Sprawdź ile procent masz tłuszczu |
Hej. Nie wiem czy pisze w odpowiednim dziale, jeżeli nie - sorry. Wczoraj byłem u lekarza (poszedłem, bo bolała mnie ręka) i przy okazji dopatrzył się u mnie skoliozy. Na szczęście jest to mała skolioza, powiedział że można to wyleczyć poprzez stosowanie ćwiczeń, basen itp. Typowe gadanie lekarza - każdy to zna :) Powiedziałem mu że regularnie chodzę na siłownie, stwierdził że to dobrze bo wzmocnie sobie mięśnie pleców co sprzyja ich wyprostowaniu itp. jednak mówił że mam chodzić na siłownię gdzie jest profesjonalny instruktor, dobry nadzór i przede wszystkim mam nie obciążać kręgosłupa. Ale z drugiej strony nie oszukujmy się ćwicząc na siłowni zawsze obciążamy kręgosłup, chociażby ćwicząc barki, nie wspominając już nawet o martwym ciągu czy przysiadach.. Nawet kiedy podnosimy hantle, czy obciążenia aby założyć na sztangę, a później odnieść na miejsce - wydaje mi się że też dajemy w kość kręgosłupowi, chociaż nie wiem czy akurat to może zaszkodzić. Chciałbym podkreślić że to nie przez siłownię mam skoliozę, bo lekarz powiedział że powinienem już przyjść do niego 4 lata temu, a na siłowni ćwiczę 4 miesiące, odliczając święta i teraz ferie to wyjdą jakieś 3 miechy treningu. Powtarzam, że to nie jest poważna skolioza, żeby kogoś te 4 lata nie przeraziły :) Jednak nawet ta lekka skolioza mnie zmartwiła, bo wiem że może się to pogłębiać przez siłownię i myślę o rezygnacji z niej, chociaż bardzo mi zależy na siłowni. Chcę lepiej wyglądać chyba jak każdy który na nią chodzi, ale wybierając między zdrowiem a siłownią zdecydowanie wybieram zdrowie, a konkretnie kręgosłup. No bo kręgosłup mam tylko jeden, a siłownię mogę mieć przez całe życie. Chociaż silne plecy bardzo dobrze sprzyjają wyeliminowaniu skoliozy więc to tez jest "+".
Odpowiem teraz na parę ważnych pytań które wziąłem z tematu "Prostujemy swoje plecy":
- Czy treningi na siłowni rozpocząłem po okresie intensywnego wzrostu ?
Nie
- Czy trening na siłowni poprzedziłem opinią lekarza ogólnego ?
Nie
- Czy trening na siłowni poprzedziłem co najmniej 3-miesięcznym planem ogólnorozwojowym (np. ACT) ?
Robiłem tylko jakąś tam obwodówkę przez miesiąc, więc odpowiedź taka jak wyżej.
- Czy regularnie stosuję streching przed lub po treningu ?
Przed treningiem lekka rozgrzewka i rozciąganie i to jeszcze nawet nie zawsze. Szczerze mówiąc dopiero teraz zrozumiałem powagę strechingu szczególnie jeżeli chodzi o kręgosłup po nabyciu wiedzy na tym forum na ten temat.
- Czy trening dzielony obejmuje wszystkie partie mięśniowe z jednakową intensywnością ?
Wydaje mi się, że do tej pory stosowałem treningi z jednakową intensywnością. Wszystkie ćwiczenia były wykonywane tak, aby przy ostatnich powtórzeniach w serii czuć zmęczenie, szczególnie kończąc ostatnią serię. Mam nadzieje że wiecie co mam na myśli

- Czy wykonywanie ćwiczeń złożonych podstawowych (martwy ciąg, przysiady itp.) poprzedziłem odpowiednim przygotowaniem siłowym przez inne ćwiczenia, oraz teoretycznym by zapoznać się z techniką ich wykonywania ?
Nie robię ani martwego ciągu, ani przysiadów ze sztangą. Martwy ciąg zastąpiłem unoszeniem tułowia z opadu, a przysiady robie na hack-maszynie.
Dodam jeszcze że mam 15 lat i 164 cm wzrostu więc nie jestem wysoki jak na swój wiek. Myślę że te wszystkie informacje na pewno się wam przydadzą.
Oczywiście zwisy na drążku, regularny basen to teraz u mnie podstawa. Dostałem od lekarza kartkę z ćwiczeniami które mogę wykonywać ale z nimi to się jeszcze pomyśli. Więc moje pytanie brzmi tak:
Czy powinienem chodzić na siłownię? A jeżeli już to jakich ćwiczeń nie powinienem wykonywać?
Pozdrawiam serdecznie
Zmieniony przez - civi w dniu 2007-01-24 21:14:49Zmieniony przez - civi w dniu 2007-01-24 21:19:05