Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Temat został odczytany 21210 razy
słowa kluczowe: sauna  kiedy 
Autor

Sauna - jak i kiedy ???

roli

Wysłana - 17 września 2002 10:58    Edytuj Cytuj

Sprawdź swoje BMI

NO właśnie. Mam zamiar wybrać sie kilka razy na saune, ale nie wiem jak i kiedy ?. Czy przed czy po treningu, przed aerobami czy po , itd ??? Rowniez nie wiem ile mozna siedziec w saunie. Czy lepiej raz ale dlugo czy moze kilka razy krocej, a w przerwach zimna kapiel lub zimny prysznic ??
Czy po saunie mozna sie normalnie umyc jakims zelem pod prysznic czy moze uzyc jakies specjalne mydlo ???
No i jakie sa przeciwwskazania zdrowotne ???
Czy lekko podwyzszone cisnienie uniemozliwia kozystanie z sauny, ew. jakie srodki ostroznosci zalecacie ??
Prosze o pomoc i licze na Was
Z gory dziekuje

Pozdrawiam
Roland

Pozdrawiam
Roland

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 17 września 2002 11:36 
W większości przypadków polecamy:

PharmaFreak - Mass Freak

CENA: 229.00zł
Olimp - Chela MZB Sport Formula

CENA: 41.00zł
Trec - Magnum 8000

CENA: 120.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

SFD

Wysłana - 17 września 2002 11:36    Edytuj Cytuj
Witam
Na saune powinno sie chodzic po terenigach silowych badz aerobowych. W saunie spedzamy od 30 do 60 minut z przerwami. Czyli (zaluzmy ze idziemy na 45 minut) przed sauna bierzemy chlodny prysznic, nastepnie spedzamy 15 minut w saunie i robimy przerwe biarac w tym czasie prysznic. Tak postepujemy do konca trwania "seansu saunowego" konczac zawsze chlodnym prysznicem. Mydlo nie ma znaczenia w przerwach wogole go nie uzywamy. Co do ograniczen to z sauny powinny zrezygnowac osoby z nadcisnieniem, kobiety w ciazy i majace okres:)
Mam nadzieje ze Ci pomoglam.

Poli

roli

Wysłana - 17 września 2002 13:46    Edytuj Cytuj
Thx, sog 4 u

Pozdrawiam
Roland

Pozdrawiam
Roland

jogger

Wysłana - 17 września 2002 14:01    Edytuj Cytuj
Jeśli stosuje się środki hipotensyjne, to przy uregulowanym ciśnieniu można korzystać z sauny. Zawsze konieczna jest adaptacja układu krążenia: pierwszy raz 5min, potem czas stopniowo wydłużamy, na cykl pocenie/schładzanie/pocenie wchodzimy po kilku tygodniach. Wypocone mikroelementy trzeba uzupełniać na bieżąco wodą mineralną. Jeśli pije się za mało, można wejść w odwodnienie i zacząć palić mięśnie (charakterystyczny zapach amoniaku zostanie na ręczniku).

"Wszystko jedno gdzie się żyje,
Raz się chudnie, raz się tyje..."
Ekspert -

roli

Wysłana - 17 września 2002 17:43    Edytuj Cytuj
Jogger - rozumiem, pierwszy raz ide do sauny na 5 min i to wszystko ?? A po ilu sesjach mozna zaczac sesjie przerywane zimnym prysznicem ??

Pozdrawiam
Roland

Pozdrawiam
Roland

jogger

Wysłana - 17 września 2002 18:33    Edytuj Cytuj
Miernikiem jest przede wszystkim samopoczucie i to nie tylko w trakcie, gdy zaczyna się w głowie kręcić, ale i po, gdy np. nie można zasnąć, będzie oznaczało, że ciśnionko trochę za bardzo skoczyło i trzeba skrócić wygrzewanie. Mam nadzieję, że masz ciśnieniomierz?

Ekspert -

roli

Wysłana - 18 września 2002 09:47    Edytuj Cytuj
niestety nie mam cisnieniomierza , ale postaram sie nie przesadzac na poczatku
oczywiscie sog 4 u

Pozdrawiam
Roland

Pozdrawiam
Roland

SFD

Wysłana - 18 września 2002 22:40    Edytuj Cytuj
Wykorzystam ten wątek i dorzucę swoje wątpliwości - też nie bardzo jeszcze wiem, jak korzystać z sauny. Dziękuję za dotychczasowe info, słyszałam do tej pory różne opinie co do czasu "sesji", np. 10-5-5, albo 15-10-10. Nie wiedziałam, że mają one dać w sumie 30-45 min. Odpłacam się sogowicie:)
Nie wiem natomiast, jak często korzystać z sauny - są tacy, którzy chodza codziennie, inni mówią że raz na tydzień... Jakie to ma znaczenie dla organizmu?
Pozdrawiam

Max

Wysłana - 19 września 2002 09:27    Edytuj Cytuj
Schładzać - szczególnie w pierwszym okresie korzystania z sauny - powinno się stopniowo, nie wchodząc od razu pod prysznic - dla nie przyzwyczajonego organizmu to duży szok - lecz zacząć powoli, od stóp i powoli do góry. Druga sprawa po takim schłodzeniu powinno się posiedzieć poza sauną 10-15 min. Wtedy temperatura ciała się wyrówna i kolejne wejście do sauny będzie bardziej efektywne.
Co do częstotliwości korzystania z sauny to dużo zależy właśnie od sposobu w jaki z niej korzystasz. Jeżeli są to trzy 15 min. wejścia z odpowiednim okresem wychłodzenia to raz w tygodniu zupełnie wystarczy.

Max

Max

jogger

Wysłana - 19 września 2002 14:36    Edytuj Cytuj
Schładzanie/przegrzewanie znakomicie reguluje nasz system termoregulacji. Jest to istotne w okresach przejściowych (wiosna i jesień) gdy występują duże dobowe skoki temperatury. W saunie serce przepompowuje krew pod skórę, aby zintensyfikować pocenie dla uniknięcia przegrzania organów wewnętrznych. Gwałtowne wejście pod zimny prysznic lub skok do basenu z zimną wodą powodują gwałtowną reakcję odwrotną: przepompowanie krwi w głąb ciała. Ponieważ wywołuje to zwiększenie wydajności serca o ok. 70%, w pierwszym momencie odczuwa się nawet wstrzymanie oddechu. Oczywiście ten system jest niedozwolony dla sercowców, a początkujący powinni się wdrażać stopniowo. Ponieważ w wys. temperaturze mózg wytwarza endorfiny, żeby móc przetrwać niekorzystne warunki, od sauny można się uzależnić mój kolega w dni beztreningowe też przychodził na siłownię - wyłącznie dla sauny.

Ekspert -

SFD

Wysłana - 20 września 2002 23:00    Edytuj Cytuj
Dzięki za odpowiedź:) Bardzo sie cieszę, że raz w tygodniu wystarczy, cały cykl zabiera sporo czasu... Dzięki!
Pozdrawiam

Odpowiedzi jest na 3 strony.     następna 

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Sauna - jak i kiedy ???

Strony:  pierwsza  2  3   ostatnia 

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.