Składniki:
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 4 jajka ugotowane na twardo
- pół czerwonej papryki
- trzy średnie ogórki konserwowe
- szczypiorek
- 60-80 g kukurydzy konserwowej
- pół dużej cebuli lub jedna mała
- płaska łyżeczka soli
- 4 łyżki majonezu i jedna kopiasta łyżka jogurtu naturalnego (w wersji odtłuszczonej można odwrócić proporcje po prostu)
- łyżeczka musztardy
- pieprz, papryka do doprawienia
Przygotowanie:
Cebulę siekamy w kostkę, przesypujemy do miseczki, zasypujemy solą i odstawiamy pod przykryciem na ok 15-20min. Do miski wrzucamy odsączonego tuńczyka . Resztę składników kroimy w kostkę (szczypior wg. uznania u mnie pół dużego pęczka) i mieszamy z tuńczykiem. Dorzucamy kukurydzę i cebulę, przyprawiamy sałatkę pieprzem i papryką. Majonez mieszamy z jogurtem i musztardą i zaprawiamy sałatkę. Gotowe
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html