Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat został odczytany 7199 razy
słowa kluczowe: silat 
Autor

Silat

SFD

Wysłana - 30 maja 2003 13:56    Edytuj Cytuj

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

Czy ktoś wie czy jest szansa na naukę Silat u nas w kraju???? Chętnie też bym usłyszał jak najwięcej o tej sztuce.

A co ja tam bede gadal? Co ja tam wiem?

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 31 maja 2003 11:28 
W większości przypadków polecamy:

Pvl - Mutant Mass

CENA: 99.00zł
Weider - Giant Mega Mass 4000

CENA: 235.00zł
Olimp - Thermo Speed Extreme Mega Caps

CENA: 45.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

SFD

Wysłana - 31 maja 2003 11:28    Edytuj Cytuj
jest. zalezy skąd jesteś. fajna rodzina stylów, jesli nie cwiczyłes nic z Azji Pd-Wsch bedzie Ci się podobało.
dlaczego akurat silat?

brain is the only and final weapon. everything else is suplemental.

SFD

Wysłana - 31 maja 2003 12:49    Edytuj Cytuj
Peirwszy raz słysze o silat dajcie coś więcej na teamt silat jakieś obrazki ablo coś w tym sytlu... Pośle SOGA

natolin

Wysłana - 31 maja 2003 13:00    Edytuj Cytuj
http://republika.pl/kodziro_17/sztukiwalki/malezja.htm

nigdy nie mów niedowiary stary, że jednoczą nas te same dziary- to my nocne mary - pare osób w duszy zjednoczonych mistycznie
_SFD JUJITSU TEAM_
Znawca -

SFD

Wysłana - 31 maja 2003 14:18    Edytuj Cytuj
Dzięki za informacje SOG

SFD

Wysłana - 03 czerwca 2003 19:46    Edytuj Cytuj
Sorki za taka zwloke ale nie bylo mnie a jestem z wawy... i chcial bym poogladac treningi silat... bo poczytalem o tym troszku i wyglada zachecajaco :)

A co ja tam bede gadal? Co ja tam wiem?

SFD

Wysłana - 05 czerwca 2003 22:57    Edytuj Cytuj
pentjak-silat - indonezyjska sztuka walki.
styl ten rozwinal sie okolo wieku VII na wyspie Sumatra. Przemieszczała się ona po wyspach, az dotarla do Indonezji. Wyiwerala wplyw na kazdego kto sie z nia zetknal. Po dotarciu do indonezji byla dalej doskonalona. Obeznie znanych jest ponad 150 stylow Pentjaki-silat.
Pentjak-silat znaczy "walczyć używając wyuczonych i wyspecjalizowanych ruchow ciala". Rozwinieto tu walke wrecz i bronia. Adept porusza sie lekko i z gracja, przez co jest sztuka ta mylona jest czewsto z tancem. Podobno jednak jest to smiercionosny taniec... >:D Podczas walki adept jest skupiony na swoim przeciwniku, jednakze jest caly czas w ruchu, a szczegolnie w ruchu pozostaja jego rece. Szybkie ruchy m.in. rak maja na celu zmylenie przeciwnika i zaatakowanie bez ostrzezenia. Adept "wybucha" nagle seria ciosow o morderczej predkosci nie dajac szans przeciwnikowi do obrony. Atakuje sie pkty witalne ciala.
Styl ten podobno stworzyla kobieta (!!!). Dawno temu pewien maz wyslal zone po wode. Kiedy szla zauwazyla tygrysa atakujacego ogromnego ptaka (). Zafascynowana ogladala bitwe zakonczona smiercia obu zwierzat. Wracajac spozniona spotkala rozzloszczonego meza, chcial ja uderzyc, lecz ona z lattwoscia uniknela ciosu i uzywajac sposobow jakich wlasnie sie nauczyla od zwierzat. Zdumiony maz nie byl w stanie pokonac zony i wkrotce zostal jej uczniem.
Obecnie sumatryjczyc wlasnie dlatego uwazaja kobiety za ekspertow w tym stylu.
Pentjak-silat jest silnie powiazana z islamem.. a adepci tego stylu daza do duchowego natchnienia (ihan) chrajterystycznego dla muzulman.
Trening silat laczy delikatnosc ruchow z brutalna sila. Adepci sa uczeni walki z i bez broni, aby moc sie efektywnie bronic przed kazdym przeciwnikiem.
Najpop. styl na SUmatrze to harimau i przypomina on zachowanie tygrysa. Wojownik ma postawe blisko ziemi a podczas walii przykuca i pochyla sie do przodu,az znajdzie sie w zasiegu uderzenia. Ten styl wymaga sily i gietkosci stawow biodrowych.

IStnieje jeszcze cos takiego jak Malezyjski bersilat, o ktorym napisze byc moze pozniej, bo teraz czas nagli. :D
Po takim opisie ja bym tego nie trenowal... nie efektywne przeżute g. a'la kung-fu.

.: satori :.

Jam częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc wiecznie czyni dobro.

SFD

Wysłana - 12 czerwca 2003 18:42    Edytuj Cytuj
mam w domu ksiazke, "sztuki walki indonezji, malezji, tajlandi..." z tego co pamietam napisana chyba pzrez Janusza Szymankiewicza

bylo tam sporo napisane o Silacie wraz ze szczegolowymi opisami roznych szkol, bylo tez duzo o broni

jak bede maial ta ksiazke pod reka to postaram sie cos napisac

nie ważne są metody ale rezultat

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.