Zadaj anonimowe pytanie i otrzymaj błyskawiczną odpowiedź
Temat został odczytany 90571 razy
  • Autor

    Ryż biały vs Ryż brązowy

  • KAIN
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 17868
    • Na forum: 12 lat
    • LPA: 102745
    • Status:Ekspert

    Wysłano 08 lutego 2002 13:28

    zgłoś naruszenie

    Panowie (i panie) przewetowałem archiwum i na temat ryzu brązowego jest tu naprawde mało.

    Atomic zwracam się głównie do Ciebie jako experta na naszym sfd od jedzonka :) .Z postów wynika że od dawna spożywasz głównie ryż ciemny.

    A więc może podziel się jakimiś uwagami nad jego przewaga nad zwykłym białym ryżem?

    Z składników można wyczić że ciemny ma więcej błonnika (w sumie biały nie ma go wcale) ma tez fosfor,żelazo i kilka witamin.A jak to w końcu jest z indexem glikemicznym tych produktów.Czy to prawda że jednak brązowy jest lepszy dla "pakerów" bo rozkłada się wolniej i powoduje mniejszy wyrzut insuliny niż ryż biały ?.Bo jak wiadomo sa tu różne teorie.


    (weglowodany ryż biały - 86,8%, ryż brązowy - 77,4%)

    Ps Atomic jaki kupujesz ten ciemny ryż??? Dziś kupiłem firmy "Cenos" w torebkach i kurde jest pełno tzw "całych ziarenek" i trza to wydłubywać albo wybierać wrrrr.

    KAIN
    "Loved be few Hated by many But respect by all"

  • Wysłano 08 lutego 2002 14:39

    zgłoś naruszenie
    Polecamy zaufać naszym specjalistom, dobierając plan treningowy, plan odżywiania czy suplementację, potrzebujesz indywidualnego podejścia. Poproś o przygotowanie planu dla Ciebie http://potreningu.pl/plany. Profesjonalny, kompletny plan: diety + treningi + suplementacja, już od 149 69
  • Atomic
    • Pochwały:0
    • Nagany:0
    • Postów: 1559
    • Na forum: 12 lat
    • LPA: 15619

    Wysłano 08 lutego 2002 14:39

    zgłoś naruszenie
    Witam!
    Ciekawy temat.
    Generalnie zarówno biały jak i brązowy jest dobry! Jednak różnią się od siebie zawartością błonnika i to decyduje o ich specyficznych zastosowaniach. Zawartość węglowodanów rózni się bardzo nieznacznie w granicach 10%. Białko również nie ma znaczenia (roślinne). Brązowy ma nawet do 9% błonnika, biały 1-2% zaleznie od wersji.

    Ryż biały najlepszy będzie w okresie budowy masy oraz po treningu. Jak wiadomo na masie je się bardzo dużo węglowodanów - własciwie na granicy możliwości przyswajania - dlatego trzeba wybrać takie źródło, które trawi się w miarę szybko (lecz nie zbyt szybko). Te warunki spełnia właśnie ryż biały, idealnie nadając się również na posiłek jakiś czas po treningu.

    Ryż brązowy ma tyle błonnika że właściwie bliżej mu do kaszy niz do tradycyjnego, białego ryżu. Trawi się on tak powoli, że nie ma sensu jeść go budując masę, nie zdązymy strawić wymaganej ilości węglowodanów w ciągu dnia. Inaczej sprawa ma się przy odchudzaniu: spożyta niewielka ilość ryzu brazowego zapewni długotrwały i równomierny dopływ glukozy - a o to właśnie chodzi.

    Kupuję ryż brązowy Doris, równie dobry jest Sonko, jednak sprzedawane są w opakowaniach po 400 i 500g a nie w praktycznych woreczkach 100g jak Cenos, który niestety jest kiepskiej jakości - miałem ten sam problem.

    Wydaje mi się że widziałem dobry ryż brązowy pakowany w 100g woreczki ale teraz nie pamietam jego nazwy. Aktualnie jem ryż biały (spozywam jeszcze sporo ww), na brazowy przejdę w marcu-kwietniu.

    Moderator Odżywianie

  •  
    SFD

      Wysłano 10 lutego 2002 17:08

      zgłoś naruszenie
      oj kain, cos slabo Ci poszlo to wertowanie archiwum, jak na moje oko wcale tego nawet nie robiles, tylko poszedles na latwizne i bezposrednio zapytales atomica, ktory z pewnie grzecznosci (bo jestescie obaj moderatorami) odpowiedzial

      natomiast kiedy inni pytaja o podstawowe rzeczy, czesto sa pozostawiani bez odpowiedzi

      otoz, co jak co, ale na temat ryzu brazowego zostalo juz powiedziane na forum niemalze wszystko, odsylam Cie do nastepujacych watkow w dziale odzywianie:
      'Brazowy vs bialy...' zalozony przez Greenboy 26 kwietnia 2001 (ma 19 odpowiedzi)
      'Jeszcze o ryzu' zalozony przez Myniu 23 kwietnia 2001 (ma 11 odpowiedzi)

      jest jeszcze wiele innych, ale te dwa zawieraja to samo co atomic powyzej odpowiedzial

      pozdrawiam
      manson
    • KAIN
      • Pochwały:0
      • Nagany:0
      • Postów: 17868
      • Na forum: 12 lat
      • LPA: 102745
      • Status:Ekspert

      Wysłano 10 lutego 2002 17:30

      zgłoś naruszenie
      1.Szukałem w wyszukiwarce bo z zasady mojego charakteru i sportu który uprawiam NIE IDE NA ŁATWIZNE!

      2 Używałem w wyszukiwarce SFD polskich czcionek i może dlatego wpisująz "ryŻ brĄzowy" nie dostawałem prawie nic w tematach postów.

      3 mansonique to już kolejny raz ktoś zarzuca modearatorom jakąś teorie spiskową że między sobą sobie pomagają a innym już nie....śmieszy mnie to troche.

      Ale dzięki Tobie teraz zauważyłem że trza szukać w wyszukiwarce często bez polskich znaków bo niektórzy ich nie urzywają

      KAIN
      "Loved be few Hated by many But respect by all"

    • Al_Bundy_2
      • Pochwały:0
      • Nagany:0
      • Postów: 2881
      • Na forum: 12 lat
      • LPA: 20969

      Wysłano 13 lutego 2002 17:35

      zgłoś naruszenie
      Jeśli chodzi o różnice odżywcze między oboma rodzajami ryżu, to są mi dobrze znane (swoją drogą KAIN, to nieco przesadziłeś z ilością węglowodanów w ryżu białym!).

      Moje pytanie jest innej natury. Co mianowicie rozumiecie przez ryż brązowy? Czy macie na myśli tzw. naturalny brązowy, który po ugotowaniu jest szary, a nie brązowy, czy chodzi Wam o tzw. ryż naturalny dziki o cienkich czarnych ziarnach? Bo jeśli chodzi o ten pierwszy, to go próbowałem, całkiem dobry. Ale jeśli chodzi o ten drugi, to cena jest odstraszająca (widziałem ok. 13 zł za 250 g, a najtaniej ok. 9 zł za 200 g).

      Al_Bundy_2
    • Al_Bundy_2
      • Pochwały: 0
      • Nagany:0
      • Postów: 2881
      • Na forum: 12 lat
      • LPA: 20969

      Wysłano 13 lutego 2002 17:55

      zgłoś naruszenie
      A tak jeszcze gwoli uzupełnienia:

      Ryż tzw. brązowy jest bogatszy w błonnik i witaminy (wynika to z tego, że tych substancji najwięcej gromadzi się w okrywie ziarna), a także ma niższy indeks glikemiczny.

      Co się zaś tyczy ryżu w ogóle (wszystkich rodzajów), to należy pamiętać, że pomimo informacji na pudełku, jego wartości odżywczych dokładnie nie znamy. A to z tego prostego powodu, że firmy produkujące ryż nie przeprowadzają dokładnych badań składu każdej partii towaru. Dane te biorą z kiedyś tam opracowanych tabel, które z rzeczywistością mają często mało wspólnego.
      Chodzi mianowicie o to, że ryż ryżowi nie równy, nawet jeśli siany byłby z dokładnie tej samej partii ziarna. Na skład odżywczy mają bowiem wpływ takie czynniki jak: temperatura i okres wegetacji, nasłonecznienie podczas wegetacji, zawartość poszczególnych pierwiastków w glebie. Na wartość odżywczą ma też wpływ wilgotność ziarna (zawartość wody zmienia przecież udział procentowy wszystkich składników), a także warunki przechowywania i inne. Nie wspomnę już o tym, że wpływ ma też czas gotowania, jak i np. ilość soli wsypanej do wody.
      Rozumiecie już teraz złożoność problemu? Oczywiście zawartości białka czy węglowodanów są do siebie zbliżone, jeśli jednak zrozumieliście, o co mi chodzi, to wiecie teraz, że do cyferek w tabelach należy zawsze podchodzić z pewną rezerwą.

      A konsumentom ryżu życzę na koniec smacznego.

      Al_Bundy_2
    •  
      SFD

        Wysłano 13 lutego 2002 17:57

        zgłoś naruszenie
        al, tak jak powidziales, ryz brazowy to ryz brazowy, przed ugotowaniem i po jest takiego koloru jakby ciemniejszy szary wchodzacy w brazowy (z wiekszym akcentem tego brazowego), jest troszke twardszy od bialego i jesli nie jest dobrze oczyszczony, mozna spotkac w nim luski (calkiem brazowe)
        nazywa sie go przewaznie ryz naturalny lub ryz brazowy (albo i to i to) ;]

        natomiast ryz dziki (tudziez naturalny dziki) to inny rodzaj ryzu, wyglada tak jak mowisz, dlugie, czarne, cienkie ziarna, jest znacznie drozszy od brazowego, kiedys sie pomylilem i kupilem go, o czym pisalem w poscie 'ryz jest dziki, ryz jest ... PYSZNY' z 18 grudnia 2001

        zgodze sie z Toba, ze ten pierwszy jest bardzo dobry, ale ten drugi jest znacznie lepszy ;]

        i, odpowiadajac na Twoje pytanie, kiedy mowimy o ryzu brazowym, to mowimy o brazowym ;]
        (nie dzikim)

        pozdrawiam
        manson
      • Al_Bundy_2
        • Pochwały:0
        • Nagany:0
        • Postów: 2881
        • Na forum: 12 lat
        • LPA: 20969

        Wysłano 13 lutego 2002 18:41

        zgłoś naruszenie
        Tak przypuszczałem, cena tego dzikiego jest nieporozumieniem, przynajmniej w stosunku do jego wartości odżywczych.



        Al_Bundy_2
      •  
        SFD

          Wysłano 14 marca 2004 14:27

          zgłoś naruszenie
          kiedys czytalem ze tyz ciemny ma 51 g białka na 100 gram produktu z jakijs tam firmy nie pamietam
        • NASCITURUS
          • Pochwały:0
          • Nagany:0
          • Postów: 934
          • Wiek: 39 lat
          • Na forum: 11 lat
          • Trenuje: 17
          • Płeć: Mężczyzna
          • LPA: 22495

          Wysłano 14 marca 2004 15:19

          zgłoś naruszenie
          Ostatnio pojawił się w sklepie obok mnie dziki ryż amerykański, który jest cały czarny. Co do składu to: 14% białko, 73% węglowodany,0,4% tłuszczu 355kcal
          Co myślicie o czymś takim? Aaaaa cena jego jest również odpowiednia... znacznie droższy niż normalny ryż biały lub brązowy..
          Pozdrowienia!
          Choć życie nasze splunięcia nie warte - Eviva l'arte
        • psyhu
          • Pochwały:0
          • Nagany:0
          • Postów: 215
          • Na forum: 10 lat
          • LPA: 3093

          Wysłano 14 marca 2004 20:55

          zgłoś naruszenie
          Teraz Sonko ma wszystkie produkty pakowane w wygodne 100g razy 4. W sumie Sonko to nie ma klasycznego ryżu brązowego, tylko jest tzw. parboiled, czyli poddawany specjalnej obróbce w której zachowane są składniki odżywcze (m.in. witaminy z grupy B i błonnik) którymi nie moze sie pochwalić zwykły ryż. Parboiled kosztuje 2zł.

          A swoją drogą to juz dawno nie widzialem w sklepie zadnego "ryżu brązowego", wszystkie sie nazywają parboiled.