Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Temat został odczytany 2439 razy
słowa kluczowe: solarium 
Autor

Solarium

Aibh

Wysłana - 13 stycznia 2007 19:28    Edytuj Cytuj

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

Czy osoba cierpiąca na bielactwo może chodzić do solarium??

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 13 stycznia 2007 19:36 
W większości przypadków polecamy:

Trec - Magnum 8000

CENA: 120.00zł
ActivLab - BCAA Xtra

CENA: 49.00zł
Pvl - Mutant Mass

CENA: 99.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

awax

Wysłana - 13 stycznia 2007 19:36    Edytuj Cytuj
ja slyszalem ze raczej nie masz czerwone oczy ?

dyslektykiem jestem :)
you have the big biceps:D
biceps is small dick its bigger:D

e0r

Wysłana - 13 stycznia 2007 21:28    Edytuj Cytuj
Opalisz się na czerwono, nie wiem czy jest sens.

Naprawdę niebezpieczny człowiek nigdy nie grozi.
[ON]

maluda82

Wysłana - 13 stycznia 2007 22:20    Edytuj Cytuj
Zakladam, że nie jesteś albinosem i nie masz czerwonych oczu . Pewnie masz na ciele "białe plamy". O ile się nie mylę powstają na skutek braku melaniny, która chroni skórę ptrzed nadmiernym promieniowaniem słonecznym i na twoim miejscu bardzo bym uważała na oparzenia. Jeśli latem nie masz dużych problemów z opalaniem (czytaj powikłań)chyba możesz iść co jakiś czas na solarkę, ale lepiej zasięgnij opinii dobrego dermatologa.

Aibh

Wysłana - 13 stycznia 2007 23:27    Edytuj Cytuj
nie mam czerwonych oczu i jestem całkiem normalny. Latem jest prawie jak mulat poza tymi białymi plamkami.U mnie bielactwo chyba się zatrzymało, ponieważ nie mam żadnych nowych białych plamek

ona1983

Wysłana - 14 stycznia 2007 15:03    Edytuj Cytuj
Melanina nie chroni skóry to nasz pigment skóry powstający w skórze pod wpływem promieni słonecznych.
Jak masz bielactwo to koniecznie!!!do dermatologa,tylko od razu zwróć uwagę czyw ogóle zna sie na bielactwie.Mam koleżankę co ma bielactwo i wiem jak męcząca jest ta choroba.Kiedyś lekarka kazała się smarować dziurawcem i opalać na słońcu.Jakas niedouczona bo to powoduje oparzenia.
Z solarium nie wolno!!Ci korzystać.W trakcie leczenia albo dostaniesz leki do połykania i będziesz naświetlany lampami(efekt podobny do solarium) no i pewnie dodatkowo bedziesz musiał się smarować maściami.
Jeśli będziesz chciał dodatkowych informacji na temat tej choroby to pisz na maila mojego to się skontaktuję z koleżanka i może coś Ci doradzę.

www.beksinski.com.pl
Znawca -

maluda82

Wysłana - 14 stycznia 2007 18:31    Edytuj Cytuj
ona1983 dałaś mi do myślenia...

Skóra posiada naturalne mechanizmy obronne wobec promieni UV, należą do nich:

- warstwa rogowa
- melanina- podstawowym mechanizmem obronnym naszego organizmu przed promieniowaniem UV jest wytwarzanie melaniny- barwnika skóry. Odpowiedzią skóry na promieniowanie UV jest najpierw rumień, a potem opalenizna oraz pogrubienie skóry. Melanocyty pełnią role strażników. Czyli opalenizna to nic innego jak reakcja obronna organizmu. Melanina skutecznie pochłania promienie UVB, jest jednak niezbyt skuteczna jeśli chodzi o promienie UVA. Skuteczność bariery melaninowej zależy od takich czynników jak skóra, oczy, włosy. Im ciemniejsze, tym wytrzymałość na promieniowanie jest większa.
- pot, sebum- pochłaniają pewną część promieniowania.

Mechanizmy te, nie chronią nas jednak na tyle, abyśmy mogli tylko na tym poprzestać. Konieczna jest dodatkowa ochrona skóry.

Wycinek z artykułu http://www.portretkobiety.pl/a/2/271/skora-i-slonce/

Zmieniony przez - maluda82 w dniu 2007-01-14 18:41:20

ona1983

Wysłana - 15 stycznia 2007 13:02    Edytuj Cytuj
I włśnie o to mi chodziło,że ktoś pomyśli,że melanina się wytworzy w skórze i będzie super chroniony,więc nie trzeba mu żadnych kremów z filtrem.Należy jeszcze zwrócić uwagę,że promieniowanie słoneczne dziś jest bardziej niebezpieczne jak to było kiedyś,więc trzeba się odpowioednio chronić przed słońcem.A melanina jak piszesz jest skutkiem ubocznym naświetlania skóry słońcem(no i nie wspomnę jeszcze o wytwarzaniu witD).CO nie zminia faktu,że ludzie z zaburzoną pigmentacją powinni najpierw skonsultować się z dermatologiem,zanim wystawią skórę na słońce.

www.beksinski.com.pl
Znawca -

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.