Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Autor

Samoobrona jiu-jitsu z lat 40 - dla Kiciusia

Jodan

Wysłana - 10 stycznia 2005 14:23    Edytuj  Cytuj

Sprawdź swoje BMI

Kiciuś, oto obiecana metodyka treningu samoobrony jiu-jitsu z lat 40, wydana najwcześniej w roku 1947, ponieważ autor podaje tam m.in. aktualny w tamtych czasach rekord w biegach na jakiśtam dystans z 1946. Nie chce mi się szukać i odswieżać postu, w którym o tym mówiliśmy. Nie wysyłam ci tego mejlem, bo uznałem to zana tyle ciekawe, że wolałem dać to na forum.
Ten post będę z braku czasu i z powodu rozmiarów materiału tworzył na raty, wiec póki nie napiszę KONIEC, _proszę nie wklejac komentarzy_. Moderatorów proszę o ich usuwanie, gdyby ktoś miał problemy ze zrozumienieem mojej prośby.

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 10 stycznia 2005 14:33 
W większości przypadków polecamy:

Łowickie - WPC 80

CENA: 86.00zł
SFD - SFD Shaker

CENA: 8.00zł
Dymatize - Super Mass Gainer

CENA: 159.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

Jodan

Wysłana - 10 stycznia 2005 14:33    Edytuj Cytuj
IIlustarcje mi nie wchodzą, k..., za dużo kilobajtów. spróbuję cos z tym zrobić, jeśli się nie uda to tylko prześlę ci je jako plik.

1. Część wstępna
· Wszechstronny trening całego ciała, a nie tylko jego poszczególnych partii
· Rozwój cech psychicznych tak samo ważny jak fizycznych
· Najodpowiedniejszy wiek dla początku ćwiczenia 17-20 lat, ale można zacząć w każdym
· Ubranie: długi kaftan z mocnego drelichu, bez guzików, przewiązany miękkim paskiem bez sprzączki krótkie spodenki, brzuch owiązany specjalnym bandażem
2. Zasady ćwiczeń:
· Ćwiczyć ostrożnie i rozsądnie
· Początek nauki: od gimnastyki ogólnej, potem dopiero w miarę opanowywania swojego ciała przystępować do nauki chwytów
· Wszystkie ćwiczenia maja być dokładnie wykonane i wyćwiczone, a każdy chwyt tak długo ćwiczony, aż wejdzie w krew. Chaotyczne ćwiczenia dziś tego jutro tamtego są bez sensu. 20 chwytów źle opanowanych znaczy mniej niż 5 opanowanych dobrze
· Ćwiczenie jednego chwytu nawet tygodniami, jeśli to konieczne, każda niedokładność się zemści prędzej czy później
· Każdy chwyt należy ćwiczyć z lewej i z prawej strony
· Przeciwnik – partner odpowiadający naszej wielkości i sile, nie maja one znaczenia tylko w walce z niewyszkolonym przeciwnikiem
· Z góry przeznacza się w ćwiczeniach zwycięzcę, ale partner powinien stawiać bierny opór
3. Podstawa – nauka upadków
· Upadki w formie toczącego się ruchu
· Wszystkie ćwiczenia wykonuje się z prawej i lewej strony
· W czasie upadku należy powstrzymać oddech a mięśnie wyprężyć
· Najpierw miękka podłoga, lub na trawie, potem na deskach

(Techniki standardowe, nic się tu nie zmieniło – przewrotka w tył i w przód.)

Jodan

Wysłana - 10 stycznia 2005 20:55    Edytuj Cytuj
Już szukam programu do przekonwertowania ilustracji z formatu bmp na jpg, żeby je powklejać. Więc teraz powinno szybko pójść.
A poki co:

M. Kozakowski. Jiu-Jitsu (Walka wręcz). Księgarnia Wydawniczo- Wysyłkowa "Cracovia". Kraków, Potockiego 12.
Tłoczona czcionkami "Drukarni Państwowej" w Jeleniej Górze. Zam.Nr 1540 - F19444

Kto ciekawy niech sprawdzi, czy takie wydawnictwo istniało w Krakowie.
Daty wydania nie ma. Ale podtrzymuję to co napisałem o latach 40 plus styl i pisownia które są typowe dla tamtego okresu.

Jodan

Wysłana - 10 stycznia 2005 21:29    Edytuj Cytuj

Okej, wklejam na próbę okładkę. Zobaczymy czy wejdzie...

Jodan

Wysłana - 10 stycznia 2005 21:31    Edytuj Cytuj
ufff, ale jestem mądry...

Boruta

Wysłana - 10 stycznia 2005 22:26    Edytuj Cytuj

Usunięty przez Kicius za naruszenie Pkt4 regulaminu forum.

Paweł Ziółkowski
"Dobro i zło nie istnieją, tak jak życie i śmierć. Jest tylko działanie. Walka" (baron von Ungern-Sternberg, d-ca Azjatyckiej Dywizji Konnej)
[http://www.budonet.net/baza/szczegoly.php?id=51]

Jodan

Wysłana - 10 stycznia 2005 23:25    Edytuj Cytuj
Dzieki za dobre chęci, ale o co ja prosiłem? Po to są mejle. Juz mam wszystko. Zainstalowałem Gimpa i OK. Będę sukcesywnie wklejał.
No to lecimy. I czekajcie z komentaerzami na napis KONIEC.

4. Zakres techniczny
a) uwalnianie się od uchwytu za nadgarstki genaralnie przez obrót i szarpnięcie nimi w kierunku kciuka dłoni napastnika. 3 techniki.

Jodan

Wysłana - 10 stycznia 2005 23:25    Edytuj Cytuj

technika 1

Jodan

Wysłana - 11 stycznia 2005 00:05    Edytuj Cytuj

Powtórka w Adobe Photoshop 6.0.1 CE Ta sama technika.

Jodan

Wysłana - 11 stycznia 2005 00:36    Edytuj Cytuj

Ciekawe, co teraz wyskoczy? Technika 2.

Jodan

Wysłana - 11 stycznia 2005 00:44    Edytuj Cytuj

Technika 3. na dzisiaj koniec.
niezorientowanym - trzeba 2 razy kliknąć na ilustrację celem powiększenia.

Odpowiedzi jest na 8 stron.     następna 

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Samoobrona jiu-jitsu z lat 40 - dla Kiciusia

Strony:  pierwsza  2  3  4  5  6  7  8   ostatnia 

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.