plewer kupujac odzywke znasz w 100 % sklad ? wiesz co w niej jest ? przed uzyciem takiej odzywki zleczasz jej badanie ?
Bez Farmaceutyki Nie Ma Co Liczyć Na Wyniki .
Specjalista -
1232548152000
Plewer
Wysłana - 21 stycznia 2009 15:43
To znaczy tak, ja osobiście się w to w ogóle nie wkręcam, po pierwsze, jem stosunkowo niewiele odżywek, z pewnością nie stosuję permanentnych suplementacji, opieram się głównie na jedzeniu i treningu, także nie sądzę żeby mogło mi coś zaszkodzić. Po drugie, różne rzeczy w różnych ilościach w życiu stosowałem, zupełnie niezwiązane z siłownią, dlatego odżywki mi nie straszne! ;)) Życie szkodzi! :) Tyle o mnie.
Natomiast mówiąć ogólnie, teoretycznie, to można przecież dotrzeć do badać tego typu, w końcu autorzy ich osobiście również nie prowadzili. Można zlecać badania (jest to opcja dostępna na różnych krajowych i zagranicznych forach), w ramach, że tak powiem inicjatywy społecznej, za darmo w sensie. Poza tym takie badania są prowadzone, na różnych formac h właśnie jesteś w stanie spradzić skład bez problemu, i oczywiście nie mówię tu o etykiecie producenta!
Dochodzi do tego jakiś tam "ranking" firm, tzn. zapewne są firmy stosujące takie praktyki i inne, godne zaufania.
Osobną sprawą jest ocena wpływu obecności substancji dodatkowych w danej odżywce - zapewne sa to często ilości śladowe, niemające żadnego wpływu na zdrowie człowieka.
Także jeżeli ktoś ma ochotę, to może to sprawdzić. A jeśli idzie na żywioł, to i tak ma statystycznie spore szanse uniknięcia zagrożenia! :)
Tym niemniej, wracając do tematu - rozmawiamy o szkodliwości odżywek, a nie szkodliwości odżywek z domieszkami.
1232549025000
sebek1982
Wysłana - 21 stycznia 2009 15:51
tak rozmawiamy o szkodliwosci odzywek ! Szkodliwe suplementy diety
Ostatnio w prasie pojawił się przerażający raport. Dotyczył on szkodliwości przetestowanych preparatów wspomagających odchudzanie. 13 z 16 suplementów wykazało wysokie lub nawet bardzo wysokie zagrożenie dla zdrowia. Środki te reklamowane jako suplementy diety w rzeczywistości są lekami. Mogą powodować bezsenność, przyspieszone bicie i zaburzenia rytmu serca, podwyższenie ciśnienia i uzależnienia. To niektóre skutki uboczne, jakie mogą wystąpić po zażyciu testowanych preparatów.
Ponieważ skład na opakowaniach czasem nie był umieszczany lub okazał się niezgodny z prawdą, nie mamy pewności co spożywamy. Świat konsumenta nr.9(47)wrzesien 2005 ma ktos caly artykul? bo trafilem tylko na czesc
Specjalista -
1232549514000
Plewer
Wysłana - 21 stycznia 2009 15:56
Ale Sebek, proszę cię, zachowajmy umiar...
Przecież bezsenność, przyspieszone bicie i zaburzenia rytmu serca, podwyższenie ciśnienia i uzależnienia to jest opis objawów mogących wystąpić po zażyciu wszystkich specyfików pobudzających, choćby kofeiny! Czyli co, kawa szkodzi? W nadmiarze z pewnością!
No nic, kończę pracę, zajrzę do tematu jutro (w domu nie mam na to czasu! ;) ), zobaczymy jak wam dyskusja idzie! :)
Pozdro!
1232549772000
sebek1982
Wysłana - 21 stycznia 2009 16:00
no moze byc i po kofeinie a to co kofeiny nie ma w skladzie odzywek ?
Specjalista -
1232550013000
toom34
Wysłana - 21 stycznia 2009 16:21
więc co? kawa szkodzi...?herbata szkodzi?
z takim podejsciem mozna powiedziec ze wszystko szkodzi!
nie popadaj w skrajnosci...
sprawdź definicje słowa suplement i odżywka
1232551311000
Siodema
Wysłana - 21 stycznia 2009 16:26
Świat konsumenta nr.9(47)wrzesien 2005
ostatnio w prasie ukazal sie
sebek
czytaj jeszcze raz zakres stron 1-3 bo dalej leca juz tylko brednie i glupoty oraz wytlumaczenia pewnych glupich teorii
zauwaz ze cokolkwiek podasz jest to niemal ze natychmiast zanegowane - Faftaq, Knife to ludzie obyci w temacie, a nie laicy po 1-2 lata stazu
a Ty nadal zwodzisz i nie odpowiadasz mi na moje pytanie ze strony nr2-3
Napisales:
lepiej bys zapytal jakich suplementow nie stosowalem ;) bylo by szybciej ! co do prblemow ze zdrowiem to zoladek,watroba,nerki
nadal czekam na konkrety, jakie to problemy
oddchanie tez szkodzi bo w powietrzu znajduja sie spaliny
Zmieniony przez - Siodema w dniu 2009-01-21 16:26:49
Dieta jest dla frajerow ,ktorych nie stac na suple. Suple sa dla frajerow ,ktorzy boja sie igly
"zebym choc raz sie nie wstydzil latem jak zdejme koszulke na plazy"
Ekspert -
1232551567000
faftaq
Wysłana - 21 stycznia 2009 16:47
ja wytlumaczylem w miare logicznie prosto i spojnie OCB w temacie. Widzę, ze nie ma pytań, kontrargumentów, za to jest rzucanie na slepo artykulami ktore jakos tam negatywnie traktują o suplementach.
Sebek1982 - to co uprawiasz w tym temacie ma odpowiednią nazwe: dialektka erystyczna. Chcesz byc amiszem - ok, ale jak polemizujesz - odnos moze sie do argumentow w sposob merytoryczny, a nie na zasadzie "jak nie z gruszki to z pietrzuszki"...
Zanim wkleisz jeszcze jakis artykul, czy tekst ktory w Twoim przekoananiu czegos dowodzi - zastanow sie jeszcze raz czy mowimy o wyjatkach, czy mowimy o regule, bo chyba jeszcze nie zadales sobie tego pytania .
Izeby nie bylo - nie mam zamiaru Cie przekonywac na siłę do swoich racji - chce zeby bylo ladnie i merytorycznie w temacie - pro publico bono...
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2009-01-21 16:49:40
Układanie diet i konsultacje z zakresu żywienia i suplementacji we wspomaganiu wysiłku i pracy nad estetyką sylwetki: diet.sportowa@gmail.com
Ekspert -
1232552856000
Pablofrs
Wysłana - 21 stycznia 2009 17:09
Ja ze swojej strony do tematu moge dorzucic, że kiedy moja mama była u lekarza to zapytała go o szkodliwość gainerów (tłumaczyłem, że to jest to samo co znajduje się w zwykłym jedzeniu i że jest miłym zmiennikiem szkolnych kanapek, no ale sami wiecie..:D) no i powiedział, że takie odżywki powodują problem z nerkami, wywołują zmęczenie i bóle stawów itp. Jako, że od jakiegoś czasu bolały mnie mięśnie i kiepsko spałem, to diagnoza teoretycznie sie sprawdziła. Cała teoria pana doktora legła w gruzach kiedy dostałem nowe łóżko i w końcu porządnie się wyspałem :)
1232554191000
Siodema
Wysłana - 21 stycznia 2009 19:01
hehe
Pablofors Sog
w wieku 16 lat gdy poszedlem do lekarza rodzinnego na szczepienie moja rodzicielka zapytala sie czy moge jesc "prochy" powiedzialem ze chodzi o kreatyne
lekarka powiedziala ze nie widze przeszkod, trzeba tylko zadbac o dobra filtracje nerek czyli pic dosc duzo i systematycznie (rodzicielka troche wmuszala mi roznego rodzaju picie )
natomiast przy pomiarze jakiegos tam czegos w szkole u pielegniarki zapytala sie czy uprawiam jakis sport powiedzialem ze cwicze na silowni, a pani do mnie zebym tylko nie bral tych bialek i kreatyn bo to szkodzi
tak wiec komu ufac? te dwa zdarzenia dzieli jakis rok moze wiecej
kazdy ma wolna wole, nikt mu nie wmusza nic na sile
najczesciej pytania zadawane w tym dziale sa przez mlodzierz zdecydowana na to by cos "brac" nie patrzac na skutki
kazdy ma wlasne wole i robi ze swoim cialem, zdrowiem czy chocby zyciem co zechce, a szkodzić moze wszystko - kwestia dawki
Dieta jest dla frajerow ,ktorych nie stac na suple. Suple sa dla frajerow ,ktorzy boja sie igly
"zebym choc raz sie nie wstydzil latem jak zdejme koszulke na plazy"