Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Autor

SZPAGAT - odpowiedzi na wasze pytania

SFD

Wysłana - 08 lutego 2003 17:07    Edytuj  Cytuj

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

Na poczatek sie przywitam - Witam :)
Widzialem wiele postów na temat szpagatu, odnosnie porad, cwiczen, zalecen i przeciwskazan. Chcialem to polaczyc w jeden post w ktorym powinniscie znalezc dla siebie odpowiedz.

1. Na poczatek krotki opis szpagatu:
- Szpagat jest to pozycja, w ktorej nogi sa wyprostowane, krok rozciagiegy maxymalnie pod katem 180 stopni.

2. Kto moze zrobic szpagat:
- Tutaj mozecie mnie poprawiac, ale z tego Ci wiem, to kazdy (Z wyjatkami wiekowymi). Najlepiej to wychodzi u mlodziezy i dzieci we wczesnym wieku (na oko 10-15 lat u dzieci) np. gdy uczeszczaja na akrobatyke i podchodne.
Z wiekiem, staje sie to trudniejsze.

3. Kto nie powinien robic szpagatu:
- Osoby z ciezkimi wadami postawy, ze slabymi koscmi, i takie podobne przypadki. Jesli czujesz, ze nie powinienes robic szpagatu - lepiej nie rob.

4. Jakie cwiczenia na szpagat:
- Jak wieszkosc odpowiedzi.. ROZCIAGAC SIE. Najlepiej ustalic sobie odpowiednie pory cwiczen, np. rano, po poludniu, wieczorem. Jak kto woli.
Krotka rozgrzewka miesni, stawów. Krotka lista cwiczen ktore mozecie robic:
* Usiasc na podlodze, rozszerzyc nogi i probowac polozyc glowe na kolanach, dotykac palcami u reki stóp, poczuc, ze sie rozciagasz.
* Usiasc na podlodze, zlaczyc nogi razem, extra wyprostowane i sprobowac polozyc sie na nogach tak, zeby czuc jak naciagaja sie miesnie pod kolanem (nie wiem jaka to partia ciala:) )
* Wstac z podlogi, jedna noga do przodu, druga do tylu lekko. Ugiac przednia i naciagac krok. Potem na odwrot.
* To samo cwiczenie tylko ze zmienic pozycje: zamiast nog do przodu i do tylu to na boki. (lewa ugieta, prawa uprostowana w bok i na odwrot).
* Stanac prosto odspanac chwilke, najlepiej wlaczyc muzyke ktora cie mobilizuje. Zrobic maly rozkrok i powoli go zwiekszac do momentu w ktorym czujesz ze nie dasz rady zrobic wiecej (Mala uwaga: NIC NA SIŁE! Jesli bedziesz probowal pochwalic sie mamie szpagatem po 3 dniach to na pewno nabawisz sie jakies kontuzji miesni).

5. Co dalej ?
- Jesli bedziecie wytrwali to na pewno bedziecie widziec efekty. Stopniowo zwiekszac rozkrok, napinac miesnie i pozwalac sie im zregenerowac.

6. Tak, a co dalej ?
- Nie przestawac cwiczyc, bo to zapewne skonczy sie skurczem miesni i jesli bedziecie chcieli zrobic szpagat to bedziecie musieli od nowa to robic . Kazde stracone rozciaganie to krok w tył.

No, mysle ze ten post powinien wam troche pomóc.
Napisałem go po przeczytaniu odpowiedzi innych SFDowiczów, po przeczytaniu troche lektury internetowej, oraz na podstawie własnych doswiadczen. Jesli chcecie cos dodac/poprawic/skomentowac/dac soga:P to mile widziane...
Byle nie za ostro
Pozdrawiam ;D ...

.fussVolk crew.
No risk. No fun

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 08 lutego 2003 17:12 
W większości przypadków polecamy:

Olimp - Baton Matrix Pro 32

CENA: 7.00zł
Olimp - Vita-Min Multiple Sport

CENA: 19.80zł
Olimp - Massacra

CENA: 109.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

vorhil

Wysłana - 08 lutego 2003 17:12    Edytuj Cytuj
Dobra zozpiska :-] Łap Soga

Stand and Fight for Your Rights.

In a world of delusion
Never turn your back on a friend
Cos you can count your real true friends on one hand through life

SFD

Wysłana - 08 lutego 2003 20:51    Edytuj Cytuj
Ok, ale jak czesto nalezy robic cwiczenia rozciagajace ?
Codziennie, raz na tydzien?
Ile czasu powinny one trwac ?

hehe

SFD

Wysłana - 08 lutego 2003 20:57    Edytuj Cytuj
Im częsciej, tym lepiej, byle regularnie.
Tak przynajmniej po 10-15 minut jedno rozciaganie.
Ustal sobie jakis grafik mały, jesli ci zalezy.
Ja sie rozciagam co wieczór, no chyba ze nie jestem w stanie(po imprezie np.)

.fussVolk crew.
No risk. No fun

kadogan

Wysłana - 08 lutego 2003 21:16    Edytuj Cytuj
ciekawe czy ja bym sie jeszcze rozciagnal do szpagatu w wieku 20 lat i ile by mi to czasu zajelo... a moze znasz jakis cudowny sposob na fiflaka do tylu ? :]..bo ostatnio siekałem na mase rundak z saltem.. i nawet wychodzi :] a mam ambicje na rundak,fiflak,salto

kadoGan

kadoGan

SFD

Wysłana - 09 lutego 2003 18:57    Edytuj Cytuj
Oj tak kiedyś robiłem piękne szpagaty (jak trenowałem kick boxing)ale jak teraz pomyślę jak do tego doszedłem to drugi raz bym nie proobował

lucek

dE^SiRE

Wysłana - 09 lutego 2003 19:49    Edytuj Cytuj
Fajny art posejdon...soga juz ci chyba wczesniej za niego dalem
Powiedz mi tylko ile mniej wiecej potrzeba czasu aby ten szpagat zrobic?
miesiac?dwa?

----------------------------
Pozdrawiam- Dezir
"Musisz przełamać strach przed bólem, żeby ciężko trenować, a przecież musisz ciężko trenować. A kiedy mówię o ciężkim treningu, to mam na myśli naprawdę ciężki trening."

http://PumpingIron.w.interia.pl

KOLEJNY TEXT ROKU:
"czy ta metaka ruska jest mniej zdrowa od polskiej? bo kolega mi mowil ze ma ona troche mniej witamin wsobie i niejest tak zdrowa jak ta mta polska[...] czy ten ruski metka ma mniej witamin od polskiego?[...]no bo mojemu bratu po metce duzo pryszczy wyskoczylo i wszyscy mowiom ze to przezto ze przewitaminizowal sie , bo za duzo bylo witamin w tej metce"

Pozdrawiam, Dezir - (były, więc nieoficjalny) moderator działu "Fitness"
----------------------------------------------
>> "TRZEBA BYĆ ZNAWCĄ, A NIE WYZNAWCĄ" <<
Ekspert -

SFD

Wysłana - 09 lutego 2003 20:13    Edytuj Cytuj
Osiagniecie szpagatu zalezy od czestotliwosci cwiczen
Im czesciej, tym szybciej.
Przy rozciaganiu sie raz dziennie, co wieczór, regularnie bez zadnych opuszczeń w cwiczeniach to tak mysle ze po miesiacu powinny byc efekty, a po dwoch to juz bez problemu :)
Pozdraiwam

.fussVolk crew.
No risk. No fun

Andriej

Wysłana - 09 lutego 2003 20:17    Edytuj Cytuj
miesiac, 2 pol roku - to sprawa indywidualna

odsylam do:
http://www.sfd.pl/topic.asp?topic_id=28540

Tutaj jest wszystko dokladnie rozpisane- LN -specjalista od szpagatów

radek

.

dE^SiRE

Wysłana - 09 lutego 2003 20:17    Edytuj Cytuj
W takim razie zaczynam od razu
W sumie nie powinno byc ciezko, bo w chwili obecnej jestem dosc dobrze rozciagniety...
jedynym minusem moze byc to ze mam dosc dobrze rozwinięte uda

No, zobaczymy

----------------------------
Pozdrawiam- Dezir
&quot;Musisz przełamać strach przed bólem, żeby ciężko trenować, a przecież musisz ciężko trenować. A kiedy mówię o ciężkim treningu, to mam na myśli naprawdę ciężki trening.&quot;

http://PumpingIron.w.interia.pl

KOLEJNY TEXT ROKU:
&quot;czy ta metaka ruska jest mniej zdrowa od polskiej? bo kolega mi mowil ze ma ona troche mniej witamin wsobie i niejest tak zdrowa jak ta mta polska[...] czy ten ruski metka ma mniej witamin od polskiego?[...]no bo mojemu bratu po metce duzo pryszczy wyskoczylo i wszyscy mowiom ze to przezto ze przewitaminizowal sie , bo za duzo bylo witamin w tej metce&quot;

Pozdrawiam, Dezir - (były, więc nieoficjalny) moderator działu "Fitness"
----------------------------------------------
>> "TRZEBA BYĆ ZNAWCĄ, A NIE WYZNAWCĄ" <<
Ekspert -

SaLvAtIoN

Wysłana - 10 lutego 2003 12:31    Edytuj Cytuj
fajne porady, moze mi sie przydadzą
sg leci

~~~~~~~~~~~
Moderator działów:
*Nasze Hobby
*Sporty Extremalne

&quot;No SaLvAtIoN, no forgiveness&quot;

~~~~~~~~~~~
Moderator działu:
*Sporty Extremalne

"No SaLvAtIoN, no forgiveness"

Odpowiedzi jest na 11 stron.     następna 

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

SZPAGAT - odpowiedzi na wasze pytania

Strony:  pierwsza  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11   ostatnia 

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.