| Autor |
"SZPAGAT - JAKI TRENING ?" |
|
|
mlody_84
|
|
Wysłana - 5 styczeń 2005 12:20 Przeniesiona przez Fuckmaster z działu 'Trening'. | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam wszystkich.
Jestem nowym userem na sfd.pl
Szukam czegos na temat szpagatu a dokladnie chodzi mi o jakis konkretny trening - jakie wykonywac cwiczenia na poczatku, co pozniej i jakie na koncu. Moze ma ktos z Was wyprobowany, efektywny trening i chcialby sie nim podzielic.
Co prawda znalazlem na forum na temat szpagatu [http://www.sfd.pl/temat28540/strona1] ale jak widze 108 stron wypowiedzi :( to mnie naprawde rece opadaja, dlatego tez stworzylem tego posta
Pozdrawiam i czekam na Wasze wypowiedzi.
| |
| |
przyznaj SOG'a
|
|
|
|
_YaKuZa_
|
|
Rozciagaj nogi co 2-3 dni , z pomoca kolegi . OCzywiscie musi to byc poprzedzone dobra rozgrzewka . Musisz miec nogi na podwyzeszniach (krzysłach) stabilne musza byc zeby nie doszło do upadku. Kolega chwyta Cie za pas i powoli naciska do dołu -> bardzo wazne zeby nie robił tego balistycznie tylko statycznie zwiekszał nacisk. I to chyba na tyle . Mysle ze jesli chcesz wiecej sie dowiedziec to 108 stron mozesz przejzec
Zmieniony przez - _YaKuZa_ w dniu 2005-01-05 12:24:58
|
|
|
SCDriver
|
|
Ja rozciagam sie intensywnie godzine. 6x w tyg oprucz niedzieli.
"Żyje aby umrzeć, przecież i tak umrzemy WSZYSCY!" (R) | |
przyznaj SOG'a
|
|
|
|
_YaKuZa_
|
|
ryzykownie . Sciegna i wiezadła tez chca odpocząc.
|
|
|
iloczyn
|
|
A po jakim srednio czasie wykonywania takiego treningu mozna zrobic szpagat? Chodzi mi juz o 100% porfekcje, czyli takie wytrenowanie zeby mozna sie bylo juz rozkraczyc na zawolanie, bez rozgrzewki. | |
przyznaj SOG'a
|
|
|
|
fiacik
|
|
|
|
|
Pavlo
|
|
ja sie obecnie rozciagam 4x w tyg przed treningiem (intensywnie ale dosc krotko bo ok.15 minut) i tak ze 2 lata (kiedys 2x w tyg) teraz jestem w stanie zrobic szpagat (taki ze jedna noga z przodu druga z tyłu) bez rozgrzewki ale szpagat (nogi na boki) to duzo mi brakuje
dobrze robi takie ćwiczenie ze siedzisz w maxymalnym rozkroku przez około 20-30 minut , a potem to juz mozesz pokoleji wszystkie ćwiczenia rozciagajace jakie ci przyjda na myśl , podobnie stosuje przed treningiem tyle ze ten rozkrok mam z 5 minut
|
|
|
OloKK
|
|
www.olokk.pl
|
|
1. Nie słuchaj YaKuZy. Rozwalisz sobie w ten sposób kolana. W ogóle raczej unikaj rozciągania z partnerem.
2. Daj MIĘŚNIOM odpocząć (ponieważ rozciągasz głównie mięśnie a nie ścięgna czy inne więzadła ) i nie rozciągaj się codzień jak to radzą coponiektórzy.
3. Rozciągaj się PO treningu. PRZED tylko lekkie naciąganie, dociąganie. Nie musisz osiągać swojego maksymalnego naciągu już na rozgrzewce - to bardzo męczy Twoje stawy i ogólnie cały aparat ruchu.
przyznaj SOG'a
|
|
|
|
Pavlo
|
|
|
|
|
donald