Chciałbym ćwiczyć aeroby a nie mam możliwości biegania itp.
A jeżeli jest to trening obwodowy bez przerw miedzy seriami 15-20 powtórzeń?
1250153170000
qazar ZASŁUŻONY
Wysłana - 13 sierpnia 2009 11:28
Takie coś jest możliwe, ale ciężko powiedzieć, musiał byś regularnie mierzyć tętno. A co do możliwości to co jak co ale biegać czy jeździć na rowerze zawsze można
wysiłek aerobowy po polsku tlenowy to lekki wysiłek rzędu 60-75%hr max, zwiększone jest wtedy zapotrzebowanie na tlen, ale płuca i układ krwionośny są w stanie doprowadzić do mięśni tyle ile jest potrzebne.
oczywiście że tak, wcale nie patrząc na pulsometr, pewnie spytasz skąd wiem że właśnie znajdowałem się w tym przedziale tętna, ano niektóre z modeli pulsometru Polar, mają funkcję pozwalającą przenieść dane treningowe niemalże z dokładnością EKG pulsometr zarejestrował że podczas wykonywania ćwiczeń siłowych z niewielkim obciążeniem ale z dosyć dużą częstotliwością tętno waha się w granicach 110-130ud/min co przy moim hr max 190 jest treningiem aerobowym.
trening ten opierał się wyłącznie na ćwiczeniach wielostawowych i nigdy nie używałbym w nim pulsometru ale był on poprzedzony niemal żawsze marszobiegiem więc puls zmierzyłem przypadkiem
Nie ma przenoszenia danych z dokładnością EKG, tylko pomiar jest z dokładnością ekg, a to zasadnicza różnica. Dla tego dzięki o wykładzie na tama pulsometrów polara
Co do rutyny treningowej i reżimu zakresu tętna mierzyłeś tylko na jednym treningu czy kilku ? I sąd masz pewność że u kolegi też tak będzie? Od razu uprzedzam odpuść podania definicji ACT, pytam się o praktyczne podejście...