SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Smażenie

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 1390

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 20 Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 596
czy mozna smazyc na oliwie z oliwek ? np na 20 g oliwy smaze 150g piersi a nastepnie dozucam ryzu + jakis sos dla smaku ( max 50 kcal) i potem jem wszystko razem ?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3674 Napisanych postów 31005 Wiek 33 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 294222
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 33071 Napisanych postów 23163 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 278047
Możesz aczkolwiek oliwa bardziej do krótkiego mało intensywnego smażenia jak np jajecznica, ryba , pierś ( bez panierek) jeśli wchodzi w gre ostre smażenie to smalec super się sprawdz no i to co popuri wyzej doradził.

Ps. zeby ci nigdy do głowy nie przyszło smażyć czy podgrzewac olej lniany
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6265 Napisanych postów 76018 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754780
Tłuszczu do smażenia używaj minimalne niezbędne ilości a nie 20g. Reszte spożywaj na zimno. Do smażenia najlepiej olej kokosowy, smalec, masło klarowane.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1717 Napisanych postów 27216 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 516400
Zacytuje sam siebie, gdyż niedawno było podobny temat.

@monkey - Oliwa jak wiadomo obfituje w jednonienasycony kwas oleinowy który jest stabilny termicznie, a także zasobna jest częściowo w nasycone kwasy tłuszczowe które również znakomicie znoszą działanie wysokiej temperatury, dodatkowo cech**e się stosunkowo niską zawartością kwasów wielonienasyconych. Na jej korzyść przemawia również obecność dużej ilości antyoksydantów które chronią tłuszcze w niej zawarte na działanie wysokiej temperatury i tlenu. Ciekawych danych w tej materii dostarczają wyniki badań gdzie użyto oliwy do długotrwałego smażenia (nawet tej marketowej). Po mimo zastosowania drastycznej obróbki termicznej nie wykazano szkodliwego wpływu. Wniosek? oliwa jak najbardziej nadaje się do smażenia nawet długotrwałego.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20678538 

Oczywiście to nie oznacza, że można bezkarnie sobie smażyć do woli, gdyż samo w sobie smażenie nie należy do najzdrowszych form obróbki termicznej dlatego trzeba unikać agresywnego smażenia i również wziąć pod uwagę inne obróbki termiczne.


Zmieniony przez - dudee w dniu 2017-05-21 10:20:50
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 33071 Napisanych postów 23163 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 278047
dudee - dzięki za dodatkowe info bo sa to zapewne jakieś nowe dane , od zawsze wszedzie czytałem to co napisałem wyżej , nawet na potreningu jest art odnosnie oliwy z oliwek i jest tam jeden podpunkt ,

"""Mit trzeci: oliwa extra virgin nie nadaje się do smażenia

Istnieje takie przekonanie, zgodnie z którym na oliwie z oliwek extra virgin nie należy smażyć, a do obróbki termicznej nadaje się jedynie oliwa z wytłoczyn oliwek. Nie jest to jednak teoria słuszna. Okazuje się, że związki o właściwościach antyoksydacyjnych obecne w oliwie zapobiegają powstawaniu niepożądanych produktów przemian termooksydatywnych lipidów, co ma istotne znaczenie w kontekście ogólnie pojętego zdrowia. Faktem natomiast jest, że oliwa z oliwek nie nadaje się do bardzo długiego czy wielokrotnego smażenia,w takim wypadku lepiej użyć smalcu, oleju kokosowego lub masła klarowanego.""""

http://potreningu.pl/articles/1847/piec-mitow-na-temat-oliwy-z-oliwek


Zmieniony przez - monkey22 w dniu 2017-05-21 10:35:04
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17704 Napisanych postów 132168 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460711
Ja wolę na jakimś maśle klarownym, nie przepadam za posmakiem oliwy z oliwek jedynie na zimno wypić z kieliszka i dziękuje a nie się delektować cyz polewać nią potrawy które potem są gorzkie

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
Można, ale krótko i niskie temperatury np. jajecznicę, albo bardzo lekko warzywa z ryżem. I najlepiej w wersji rafinowanej do smażenia.

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Oliwa z oliwek - smażenie

Następny temat

Masa czy redukcja?

WHEY premium