Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Autor

Rtg kręgosłupa piersiowego

Bonczurski

Wysłana - 03 lutego 2009 18:57    Edytuj Cytuj

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

Witam
Prosze osoby znające sie na tym o ocene tego rtg.
Opis brzmiał "w granicach normy dla wieku" neurolog po obejrzeniu stwierdził lekkie zmiany przeciązeniowe.
Pytanie czy zle to wyglada?
wiek 23 lata, 177cm, 77kg, siłownia, boks, praca fizyczna (głownie dzwiganie przezucanie)
Odczuwam bol w tym odcinku kregosłupa sam juz niewiem czy to boli kregoslup czy miesnie bo te tez zaczeły bolec (proste grzbietu) uczucie jakby nadciągniete. Lekarz przepisal mydocalm forte na rozluznienie miesni szkieletowych i glukozamine

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 03 lutego 2009 18:57 
W większości przypadków polecamy:

Olimp - Vita-Min Multiple Sport

CENA: 19.80zł
Trec - Magnum 8000

CENA: 120.00zł
Olimp - Thermo Speed Extreme Mega Caps

CENA: 45.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,   odżywki na masę

Bonczurski

Wysłana - 03 lutego 2009 18:57    Edytuj Cytuj
i jeszcze jedno pytanie co to sa te "lezki" na kregach?

Acheron_AD

Wysłana - 03 lutego 2009 20:59    Edytuj Cytuj
Lezki ? Wklej zdjęcie i zaznacz o co chodzi.

Nie wiem czy o to chodzi, więc w żadnym razie nie sugeruj się moją oceną !! Dostrzegam lekkie skrzywienie ( skoliozę ), ale słyszałem że niektóre z nich są często spotykane i poniżej pewnego stopnia uznawane za dopuszczalne/normalne. Dodam : może to ja źle widzę, albo zdjęcie niewyraźne.

Najlepiej o wszystko co ciebie niepokoi wypytać ortopedę, w końcu za coś mu płacą

"Si vis pacem, para bellum"

rulezzz

Wysłana - 03 lutego 2009 21:11    Edytuj Cytuj
tez wlasnie sadze podobnie.
do Acherona. te lezki to to cos na pierwszych kregach od gory. Po srodku kregu wystepuje takie cos. wlasnie tez nie wiem co to moze byc i bardzo mnie to ciekawi ;d;d

Saida

Wysłana - 03 lutego 2009 21:17    Edytuj Cytuj
Na zdjęciu widać lekką skoliozę (ale naprawdę delikatną), ale możliwe,że też byłeś źle ustawiony do zdjęcia. W zasadzie zgadzałoby się to z tymi bólami mięśni - często przy skrzywieniach kręgosłupa zaczynają boleć także mięśnie, które są nadmiernie obciążone/naciągnięte.

O jaich łęzkach myślisz?
- jeśli o tym "bardziej białym" na środku kręgu,to jest to wyrostek kolczysty danego kręgu,coś,co występuje u wszystkich osób z prawidłową budową kręgu
- jesli o tym "bardziej" czarnym między poszczególnymi kręgami,to są to przestrzenie międzykręgowe,też normalne.

Chociaż wydaje mi się,że dwie przestrzenie międzykręgowe masz poszerzone.

rulezzz

Wysłana - 03 lutego 2009 21:20    Edytuj Cytuj
;d i wszystkie watpliwosci zostaly rozwiane ;d

kradam

Wysłana - 04 lutego 2009 10:40    Edytuj Cytuj
Ile można tłuc.
Zastosowanie RTG i innych cudownych badań obrazowych w diagnostyce tego typu dolegliwości jest marginalne. Skierowanie w takim przypadku na RTG jest zwykle wyrazem bezradności lekarza. Przepisywanie tych tabletek to już się ociera o korupcje. Niewielkie skrzywienia są normą i nie są na pewno główną przyczyną bólu. Często mięśnie w odcinku piersiowym są nadmiernie naciągnięte np. na wskutek deformacji typu okrągłe plecy. Permanetne rozciągnięcie powoduje szereg zjawisk, które z kolei mogą dać nawet paskudny ból. W taki przypadku leczy się to zmianą trybu życia i ćwiczeniami.
Specjalista -

Bonczurski

Wysłana - 04 lutego 2009 19:40    Edytuj Cytuj

Byłem i u ortopedy i u neurologa niczym po za tym ze prochami chca mnie faszerować niebłysneli. Mam wrazenie ze oni wogóle niesłuchaja co sie do nich mowi. Jestem juz załamany cała sytuacja pomocy konkretnej nieotrzymalem. Wstawiam foty ocencie jak mozecie czy widac jakies konkretne wady postawy.
Czym moze byc spowodowane powiekszenie przestrzeni miedzykregowych?
Z góry dzieki

Bonczurski

Wysłana - 04 lutego 2009 19:41    Edytuj Cytuj

Nastepne foto

Bonczurski

Wysłana - 04 lutego 2009 19:41    Edytuj Cytuj

nasstepne

Bonczurski

Wysłana - 04 lutego 2009 20:11    Edytuj Cytuj
i jeszcze dodam że zanim zaczeło bolec cos tak jakby strzelilo (wiciskałem biceps na prostym gryfie stojac) w kregosłupie trudno to opisac taki strzał cos jak niektórzy z "palców strzelaja" ale uczycie jakby sie cos rozerwało, rozdarło. Po jakims tygodniu i wizycie u ortopedy ktory przepisał tabletki na rozluznienie miesni sirdulad 4mg zaczął sie bol miesni prostych oprzec sie niemoglem plecami o nic bo przy ucisku bolały bardziej. Teraz ból jest bardziej punktowy czasami kłujacy a czasem, mrowiacy,dretwiejący, uciskajacy ogólnie odczuwam duzy dyskomfort a nawet zmęczenie spowodowane tym bolem

Odpowiedzi jest na 4 strony.     następna 

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Rtg kręgosłupa piersiowego

Strony:  pierwsza  2  3  4   ostatnia 

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.