Kiciuś, oto obiecana metodyka treningu samoobrony jiu-jitsu z lat 40, wydana najwcześniej w roku 1947, ponieważ autor podaje tam m.in. aktualny w tamtych czasach rekord w biegach na jakiśtam dystans z 1946. Nie chce mi się szukać i odswieżać postu, w którym o tym mówiliśmy. Nie wysyłam ci tego mejlem, bo uznałem to zana tyle ciekawe, że wolałem dać to na forum. Ten post będę z braku czasu i z powodu rozmiarów materiału tworzył na raty, wiec póki nie napiszę KONIEC, _proszę nie wklejac komentarzy_. Moderatorów proszę o ich usuwanie, gdyby ktoś miał problemy ze zrozumienieem mojej prośby.
IIlustarcje mi nie wchodzą, k..., za dużo kilobajtów. spróbuję cos z tym zrobić, jeśli się nie uda to tylko prześlę ci je jako plik.
1. Część wstępna · Wszechstronny trening całego ciała, a nie tylko jego poszczególnych partii · Rozwój cech psychicznych tak samo ważny jak fizycznych · Najodpowiedniejszy wiek dla początku ćwiczenia 17-20 lat, ale można zacząć w każdym · Ubranie: długi kaftan z mocnego drelichu, bez guzików, przewiązany miękkim paskiem bez sprzączki krótkie spodenki, brzuch owiązany specjalnym bandażem 2. Zasady ćwiczeń: · Ćwiczyć ostrożnie i rozsądnie · Początek nauki: od gimnastyki ogólnej, potem dopiero w miarę opanowywania swojego ciała przystępować do nauki chwytów · Wszystkie ćwiczenia maja być dokładnie wykonane i wyćwiczone, a każdy chwyt tak długo ćwiczony, aż wejdzie w krew. Chaotyczne ćwiczenia dziś tego jutro tamtego są bez sensu. 20 chwytów źle opanowanych znaczy mniej niż 5 opanowanych dobrze · Ćwiczenie jednego chwytu nawet tygodniami, jeśli to konieczne, każda niedokładność się zemści prędzej czy później · Każdy chwyt należy ćwiczyć z lewej i z prawej strony · Przeciwnik – partner odpowiadający naszej wielkości i sile, nie maja one znaczenia tylko w walce z niewyszkolonym przeciwnikiem · Z góry przeznacza się w ćwiczeniach zwycięzcę, ale partner powinien stawiać bierny opór 3. Podstawa – nauka upadków · Upadki w formie toczącego się ruchu · Wszystkie ćwiczenia wykonuje się z prawej i lewej strony · W czasie upadku należy powstrzymać oddech a mięśnie wyprężyć · Najpierw miękka podłoga, lub na trawie, potem na deskach
(Techniki standardowe, nic się tu nie zmieniło – przewrotka w tył i w przód.)
Kto ciekawy niech sprawdzi, czy takie wydawnictwo istniało w Krakowie. Daty wydania nie ma. Ale podtrzymuję to co napisałem o latach 40 plus styl i pisownia które są typowe dla tamtego okresu.
Wysłana - 10 stycznia 2005 22:26 Usunięty przez Kicius za naruszenie Pkt4 regulaminu forum.
Paweł Ziółkowski "Dobro i zło nie istnieją, tak jak życie i śmierć. Jest tylko działanie. Walka" (baron von Ungern-Sternberg, d-ca Azjatyckiej Dywizji Konnej) [http://www.budonet.net/baza/szczegoly.php?id=51]
1105392384000
Jodan
Wysłana - 10 stycznia 2005 23:25
Dzieki za dobre chęci, ale o co ja prosiłem? Po to są mejle. Juz mam wszystko. Zainstalowałem Gimpa i OK. Będę sukcesywnie wklejał. No to lecimy. I czekajcie z komentaerzami na napis KONIEC.
4. Zakres techniczny a) uwalnianie się od uchwytu za nadgarstki genaralnie przez obrót i szarpnięcie nimi w kierunku kciuka dłoni napastnika. 3 techniki.