Kurcze jak czytam niektóre metody na rozciąganie to aż włos się na głowie jeży. Już wcześniej w innm poście polecałem dobrą książkę pt "Stretching-trening gibkości" Thomas Kurz dostępne w dobych księgarniach. Ale jak wam pare groszy szkoda wydać na książke napisaną przez kogoś kompetentnego to w trosce o wasze zdrowie podam wam chociaż zarys treningu rozciągania nóg. A więc: 1. Rozgrzewka (troche biegania i skakania zakończone krążeniami w stawach) 2. Rozciąganie dynamiczne (wymachy nogi w przód 10x na nogę, w bok i w tył po dziesięć razy na nogę i robimy to w trzech seriach, czyli łącznie wychodzi po 30 wymachów na nogę w przód 30 w bok i 30 w tył.) 3. Część główna treningu (w przypadku sportów walki np. kopanie na worek) 4. Lekkie ćwiczenia siłowe (np. z pozycji stojącej wypad ze sztangą w przód i w bok, oczywiście nie przesadzać z ciężarem). 5. Rozciąganie izometryczne ( czyli metoda napiąć 10 sekund i 10 s rozciągnąć, należy sobie wybrać ok. 3 różnych ćwiczeń i zrobić je w trzech powtórzeniach, przyczym drugie powtórzenie napięcie 10 s a roziągnięcie 20 s i trzecie powtórzenie napięcie 10 s i rozciągnięcie 30 s).
Zgrubsza mniej więcej tak to powinno wyglądać. Jeżeli chodzi o rozciąganie dynamiczne to mozna wykonywać je nawet dwa razy dziennie a rozciąganie izometryczne co drugi dzień.
1106053218000
Sznurowek
Wysłana - 18 stycznia 2005 22:13
CZeść rauf. Ja chętnie dam soga za ten programik o szpagacie z allegro.
1106082814000
Wiewior_jr
Wysłana - 05 lutego 2005 22:23
Olokk... jeżeli jesteś wzrokowcem to niedługo nagram dla Ciebie filmik na aparacie cyfrowym jak ten mój brat spada na szpagat z 2 m... więc niech Ci się nie robi przykro jak czytasz moje posty moje GG 3167883. Wyślę Ci filmik przez GG. Cya
Mój brat rządzi :P (POZDRO)
1107638586000
donald
Wysłana - 06 lutego 2005 10:26
Wiewior_jr, to mi też przeslij bo cos mi sie nie chce wierzyc