Mam pytanko, ale nie wiem czy to dobry dzial. Mysle jednak, ze w nim dostane najszybszą odpowiedz. Jesli chce kupic rowerek to jaki opór przetrwa najdluzej? Slyszalem, ze pasy sie rozciągają i dlatego mam zamiar kupic z oporem MAGNETYCZNYM - czy to dobry wybór ????? Dzieki!!!!
dobry wybór, pasy sie nie przecierają- nie trzeba wymieniać, jazda jest bardziej płynna przy większym obciążenie nie ma takich "skoków" o wiele mniej hałasu robi magnetyczny rower. Jak kupiłem magnetycznego na promocji za 200zł było urwane mocowanie licznika i czujnika obrotów nie było, koszt naprawy 2zł zaoszczędziłem jakieś 200zł
Napis na grobie by mnie cieszył: Nie byle kto,bo byle czym się cieszył
- mafia tadkow niejadkow -
1110096369000
kuler
Wysłana - 06 marca 2005 11:49
Gadalem z kolesiem ktory mi chce sprzedac ten rower i mowi, ze to jest pasek cierny, czy to chodzi wlasnie o magnetyczny? - co to ozncza? Czy szybko sie zużywa?
Pozdrawiam Kuler
1110106193000
_BIGuś_
Wysłana - 06 marca 2005 13:15
pasek cierny czyli do koła zamachowego jest owinięty pasek, regulując docisk, im większy tym większe tarcie koła o pasek i trudniej się jedzie W magneto wokół koła zamachowego jest magnes zbliżając go, pole magnetyczne utrudnia pedałowanie w tym przypadku magnes się nie zużywa
A ile pasek pociągnie to zalezy od paska z czego jest itd. ale problem z wymianą raczej nie ma, nawet w pasmanteriach można kupić podobne paski plecione i założyć w razie przetarcia starego
1110111311000
kuler
Wysłana - 06 marca 2005 13:43
Dzieki - Łap soga ;)
Pozdrawiam Kuler
1110112989000
zakrześ
Wysłana - 07 marca 2005 07:16
Biguś ty mi lepiej powedz gdzie moge dostać pasek klinowy bo miałem jakiś lipny zaczął mi się przecierać a jak chciałem go naciągnąćto pryknoł i orbiter stoji narazie bez urzytku , musiałem pwrócić do rowerku orbiter firmy sport life a pasek długości 77cm a w necie tej firmy nie mogę znaleść
pasek jest pleciony? z włókien sztucznych ( taki jak paski od torb czy plecaków) jeśli tak kup metr o podobnej szerokości, z tamtego zerwanego weź mocowania, załóż na nowy wtedy długość dobierz przytnij i będzie śmigać
1110181518000
zakrześ
Wysłana - 07 marca 2005 13:19
ale ja mam klinowy od koła zamachowego nie parciany
chwila chodzi o pasek klinowy ten który przenosi napęd na koło zamachowe? czy o ten pasek który powoduje opór, ze zdjęcią myśle że chodzi o ten pierwszy a wtedy pozostaje odwiedzić sklepy motoryzacyjne i szukać podobnego paska klinowego