Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Autor

Sparing zamiast aero

VladDrakul

Wysłana - 14 czerwca 2009 23:09    Edytuj Cytuj

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

Witam serdecznie!
Mam do Was takie pytanie - czy tzw. "walka z cieniem" bokserska może zastąpić bieganie?

Na codzień w domu mam Orbitreka i mogę na nim biegać. Ale na wakacje wyjeżdżam, nie będzie mnie 2 miechy i nie będę miał dostępu do tego sprzętu. A mam problem z kolanami już od kilku lat - mam kategoryczny zakaz biegania "naprawde". Co innego orbitrek.

I tu pojawia się moje pytanie odnośnie zastąpienia orbitreka walką z cieniem. Trenuję sztuki walki już dłuuuugo i spokojnie daję sobie radę z takim treningiem. Poniżej trochę statystyk:

1. 10-o minutowe rundy walki bokserskiej z cieniem, z ciężarkami 2 kg w ręce

2. Po 10 minutach, 0,5 minuty odsapunku

3. I tak przez godzinę

4. Podczas serii "walki" - tętno na poziomie 150-160 uderzeń na minutę.

5. Podczas 30 sek odpoczynku - tętno zazwyczaj spada do 140-130 na minutę.

Czy robienie czegoś takiego przez godzinę da podobne rezultaty jak aeroby trwające 1 h z tętnem stałym na poziomie ok. 150 na minutę?

Z góry dzięki i pozdrawiam!

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 14 czerwca 2009 23:24 
W większości przypadków polecamy:

Pvl - Mutant Mass

CENA: 99.00zł
SFD - SFD Complete Protein Plus

CENA: 39.00zł
Gaspari Nutrition - MyoFusion

CENA: 149.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

Warionucha

Wysłana - 14 czerwca 2009 23:24    Edytuj Cytuj
Zależy od tego, co chcesz osiągnąć. Nie da podobnych rezultatów, ale pod pewnymi względami da lepsze. A pod innymi da inne;)
Trening na worku to raczej trening interwałowy, gdzie bardzo duża intensywność przeplata się z małą, podczas gdy w bieganiu zwykle po prostu jest ciągle średnia intensywność(chyba, że biega się sprinty, to inna historia). Na pewno trening interwałowy jest lepszy do spalenia tłuszczu, jeśli chodzi o zwiększanie VO2max, to prawdopodobnie jest lepszy, w każdym razie nie jest raczej gorszy(tabata-specyficzny rodzaj interwałów na pewno jest lepsza). Jeśli chodzi o zwiększanie tzw tolerancji mleczaczanowej to również jest lepszy(tu znów badania prowadzono dla tabaty).
Wszystko zależy od tego jakie są Twoje cele-nie przygotujesz się np do maratonu robiąc tylko interwały;) ale to dobry trening, a do zrzucania tłuszczu najlepszy jak już pisałem.

Przeczytaj sobie to:
http://www.sfd.pl/Trening_Interwa%C5%82owy_HIIT_Upgrade-t383862.html
http://www.sfd.pl/HIIT_Optymalny_trening_do_zrzucenia_t%C5%82uszczu_-t182183.html
http://www.sfd.pl/HIIT_Optymalny_trening_do_zrzucenia_t%C5%82uszczu_-t182183.html

sorry, nie doczytałem, jeśli walczysz na worku tak długie serie z takim tętnem(koło 75-80% maksymalnego) to rzeczywiście może to ww rezultatach przypominać trening biegowy. Tylko że:
-nie będziesz od tego znacząco lepiej biegał, na forach biegowych mówi się, że np jazda na rowerze nie wpływa jakoś gigantycznie na poprawę czasów biegowych, a to bardziej zbliżona aktywność
-mając do dyspozycji worek może dobrze się zastanowić nad zrobieniem sobie na nim klasyczniejszych interwałów

Zmieniony przez - Warionucha w dniu 2009-06-14 23:28:15

VladDrakul

Wysłana - 15 czerwca 2009 08:31    Edytuj Cytuj
Wielkie wielkie dzięki.

Co do HIIT-a, to robię go oczywiście na orbitreku - przeplatam sobie co parę dni na zmianę. Jestem ektomorfikiem maksymalnym, mam bardzo mało tłuszczu, ale ostatnio dzięki diecie zrobiłem sobie jeszcze mniej -zszedłem z ok. 11-12% na około 8-9% i chciałbym to utrzymać, dlatego tak zależy mi na spalającym tłuszcz treningu w wakacje.

Czyli mówisz, że długie serie na worku spokojnie mogą zastąpić interwały = HIIT. A HIIT=dobre spalanie czyli wszystko jest ok :D DZięki raz jeszcze!

Warionucha

Wysłana - 15 czerwca 2009 08:36    Edytuj Cytuj
Nie nie, źle mnie zrozumiałeś, napisałem, że tak długie serie jak wykonujesz przypomnają raczej trening biegowy. Interwałowy to raczej krótkie serie, mogą być przeplatane np z burpees i jakimiś przeskokami, tak jak tutaj:
http://www.sfd.pl/Interwa%C5%82owe_piek%C5%82o_-_kondycja%2Fwytrzyma%C5%82o%C5%9B%C4%87_-_tylko_dla_hardcore_owc%C3%B3w.-t422188.html
może być w jakiejś trochę mniej hardkorowej wersji;)

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Sparing zamiast aero

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.