózg natomiast nie odnawia neuronów. Z biegiem czasu neurony mózgu akumulują produktu przemiany materii, co jest spowodowane działalnością destrukcyjnych atomów i cząsteczek zwanych powszechnie wolnymi rodnikami. Te cząsteczki niszczą ściany komórek oraz DNA, powodując przedwczesne starzenie się mózgu, a także złe funkcjonowanie komórek, utratę pamięci, zmiany osobowości, zmiany związane ze starzeniem się ustroju, udar mózgu i raka. Koniecznie więc trzeba się nauczyć jak prawidłowo odżywiać i chronić stałą liczbę neuronów mózgu, ponieważ one nigdy się nam nie odnowią. Około 15 procent wydychanego przez nas tlenu łączy się z tłuszczami i innymi substancjami w mózgu, tworząc destrukcyjne wolne rodniki. Na szczęście mamy do dyspozycji cały arsenał antyutleniaczy w postaci składników odżywczych takich jak witaminy B complex, witaminy C i E, pierwiastki takie jak cynk i selen, aminokwasy jak L-cysteina oraz L-glutation. Te wszystkie składniki odżywcze mają zdolność neutralizowania wolnych rodników.

    Należy przy tym wiedzieć, że żaden z leków psychotropowych, powszechnie używanych w Stanach Zjednoczonych, nie jest ukierunkowany na zwalczanie przyczyn niewłaściwego funkcjonowania neuroprzekaźników. Większość tych leków stymuluje jedynie czasowe uwolnienie neuroprzekaźników z istniejących zasobów, nie wpływając natomiast na ich wytwarzanie. Zdrowe składniki odżywcze, o których w dalszej części powiem więcej, są odpowiedzią na problem niedoboru neuroprzekaźników. Dostarczają mózgowi niezbędnych aminokwasów, witamin, składników mineralnych oraz substancji odżywczych, potrzebnych do wytworzenia odpowiednich ilości neuroprzekaźników. Kontrolując ilość i jakość składników odżywczych za pomocą odpowiednio dobieranych pokarmów i suplementów, można spowodować, że te składniki będą pracować dla nas w optymalny sposób, zwiększając energię umysłową, polepszając nastrój i kreatywność.



    W jaki sposób zmobilizować mózg do optymalnej wydajności intelektualnej?

    W kontroli nad pracą mózgu współzawodniczą dwa aminokwasy. Jednym z nich jest L-tyrozyna, której mózgu używa do syntezy neuroprzekaźników, noradrenaliny i dopaminy, koniecznych dla uzyskania jasności i szybkości myślenia, długotrwałej pamięci oraz poczucia równowagi i przytomności umysłu. Drugi to L-tryptofan, który mózg wykorzystuje do wytwarzania innego neuroprzekaźnika, serotoniny, odpowiedzialnego za spowolnienie reakcji, uczucie sytości po posiłku i wywołującej sen. L-tyrozyna znajduje się w produktach bogatych w białko, takich jak mięso, drób, owoce morza, fasola, soczewica. L-tyrozyna jest stymulatorem mózgu, natomiast L-tryptofan, który znajduje się w bananach, nasionach słonecznika, mleku działa obniżająco na sprawność umysłową. Jeśli o poranku L-tyrozyna dotrze do mózgu przez L-tryptofanem spowoduje, że będzie on optymalnie funkcjonował przez cały dzień. Jesli jednak L-tryptofan dotrze do mózgu pierwszy, będzie stymulował wytwarzanie serotoniny, co spowoduje obniżenie wydolności umysłowej a mózg zacznie się zamykać nawet w środku dnia. Jeśli więc chcemy stymulować umysł przez L-tyrozynę, powinniśmy na śniadanie spożyć żywność bogatą w białko, zanim weźmiemy do ust kęs żywności bogatej w węglowodany - czyli cukry. W białku zwierzęcym i roślinnym znajduje się mnóstwo L-tyrozyny, natomiast niewielkie ilości L-tryptofanu. Ponadto L-tryptofan potrzebuje węglowodanów aby dostać się do mózgu. Tak więc rano spożywamy białko natomiast wieczorem, przed snem węglowodany, które pobudzą syntezę serotoniny. Jeśli na przykład powstrzymamy się od jedzenia makaronu i tym podobnych produktów aż do wieczornego produktu, osiągniemy najwyższą energię umysłową podczas dnia, a ponadto L-tyrozyna zminimalizuje skutki stresu. Dobroczynne, relaksujące skutki L-tryptofanu odczujemy wieczorem, kiedy nadejdzie czas odpoczynku i snu.

    Węglowodany są również potrzebne do uzyskania optymalnej wydajności umysłowej, aczkolwiek po spożyciu produktów bogatych w białko. Główny pokarm mózgu stanowi glukoza. Nasz mózg stale potrzebuje glukozy, która dostarcza mu energii potrzebnej do wszystkich jego funkcji: myślenia, zapamiętywania, rozwiązywania problemów. Węglowodany proste, takie jak rafinowany cukier i mąka dają organizmowi szybki zastrzyk glukozy, po którym następuje ostry niedobór. Ogólnie biorąc, lepsze są węglowodany złożone, ponieważ rozkładają się wolniej. Jak powiedziałem zasadniczą sprawą jest wybranie odpowiedniej pory dnia na spożycie węglowodanów. Dzień powinien się rozpoczynać od zjedzenia produktów bogatych w białko, zaś podczas przekąsek powinniśmy uzupełniać menu żywnością bogatą w węglowodany złożone, aby utrzymać poziom glukozy we krwi.

    Aby przemóc ospałość umysłową, podnieść nastrój, uzyskać większą jasność umysłu, szczególnie jeśli czeka nas wyczerpująca praca lub nauka, możemy używać naturalnych składników odżywczych usprawniających pracę mózgu. Składniki te ułatwiają przepływ krwi do mózgu i pomagają chronić go przed wolnymi rodnikami. Badania naukowe wykazały, że składniki odżywcze przedłużają życie zwierząt laboratoryjnych o 30-50 procent.


    ...
  • Wysłano 08 listopada 2002 16:34

    zgłoś naruszenie
    Polecamy zaufać naszym specjalistom, dobierając plan treningowy, plan odżywiania czy suplementację, potrzebujesz indywidualnego podejścia. Poproś o przygotowanie planu dla Ciebie http://potreningu.pl/plany. Profesjonalny, kompletny plan: diety + treningi + suplementacja, już od 149 69
  • KAIN
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 17868
    • Na forum: 12 lat
    • LPA: 102745
    • Status:Ekspert

    Wysłano 08 listopada 2002 16:34

    zgłoś naruszenie
    masz soga dobry art

    tylko ze te odrzywianie mózgu (rano białko wieczorem wegle) troche koliduje z dieta pakera

    KAIN
    Minister spraw wewnętrznych w dziale Liga NHB ,główny garkotłuk działu Odżywianie ,wielki elektronik działu Muzyka, film i książka

    "Basketball,golf,football they take one ball ...No Holds Barred takes two "

  • KAIN
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 17868
    • Na forum: 12 lat
    • LPA: 102745
    • Status:Ekspert

    Wysłano 08 listopada 2002 16:50

    zgłoś naruszenie
    Clarity a co myślisz żeby po prostu z rańca zapodać l-tyrosine w tabletkach ???

    KAIN
    Minister spraw wewnętrznych w dziale Liga NHB ,główny garkotłuk działu Odżywianie ,wielki elektronik działu Muzyka, film i książka

    "Basketball,golf,football they take one ball ...No Holds Barred takes two "

  • Clarity
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 3704
    • Na forum: 11 lat
    • LPA: 23096
    • Status:Znawca

    Wysłano 08 listopada 2002 17:16

    zgłoś naruszenie
    Kain, wiem ze to koliduje z dieta, ale niektore wskazowki sa poprostu przydatne.

    I istotnie -> warto przyjac z rana kapsułke Tyrozyny potem odzywka bialkowa, a potem normalny posilek (warto wstac ta godzine wczesniej by to zrobic).

    Nie nalezy oczekiwac jakis super efektow, ale poprawa napewno bedzie...


    ...
  • KAIN
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 17868
    • Na forum: 12 lat
    • LPA: 102745
    • Status:Ekspert

    Wysłano 08 listopada 2002 21:13

    zgłoś naruszenie
    dobry art znaleziony w sieci niestety autora brak

    "Odżywianie, choć raczej nie zdajemy sobie z tego sprawy, może wpłynąć na moc mózgu, na nasze możliwości intelektualne czy zdolność koncentracji. Jest to szczególnie ważne dla ludzi, pracujących umysłowo i uczących się. Rzeczywistość XXI wymaga od nas ciągłego rozwoju i doskonalenia umysłu oraz własnych umiejętności. Może pomóc sobie, odpowiednio się odżywiając. Jeśli połączymy tę dietę z ćwiczeniami umysłowymi, to na pewno szybko zauważymy rezultaty, a ponadto zdołamy się uchronić przed starczymy zmianami, zachodzącymi w naszym mózgu. Wbrew powszechnej opinii nie jesteśmy na nie skazani. Jakie produkty powinniśmy spożywać, aby jak najwięcej energii dostarczyć naszemu umysłowi?

    Jednym z najważniejszych dla mózgu składników jest białko. Musimy jednak pamiętać, że istnieją dwa rodzaje białka, a ściślej mówiąc dwa aminokwasy w nim zawarte: tyrozyna i tryptofan. Pierwszy z nich służy do wytworzenia związków, które sprzyjają bystrości, koncentracji i pamięci. Drugi natomiast powoduje senność i spadek sprawności umysłu. Dlatego bardzo ważna jest kolejność spożywania tych aminokwasów. Jeśli czeka nas wysiłek intelektualny, posiłek powinniśmy zacząć od produktów, zawierających tyrozynę, czyli od mięsa, ryb, drobiu, fasoli. Tryptofan znajduje się m. in. w przetworach mlecznych i bananach. Ryby należy jeść również dlatego, że zawierają olej omega-3, który hamuje powstawanie substancji, przyczyniających się do uszkadzania mózgu.

    Na pracę mózgu mają wpływ różnorodne zioła, a wśród nich miłorząb, który przede wszystkim zwiększa dopływ tlenu do mózgu, co wpływa głównie na polepszenie pamięci krótkotrwałej, a także wzmocnienie koncentracji. Bardzo przydatny jest również żeń-szeń, wpływający pozytywnie na pamięć i wydajność umysłu. Ponadto dodaje on energii, pobudza krążenie krwi w mózgu, poprawia trawienie, a także zmniejsza podatność na stres i jego skutki.

    Zwolennicy ajurwedy natomiast polecają ziele o nazwie gotu-kola, które zwiększa inteligencję, odtruwa organizm, zwalcza stres i odmładza cały organizm. Korzeń tataraku natomiast regeneruje mózg i układ nerwowy, wpływa na wzrost wrażliwości mózgu, ułatwia przepływ impulsów nerwowych. Gałka muszkatołowa koi nerwy i umysł, a zażywana z mlekiem leczy bezsenność, co również ma niebagatelne znaczenie dla naszych możliwości intelektualnych i gotowości do rozwiązywania zadań natury umysłowej. Jeśli chodzi o inne produkty, to według ajurwedystów najlepsze są: owies, lukrecja, bazylia, szałwia, szparagi, mleko kozie, jabłka, pomarańcze, pigwy i woda różana. Co ciekawe, ajurweda ceni wartość złota jako czynnika oddziaływującego pozytywnie na mózg, a nawet serce. Żeby wykorzystać moc złota, należy do pół litra wody włożyć złoty przedmiot i gotować tak długo, aż połowa płynu odparuje; przyjmować po łyżeczce dziennie.

    Medycyna chińska natomiast preferuje spożywanie produktów, które wzmacniają energię jin (żeńską), czyli m. in. pełnych ziaren, nasion mandarynki, rumianku, mleka koziego, cytryn i morw oraz ogórków, jabłek, kapusty, kiełków oraz alg. Wszystkie one wpływają uspokajająco na umysł człowieka i wzmacniają go. Niezwykle ważne dla naszego mózgu są przeciwutleniacze, zwalczające wolne rodniki (są to elektrycznie naładowane atomy, wyrządzające szkodę narządom i układom organów w naszym organizmie). Do tych cennych składników można zaliczyć: coraz popularniejszy koenzym Q10 (znajdziemy go w orzechach, oliwie z oliwek, wołowinie, szpinaku czy tuńczyku), wspomniane już miłorząb i żeń-szeń, witaminy B1, B5, B6 i C oraz E, beta-karoten, a także cynk i selen.

    Wydaje nam się, że witamina C jest nam potrzebna jedynie do obrony przed przeziębieniem. Nieprawdopodobne może się więc wydawać, że regularne zażywanie odpowiednich ilości kwasu askorbinowego może się przyczynić do zwiększenia ilorazu inteligencji. Odtruwanie organizmu, walka z wolnymi rodnikami, pomnażanie ilości witaminy E, niwelowanie bezsenności - oto zadania tego składnika odżywczego. Warto więc sięgnąć po preparaty i produkty (np. herbatki z dzikiej róży) z witaminą C.

    Ludzkie "centrum dowodzenia" bardzo lubi cholinę i lecytynę, które razem tworzą acetylocholinę. Dzięki tej substancji neurony łatwo i szybko komunikują się ze sobą. Lecytynę znajdziemy głównie w oleju sojowym, a cholinę w orzechach laskowych, jajkach, pstrągach, białym ryżu, kiełkach pszenicy oraz orzeszkach ziemnych.

    Wystarczy włączyć do swojego jadłospisu chociaż niewielką część wyżej wymienionych produktów, by zauważyć pozytywne skutki działania składników odżywczych na nasz umysł. Akcja "dokarmianie mózgu" rozpoczęta!
    "

    KAIN
    Minister spraw wewnętrznych w dziale Liga NHB ,główny garkotłuk działu Odżywianie ,wielki elektronik działu Muzyka, film i książka

    "Basketball,golf,football they take one ball ...No Holds Barred takes two "

  • KAIN
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 17868
    • Na forum: 12 lat
    • LPA: 102745
    • Status:Ekspert

    Wysłano 08 listopada 2002 21:14

    zgłoś naruszenie
    Myśle że art ciekawy wiec podwiesze go na jakiś czas na górze!

    KAIN
    Minister spraw wewnętrznych w dziale Liga NHB ,główny garkotłuk działu Odżywianie ,wielki elektronik działu Muzyka, film i książka

    "Basketball,golf,football they take one ball ...No Holds Barred takes two "

  • Clarity
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 3704
    • Na forum: 11 lat
    • LPA: 23096
    • Status:Znawca

    Wysłano 08 listopada 2002 23:34

    zgłoś naruszenie
    Nom artykuly Ciekawe tylko zainteresowania brak :/ wkleje jeszcze troche info z mojego innego postu....

    Hmm a moze przeniesc go do Suplementacji ?

    Substancje spozywcze wspomagajace prace mozgu
    -----------------------------------------------


    Amid kwasu nikotynowego (niacyna, witamina B3) - odgrywa zasadniczą rolę w produkcji neuroprzekaźników mózgu oraz przy przetwarzaniu przez mózg węglowodanów na energię. W organizmie ludzkim może być syntetyzowana z tryptofanu. Produkty roślinne bogate w witaminę B3: buraki, drożdże piwne, orzeszki ziemne, pestki słonecznika.

    Beta-karoten (prowitamina A) - żółtawy pigment. U ssaków z jednej cząsteczki beta-karotenu powstają w wątrobie 2 cząsteczki aktywnej witaminy A. Produkty roślinne bogate w beta-karoten: morele, szparagi, brokuły, melon kantalupa, marchew, cykoria, endywia, sałata lodowa, jarmuż, dynia, szpinak, cukinia, bataty.

    Biotyna - koenzym w reakcjach metabolizmu tłuszczu, białka i węglowodanów.

    Cholina - należy do grupy witamin B. W mózgu jest przetwarzana na neuroprzekaźnik, acetylocholinę. Produkty roślinne bogate w cholinę: kiełki pszenicy, orzeszki ziemne, masło z orzeszków ziemnych, mąka pszenna pełnoziarnista, biały ryż, orzechy Pecan, kapusta, kalafior, cieciorka, soczewica, soja, groch.

    DMAE (dwumetyloaminoetanol) - składnik odżywczy dostarczający surowców do syntezy choliny oraz neuroprzekaźnika acetylocholiny. DMAE podwyższa nastrój, poprawia pamięć i zdolności uczenia się. Znajduje się w owocach morza, sardynkach i anchois.

    Gingko biloba - ekstrakt z miłorzębu. Wzmaga metabolizm mózgu stymulując syntezę ATP, pomagając w metabolizmie glukozy i zapobiegając tworzeniu się skrzepów w tętnicach mózgowych.

    Inozytol - Jest cukrem znajdującym się w mięśniach i błonach komórkowych. Stymuluje sen, kiedy używa się go z B3. Produkty roślinne bogate w inozytol: fasola, melon kantalupa, cieciorka, soczewica, orzechy, płatki owsiane, brązowy ryż, kiełki pszenicy i większośc pełnych ziaren.

    Koenzym Q10 - substancja służąca do syntezy ATP. Działa jako neutralizator wolnych rodników, rozpuszczając tłuszcz i pomagając w regulacji przewodzenia w sercu. Bogatym źródłem koenzymu Q są owoce morza oraz biały tuńczyk albacore.

    Kwas foliowy - konieczny do syntezy DNA, wraz z witaminą B12. Przekształca toksyczne produkty uboczne metabolizmu białkowego na dobroczynne aminokwasy. Produkty roślinne bogate w kwas foliowy: jęczmień, fasola, drożdże piwne, cykoria, endywia, owoce (prawie wszystkie), cieciorka, zielone warzywa liściaste (prawie wszystkie), soczewica, pomarańcze, groch, ryż brązowy, soja, pędy, kiełki pszenicy.
    Kwas pantotenowy - odgrywa zasadniczą rolę w produkowaniu energii mózgu. Potrzebny jest do syntezy acetylocholiny. Pomaga w stresogennych sytuacjach. Produkty roślinne bogate w kwas pantotenowy: drożdże piwne, brokuły, bataty, fasola, groch, soczewica, pełnoziarniste produkty mączne.

    L-arginina - Produkty roślinne bogate w L-argininę: spirulina (wodorost), soja (prażona na sucho), dynia (pieczona w wysokiej temperaturze), groch (gotowany), cieciorka, soczewica, tofu , fasola (navy beans, great northern beans, broadbeans).

    Lecytyna - jest źródłem choliny, która z kolei jest prekursorem neuroprzekaźnika acetylocholiny.

    L-karnityna - przenosi tłuszcz do miejsca spalania w każdej komórce. W przypadkach zwiększonego zapotrzebowania (starzenie się, stres, wysiłek fizyczny, wysokie spożycie białek i tłuszczów, przewlekła choroba) organizm może być pozbawiony jej zapasu.

    L-tryptofan - aminokwas. Jest surowcem, z którego organizm wytwarza serotoninę, melatoninę oraz niacynę (witamina B3). Te produkty metabolizmu L-tryptofanu sprowadzają spokojny sen. Produkty spożywcze bogate w białko zawierają bogate ilości aminokwasów, które współzawodniczą z L-tryptofanem o dostęp do mózgu i mają tendencję do rozbudzania mózgu. Zawierają one bowiem duże ilości L-fenyloalaniny i L-tyrozyny, które stymulują wytwarzanie neuroprzekaźnika noradrenaliny. Produkty spożywcze bogate w L-tryptofan: spirulina (wodorost), dynia (pieczona w wysokiej temperaturze), mleko, ziemniak pieczony ze skórką, pszenica mielona, natka pietruszki (gotowana) , warzywa kapustne, banany, pestki słonecznika.

    L-tyrozyna - aminokwas, którego mózg używa do syntezy neuroprzekaźników noradrenaliny i dopaminy, koniecznych do uzyskania jasności i szybkości myślenia, długotrwałej pamięci oraz poczucia równowagi i przytomności umysłu. Produkty roślinne zawierające L-tyrozynę: tofu, warzywa (fasola, groch, soczewica).

    Palmitynian askorbylowy - rozpuszczalna w tłuszczu postać witaminy C, antyutleniacz. Może przenikać ścianki komórki, działa wewnętrznie. Jest syntetyzowany w laboratorium, nie ma go w produktach spożywczych.

    Pirydoksyna (witamina B6) - stymuluje optymalną wydajność umysłową, biorąc udział w transporcie i metabolizmie aminokwasów, z których mózg wytwarza neuroprzekaźniki. Wymaga witaminy B2. Pomaga w rozkładzie glikogenu, który jest formą magazynowanie glukozy, podstawowego paliwa mózgu. Produkty spożywcze bogate w pirydoksynę: awokado, banany, otręby (pszenne i ryżowe), drożdże piwne, marchew, orzechy laskowe, soczewica, ryż (brązowy), soja, pestki słonecznika, melon kantalupa, kiełki pszenicy, mąka pełnoziarnista.
    Tiamina (witamina B1) - konieczna do odpowiedniego metabolizmu mózgu i nerwów. Produkty roślinne bogate w tiaminę: drożdże piwne, cieciorka, fasola, brązowy ryż, suszone pestki słonecznika, kiełki pszenicy, pistacje, mąka pszenna pełnoziarnista.
    Witamina A (retinol) - jedna z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Wspomaga proces wzrostu, wpływa na zdrowie skóry i tkanki nabłonkowej. Zapobiega kurzej ślepocie. Zawarta jest w żółtopomarańczowych owocach i warzywach (marchew, dynia, papaja, pomidory, melony, awokado), ciemnozielonych liściastych warzywach (szpinak, jarmuż, brokuły). Występuje w dwóch różnych formach: jako beta-karoten (w roślinach) lub retinole (w pokarmach pochodzenia zwierzęcego). Nadmiar witaminy A jest szkodliwy. Spożycie codziennie jednej marchwi lub 3 do 4 pomidorów pokrywa zapotrzebowanie na witaminę A.
    Witaminy grupy B - patrz tiamina (B1), kwas pantotenowy (B5), pirydoksyna (B6), kwas foliowy (B9). Współdziałają w syntezie prostaglandyn, substancji hormonopodobnych, sterujących przemianą materii. Ich obecność jest konieczna do uaktywnienia limfocytów.
    ryboflawina (witamina B2) - migdały, grzyby, ser, wątroba,
    niacyna, patrz amid kwasu nikotynowego (B3 lub PP): drożdże piwne, orzeszki ziemne, wątroba,
    biotyna (B8, H) - mączka sojowa, orzechy włoskie, migdały, pomidory, żółtko jajek, wątroba.

    Witamina B12 (kobalamina, L2) - niezbędna do syntezy czerwonych krwinek. W większych ilościach występuje, oprócz mięsa, tylko w żółtku.Wegetarianie mogą potrzebować dodatkowych ilości witaminy B12 w postaci preparatów farmaceutycznych.
    Witamina C (kwas askorbinowy) - Bierze udział w procesach utleniania-redukcji w organizmie, uczestniczy w syntezie białek, wzmacnia tkankę łączną (włókna kolagenowe, naczynia krwionośne). Jest niezbędna dla układu odpornościowego. Laureat nagrody Nobla, Linus Pauling, zalecał zażywanie dużych ilości witaminy C. Znajduje się ona w owocach cytrusowych, owocach dzikiej róży, kiszonej kapuście, malinach, borówkach, cebuli, szpinaku, groszku zielonym, sałacie, papryce, kalarepie. Jeden owoc kiwi albo jedna średniej wielkości pomarańcza pokrywają dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Nadmiar witaminy C wydalany jest w moczu.
    Witamina D - pomaga przyswajać wapń, jest niezbędna do budowy kości i zębów. Znajduje się tylko w rybach i tłuszczu pochodzącym z rybich wątróbek. Na niedobór witaminy D są bardziej narażone niemowlęta i osoby pozbawione światła słonecznego, jak również osoby stosujące ścisłą dietę wegetariańską.
    Witamina E (tokoferole) - ma właściwości przeciwutleniające; przerywa łańcuch reakcji rodnikowej




    Zmieniony przez - Clarity w dniu 2002-11-09 00:17:53
    ...
  • Termitek
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 8441
    • Wiek: 31 lat
    • Na forum: 12 lat
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 47399
    • Status:Znawca

    Wysłano 10 listopada 2002 16:10

    zgłoś naruszenie
    baarodz doopsze

    a fiecie co ? :P moze lepiej przewalkowac ten akrtykool i wrzucic go na gloowna strone
    bo to bardzo przyszdatne :D
    i przy ookazja dowiem sie wiecej o tych wolnych roodnikach
    songacz miszczoo ;)

    "maly" termitek

    ... .. .
  • Clarity
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 3704
    • Na forum: 11 lat
    • LPA: 23096
    • Status:Znawca

    Wysłano 10 listopada 2002 16:24

    zgłoś naruszenie
    Hmm SOG'a nie dostalem a tak wogule to jak widac malo kogo obchodzi tutaj jego wlasny mozg )

    ...
  • Termitek
    • Pochwały: 0
    • Nagany:0
    • Postów: 8441
    • Wiek: 31 lat
    • Na forum: 12 lat
    • Płeć: Mężczyzna
    • LPA: 47399
    • Status:Znawca

    Wysłano 10 listopada 2002 16:47

    zgłoś naruszenie
    songaczus jusz polecial do ciebie :)

    a co mnie inni, ja chceem fiedziec co tkwi w mojej "wesolej" gloofce i trza ja tysz dobrze anoliffic by dopsze chodzila ;)

    "maly" termitek

    ... .. .
  •  
    SFD

      Wysłano 11 listopada 2002 12:09

      zgłoś naruszenie
      SoG!Koza texcik!

      Pozdrawiam!