Na początku chcę napisać, że chciałbym trenować splitem 4 dniowym. Poniedziałek: Plecy + brzuch Wtorek: Klatka + triceps Środa: Wolne Czwartek: Nogi Piątek: Barki + biceps Sobota, Niedziela: Wolne
Czy jest to dobre rozplanowanie? Proszę tylko o nie zwracanie mi uwagi o ankietę, bo mysle, ze jest zbedna.
A teraz co do samych pleców i przedramienia. Zaczynam masować, dieta jest przemyślana, suple są również. Chodzi mi czy jest to dobry trening na masę. Jeśli nie to proszę o zmianę. Trenuje 3 lata, 2 lata przemyslanego treningu.
Plecy: 1. Drązek nachwytem 3x 8 2. Wiosłowanie sztangą w opadzie 4 (12,10,8,6) 3. Przyciąganie linki wyciągu dolnego w siadzie płaskim 3 (12, 10, 8) 4. Martwy Ciąg 4x (12-10-8-6)
Przedramię:1. Uginanie nadgarstków podchwytem w siadzie 3 (maks, maks, maks) 2. Uginanie nadgarstków nachwytem w siadzie 3(maks, maks, maks) 3. Zwijanie ciężarku na lince 3 (maks, maks, maks)
Plecy: Mysle, ze oprocz wioslowania mozna dobic najszersze jeszcze jednym wioslowaniem, mianowicie siedząc, czy to dobry pomysl. Proszę o korekty - nagrodze sogiem.
Zmieniony przez - Skeba w dniu 2010-08-30 00:07:45
W sumie mysle, ze 3 cwiczena na plecy to jednak za malo. Nie poczuje ich zbytnio.
Odnosnie bicepsa to mozliwe, ze to zrobie. Zawsze robilem Klatke z bicem, wiec moze nie zmienie tego, ale pomyslimy :P Dzieki chlopaki za rady
Przerzucanie żelastwa - hobby, które uzależnia.
1283176985000
rion10
Wysłana - 30 sierpnia 2010 16:20
dlaczego najlepsze i najmocniejsze ciężarowo ćwiczenie jakim jest martwy ciąg dajesz na sam koniec?
Wierzyć to znaczy ufać, kiedy cudów brak
Znawca -
1283178050000
Ballomus
Wysłana - 30 sierpnia 2010 16:21
W sumie mysle, ze 3 cwiczena na plecy to jednak za malo. Nie poczuje ich zbytnio.
Liczba cwiczen i serii jest wystarczajaca. Jesli przylozysz sie do techniki i zalozysz wlasciwe obciazenie to na pewno "poczujesz". Dodaj jeszcze gdzies szrugsy.
Odnosnie bicepsa to mozliwe, ze to zrobie. Zawsze robilem Klatke z bicem, wiec moze nie zmienie tego, ale pomyslimy :P Dzieki chlopaki za rady
Trening bicepsa dzien po plecach moze byc klopotliwy. W takim wypadku proponowalbym tak to rozlozyc:
Jesli niezregenerowany biceps przeszkadzalby przy treningu plecow to trzeba by odrobinke rozklad zmienic.
Ekspert -
1283178076000
Skeba
Wysłana - 30 sierpnia 2010 16:28
Liczba cwiczen i serii jest wystarczajaca. Jesli przylozysz sie do techniki i zalozysz wlasciwe obciazenie to na pewno "poczujesz". Dodaj jeszcze gdzies szrugsy. Dzis zrobilem plecki i fajnie to wyszlo. Czy uwazasz, ze lepszym pomyslem jest dodac szrugsy w miejsce przyciagania linki ?
dlaczego najlepsze i najmocniejsze ciężarowo ćwiczenie jakim jest martwy ciąg dajesz na sam koniec? Gdy poprzednio masowalem to dawalem marty na poczatek, teraz chcialem zmiany. Czytalem ostatnio posta na forum. Z tamtąd wziąłem 4 dniowy split i było w jednym, przykladowym treningu, iz martwy ciąg można dać na koniec.
Trening bicepsa dzien po plecach moze byc klopotliwy. W takim wypadku proponowalbym tak to rozlozyc:
W takim razie pozostane przy tym, by dać bicepsowi trochę odpocząc i zrobię we wtorek (jutro) Triceps z klatką.
Zmieniony przez - Skeba w dniu 2010-08-30 16:28:33
1283178487000
rion10
Wysłana - 30 sierpnia 2010 16:37
mimo wszystko martwy w każdej formie w treningu pleców powinien być na pierwszym miejscu gdy jesteś pełen sił i maksymalnie skoncentrowany ,a następnie reszta wiosła, mdsy a dobrym rozwiązaniem jest na koniec drążek
Znawca -
1283179034000
Skeba
Wysłana - 30 sierpnia 2010 16:45
Dzięki, chlopaki, poniedzialek ulozony. Teraz czas na Wtorek :) Tylko z drazkiem jest problem, bo nie jestem na nim dobry, tzn. wiem, ze po martwym, wioslach nie dalbym rady wiele razy sie podciagnac, a martwy nie robi mi roznicy.
Tylko kurde nie wiem, czy 12 serii to bedzie za duzo, ale uwazam takze, iz 8 to bedzie za malo. 10 serii wystarczy, czy np. uginanie hantli zastąpic cwiczenim 3x7 (na dobicie)
Tylko wlasnie chcialbym przez ten miesiac ruszyc z ramieniami, bo stoją i nie wiem jaka moze byc przyczyna. robilem nie raz 2 cwiczenia po 4, pozniej robilem 3 cwiczenia po 4 serie i dupa. Cwiczenia w sumie tez zamienialem. Sa moze jeszcze jakies inne dobre cwiczenia na mase z wyzej wymienionych. O kolano, mlotkowy ? Dobre są. Jak tak to prosze o jakis rozklad.
Zmieniony przez - Skeba w dniu 2010-08-30 16:47:12
Zmieniony przez - Skeba w dniu 2010-08-30 16:48:04
1283179531000
rion10
Wysłana - 30 sierpnia 2010 16:48
dałbym mniej tych serii na biceps w granicach 10 powinno być si
jak pierwsze ćwiczenie to uginanie na szerokość barków to modlitewnik daj z łokciami dość wąsko i młotkami dobijesz dwugłowy a także szarpniesz ramiennym i ramienno-promieniowym
Znawca -
1283179717000
Ballomus
Wysłana - 30 sierpnia 2010 16:52
Dzis zrobilem plecki i fajnie to wyszlo. Czy uwazasz, ze lepszym pomyslem jest dodac szrugsy w miejsce przyciagania linki?
Odjalbym jedna serie z przyciagania linki i dal na koniec treningu plecow szrugsy w 3 seriach. I rzeczywiscie, warto byloby zaczac od martwego ciagu, potem drazek, wioslowanie, linka i szrugsy.
EDIT:
Tylko z drazkiem jest problem, bo nie jestem na nim dobry, tzn. wiem, ze po martwym, wioslach nie dalbym rady wiele razy sie podciagnac, a martwy nie robi mi roznicy.
W takim razie zostaw jak jest.
Zmieniony przez - Ballomus w dniu 2010-08-30 16:55:50