Witam, troche poszukalem i poczytałem, ale męczy mnie jedno pytanie. Czy odpoczynek w sałnie 1-2 razy w tygodniu może jakoś pozytywnie wpłynąć na regeneracje mięśni i na siłe. I czy przebywanie tam może jakoś spalić mięsień albo może zajść tam katabolizm, albo wręcz przeciwnie? Wpływa to jakoś na mięśnie pozytywnie albo negatywnie ??
same pozytywy. pospedziesz sie gowna z organizmu, bedziesz zdrowszy, nie mowiac o tym ze od samego siedzenia na saunie sie humor poprawia (wytwarzanie sie dopaminy).
czy w plynie to negatywnie na przyrosty masy ? watpie. jedyne co mozesz byc to odwodniony po wyjsciu (ale dziwota ) ale napijesz sie wody i po problemie.
kover- oczywiscie, ale takie informacje zazwyczaj wisza przed wejsciem do sauny nawet miedzy innymi chodzi o ludzi majacych problemy z ukladem krazenia, na zamalamce itp itd
Sauna nie jest wskazana zaraz po treningu siłowym ponieważ tracisz napięcie mięśni (czyli tracisz to co właśnie zbudowałeś, a przynajmiej jakąś część).
To nie sztuka walki walczy, to człowiek!
1268832399000
cyryl1992
Wysłana - 17 marca 2010 15:00
nie zgodzilbym sie no ale moze jestes bardziej doinformowany wiec nie bede sie spieral
Igas2609 czyli ciepla kapiel po treningu moze wplynac podobnie?
Tak ! Jestem Zbieraczem Sog'ów! Zaglosuj na mnie,Prosze! =(
1268834935000
marceliono
Wysłana - 17 marca 2010 16:41
igas- Twoja teoria mi nie pasuje. przeciez miesnie nie buduja sie poprzez spiecie tylko przez mikrouszkodzenia wlokien miesniowych ktore pod wplywem podawania odpowiednich wartosci odzywczych sa regenerowane i odbudowywane mocniejsze. dodam tez ze przeciez po treningu ZALECANE jest porzadne ROZCIAGANIE trenowanych grup miesniowych. jedyne co jest niedobrego w saunie po treningu to podniesienie podniesionego wczesniejszym treningiem cisnienia. jak poszedlem na saune po treningu to za szybko zaczelo mi sie krecic w glowie.
gothic- goraca kapiel napewno podziala odprezajaco ale moim zdaniem sa to same plusy a nie minusy
Zmieniony przez - marceliono w dniu 2010-03-17 16:42:59
Zmieniony przez - marceliono w dniu 2010-03-17 16:43:26
popieram wlasnie przedmowce , tak dziala podobno a jak juz masz zkwasy to beirzesz prysznic i na zmiane zimna woda ciepla zimna ciepla po 30s i cos tam pomaga
udowodnil to ktos? moze poprostu wydaje Ci sie ze pomaga bo sobie to wmawiasz? ja w to nie wierze bo jaki to moze miec wplyw na odbudowe miesni? bzdura