SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

Sosy do potraw

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 2152

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 28 Wiek 17 lat Na forum 182 dni Przeczytanych tematów 1163
Dopiero co zacząłem się bawić w jedzenie według ściśle określonej diety i ubolewam, nad brakiem smaku we wszystkim co jem, stąd moje pytanie: Jakie macie proste przepisy, albo jakie gotowe pozycje, na sosy do np. kaszy, ryżu, czy makaronu ?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 7584 Napisanych postów 106728 Wiek 34 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 1235398
Nie stosuje, sucha kasz mi elegancko podchodzi, ale jak chcesz mozesz dodac passaty, sos na bazie jogurtu naturalnego, mkaron np ostatnio ze szpinakiem i maskarpone robiłem.

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3453 Napisanych postów 8469 Wiek 43 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 407841
Większośc mięs piekę (po zamarynowaniu) lub duszę (z dodatkiem warzyw), wtedy powstaje naturalny sos.

Reaktywacja czy falstart? http://www.sfd.pl/[BLOG]deja_vu-t1099661-s119.html#post-18195840

"Jeszcze nie jest ze mną tak żle, żeby robaki zaczynały mlaskać na mój widok, kiedy jadę wózkiem po łące..." nie moje tylko Sebastiana Fitzka z "Pasażera 23", ale sobie pożyczyłam.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 178 Napisanych postów 1447 Wiek 48 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 201701
A ja mięcho gotuję z kaszą i cebulką na bazie bulionu. Czasem z dodatkiem warzyw. Doprawiam róznymi przyprawami i ziołami, na koniec troszkę smietanki lub mleka kokosowego. Kasza nie jest sucha a całość nie ma tyle fatu co sos. Potem podam przepisy na sosy , jakie ja robie najczęściej do kaszy lub ziemniaków.
1

"Niektórzy widzą rzeczy takimi, jakimi są, i pytają : dlaczego ? Ja śnię rzeczy, które nigdy nie istniały , i powiadam : czemu nie ? "
G.B. Shaw
http://www.sfd.pl/Alhambra_nowe_wyzwania-t1037040.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 178 Napisanych postów 1447 Wiek 48 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 201701
Najprostsze sosy zrobisz gotując mięso z odrobiną cebuli na bulionie - domowym lub z kostki. Ja daję mnóstwo róznych przypraw- kolendrę, rózne papryki w proszku, czosnek, tymianek , pietruszkę, czaber, czasem rozmaryn. Wszystko oczywiscie wg własnych preferencji smakowych. Oczywiscie sól , pieprz i odrobinę ksytitolu. Mozna dodaćs os sojowy, czasem odrobinę soku cytrynowego. Jak mięso jest miekkie, zagęszczam mąką, gtutenową lub bez gluta i niewielką iloscią śmietanki lub mleka kokosowego. W zalezności od tego jakie mięso i przyprawy dodasz, bedzie smakował nieco inaczej. Mozna wzbogacić taki sos marchewką, pietruszką i selerem.

Bardzo lubię tez sos chrzanowy lub musztardowy - te robię na mleku roslinnym- ale mozna na zwykłym lub smietance. Doprawiam - ksylitol/erytrytol, sól pieprz, sok cytrynowy. Oczywiscie także chrzan i musztarda lub sama musztarda. Zagęszczam mąką.

Bardzo łatwo zrobisz tez sos grzybowy- gotujesz grzyby i cebulkę, dajesz przyprawy, zagęszczasz mąką i śmietanką. Fajna odmianą jest sos mięsny, jak pierwszy podany, ale z niewielką ilościa np. suszonych kurek.

Sporo osób robi tu sosy pomidorowe, ale tu nie podpowiem, bo akurat te mi podchodza najmniej.

Przy okazji napiszę o moim pomyśle na fajny sos do makaronu, mięsa i warzyw gotowanych na parze. Podgotowuję mleko roslinne, łyżkę mąki ze słodzikiem, gałka muszkatałową, sola pieprzem i bardzo niewielką ilością soku z cytryny. Po kilku minutach dodaję ser mozarella lub inny do rozpuszczenia i zaraz mieszam z tym warzywa, makaron i mięso.Taki sosnie ma duzo fatu i fajnie smakuje. Mozna uzyc jako sos do zapiekanki.

W moim wypadku przy przygotowaniu sosów zalezy mi na zmniejszeniu ilości tłuszczu. Mam tych tłuszczy sporo w diecie, ale wolę je zjeść w innej postaci, np. tłustsze mięsa, ryby czy orzechy, a sosy z fatu okroić. Generalnie najmniej fatu zawiera opcja gotowania kaszy z mięchem i warzywami, ale już do ziemiaków lepiej miec jakiś sos. Dzisiaj np. miałam na obiad piers kaczki z ryżem i sosem z mandarynek i soku pomarańczowego z rozmarynem.Wszystko razem zabrałam w termosie do pracy i po paru godzinac wszystko się fajnie "przegryzło" , ryż nie był suchy i smakowało rewelacyjnie.
1

"Niektórzy widzą rzeczy takimi, jakimi są, i pytają : dlaczego ? Ja śnię rzeczy, które nigdy nie istniały , i powiadam : czemu nie ? "
G.B. Shaw
http://www.sfd.pl/Alhambra_nowe_wyzwania-t1037040.html

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Zna ktoś smaczny sposób przygotowania ryb?