Może tak zacznę.. Od dłuższego czasu, po wysiłku (bieganie, granie w piłk itp.), gdy trochę odpocznę i np. zrobię przysiad, czy próbuję wstać, czy usiąść, czuję jakby się coś rozciągało w kolanie. Potem nie mogę zginać nogi, bo boli.. Trwa to od 3-4 dni do nawet 2 tygodni. Trochę się tym nederwuję. Podejrzewam, że to chodzi o więzadło krzyżowe przednie (patrz zdjęcie), bo ból jest mniej więcej stamtąd. Bardzo bym prosił o polecenie jakiś ćwiczeń rozgrzewających, czy rozciągających więzadła w kolanie, bo gdzieś przeczytałem, że są ścięgna bardziej i mniej rozciągliwe. Albo jak już boli, to jakieś maści, czy coś podobnego. dzięki
po 1 nie napisales czy w 1 kolanie czy w 2 jak w 2 to pewnie sprawa gebetyki jak w 1 to raczej watpliwe abys 1 sciegno mial rozciagliwe a 2 nie;) skoro nie spuschlo to raczej nie beda sciegna wg mnie choc moge sie mylic wydaje mi sie ze moglec lekko naderwac lekotke bo to wlasnie tak czasem pobolewa i moze od niej bolec sciegno ( wieksze zuzycie kolana ) 2 opcja to lekkie skrecenie kolana ktore nie ma chyba zadnych konsekwencji tylko fajnie aby ci to ktos nastawil co do masci - najlepiej rozgrzewa chyba arcalen
Tylko ludzie nikczemni nie maja wrogów
1083403276000
reViVer
Wysłana - 01 maja 2004 11:52
W sumie, to w 2 kolanach to miałem, ale ostatnio to w prawym tylko. Na dodatek jeszcze 2 dni temu zaczęło mnie boleć to ścięgno, co ono jest z przodu. Nie wiem jak się zawywa, ale łączy rzepkę z piszczelem, czy jakoś tak... Naderwanie to raczej nie, bo chyba bardziej bym odczuł. Mama mówiła, że to dlatego, że szybko rosnę (faktycznie), ale chyba da się temu jakoś zapobieć co? A ta maść, to nie wiesz może ile kosztuje? Bo mamę bolą biodra, bo się zabardzo przemęcza w pracy (spore ciężary, farby 10l itp.), a mówiłem jej, żeby sobie odpuszczała. Mówi, że piecze ją bardzo i drętwieje. Podejrzewam, że kości biodrowa i udowa trą o siebie, bo mama dużo chodzi w pracy i może ta maź co ona tam jest w stawach, to coś się z nią stało.. To może by na mamę też pomogło dzięki
Moderator na KFD
1083405144000
Boofi
Wysłana - 01 maja 2004 11:56
ciągle słyszę o tym nastawianiu ......
a ogólnie - czy ten ból miał jakiś poczatek , uraz ? czy po wysiłku kolano puchnie ? czy przed wysilkiem zachowana jest pełna ruchomosc.. ile ważysz ? w profilu 60 kg przy 177 wiec raczej niewiele
naderwana łąkotka mogłaby blokować wyprost a czasami zgiecie - ale tu by sie przydał jakiś uraz !!
moze jakas choroba reumatyczna ...
przydały by sie jakies badania - wiec przejdz sie do lekarza ! rtg , moze artroskopia a na zadne zastrzyki typu blokada to sie nie zgadzaj
XXX Boofi XXX Hard Core Straight Edge "Blood and Guts bro , thats the way it goes !!" - lifter ?
Nie dyskutuj z d****em. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem.
Ekspert -
1083405406000
reViVer
Wysłana - 01 maja 2004 12:03
Profil nieco nieaktualny Teraz jest 67kg przy 185cm
a ogólnie - czy ten ból miał jakiś poczatek , uraz ? - nie przypominam sobie czy po wysiłku kolano puchnie ? czy przed wysilkiem zachowana jest pełna ruchomosc.. - kolano nie puchnie, przed wysiłkiem jest pełna ruchomość, po wysiłku też, tyle że jak mówię - boli przy zginaniu
naderwana łąkotka mogłaby blokować wyprost a czasami zgiecie - ale tu by sie przydał jakiś uraz !! - no nie ma urazu i nie wydaje mi się, by to było naderwanie czegoś
moze jakas choroba reumatyczna ... - może..
przydały by sie jakies badania - wiec przejdz sie do lekarza ! rtg , moze artroskopia a na zadne zastrzyki typu blokada to sie nie zgadzaj - jeszcze się zastanowię, może pójdę do lekarza sportowego..
Moderator na KFD
1083405798000
Busterje
Wysłana - 02 maja 2004 14:09
reviveru ty byq przytyj a nie
....:::KOЯN:::.... ....:::SliPKnoT:::... βЦςЂέЯЈЄ [baby to chóje] SZEF !
1083499782000
reViVer
Wysłana - 02 maja 2004 14:12
beheh a myślisz, że co robię? Na chudego nie wyglądam, mimo że mało ważę. Spameró
Moderator na KFD
1083499965000
Busterje
Wysłana - 02 maja 2004 14:17
ja ci zaraz dam spameró
1083500247000
tezeo
Wysłana - 10 grudnia 2007 21:46
Jakieś 3 lata temu miałem mały wypadek.Zostałem kopnięty w kolano.Lekarz stwierdził ze to tylko naderwane przyczepy mięśniowe ale kolano było niestabilne.Niedawno znowu odniosłem kontuzje tego samego kolana.Teraz jest bardzo spuchniete i nie mogę go wyprostować.Myśle że to coś z więzadłami.
1197319560000
Busterje
Wysłana - 10 grudnia 2007 21:58
Jak kolano jest niestabilne to niestety trzeba winić za to więzadła, łąkotkę itd
1197320290000
tezeo
Wysłana - 10 grudnia 2007 22:26
A co może być powodem tego, że nie moge wyprostować nogi.