logo
zamknij zamknij

Spaghetti à la Bolongese

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 3251

0 5 0
napisał(a)
N-e-o
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 691 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 7684




Składniki:
oliwa z oliwek, boczek wędzony (100g), zielona pietruszka, oregano, mielona wołowina (250g), mielona wieprzowina (250g), starty parmezan (50g), marchew (2szt), cebula, czosnek (4 ząbki), seler zielony (2szt), koncentrat pomidorowy (200g), posiekane pomidory (400g, najlepiej takie z puszki), wino czerwone (150ml), makaron spaghetti, sól, pieprz

Co i jak:

Do garnka wlewamy 4-5 łyżek oliwy z oliwek i dodajemy pocięty w kostkę wędzony boczek. Po kilku minutach dodajemy mieloną wołowinę i mieszając, gotujemy przez kilka min. Następnie dodajemy mieloną wieprzowinę, mieszamy i gotujemy ok. 5min. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, marchew, seler i czosnek, mieszamy i gotujemy kilka minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i dodajemy posiekane pomidory... wszystko ładnie mieszamy i gotujemy kilka min. Po tym czasie dodajemy czerwone wino i mieszamy. Po kilku minutach dodajemy 1-2łyżeczki oregano, sól i pieprz... oczywiście mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę.

Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do rozgrzanego do 180st C piekarnika na ok. 1,5h. Co jakieś 10-15 min mieszamy, żeby się z góry nie przypaliło.

Później gotujemy makaron spaghetti na al dente, nakładamy sos, pokrojoną zieloną pietruszkę i posypujemy startym parmezanem... serwujemy z czerwony winem (opcja gdy nie jesteśmy sami, hehe)

"Nie dyskutuj z d****em: najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"

Tłuszcze - Kompilacja --> http://www.sfd.pl/Tłuszcze_-_Kompilacja-t464716.html

Krzysztof Piekarz
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
napisał(a)
N-e-o
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 691 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 7684
Niech jakiś mod poprawi temat bo z mojego a z ogonkiem unicode wyszedł

"Nie dyskutuj z d****em: najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"

Tłuszcze - Kompilacja --> http://www.sfd.pl/Tłuszcze_-_Kompilacja-t464716.html

napisał(a)
koles08
Ekspert
Szacuny 79 Napisanych postów 16573 Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 64092
fajne i smaczne tylko nie za bardzo dla kulturystow
napisał(a)
N-e-o
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 691 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 7684
Chyba że na masę

Wiesz... czasami można sobie darować dietę, szczególnie jak się chce coś z laską zjeść

"Nie dyskutuj z d****em: najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"

Tłuszcze - Kompilacja --> http://www.sfd.pl/Tłuszcze_-_Kompilacja-t464716.html

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Placki z piersi kurczaka

Następny temat

Morskie coś %-)

Kreatyna niszczy cały organizm! - według francuskich instytucji

Chałwy - porównanie okiem dietetyka

Klaudia Mincewicz - ocena sylwetki

Zastój w wynikach treningowych, jak go pokonać?

Która kasza jest najlepsza? Porównanie okiem dietetyka

Śmierci i kontuzje w sporcie

Czy białko „z proszku” jest bezwartościowe?

GRAND PRIX POLSKI W KULTURYSTYCE I FITNESS, DEBIUTY SUMMER EDITION 2017 - wyniki I dnia