logo
zamknij zamknij

Rodzaje tłuszczów w diecie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 385

0 5 0
napisał(a)
jakkjakk
Początkujący
Jest liderem w tym dziale Szacuny 5 Napisanych postów 209 Na forum 169 dni Przeczytanych tematów 2285
Hejo. Możecie mi napisać albo podać linki do stron, gdzie w prosty sposób są opisane rodzaje tłuszczy i produkty z nimi, bo normalnie dzieliłem po połowie na zwierzęce i roślinne, a ostatnio zacząłem zwracać uwagę że jakieś omega nienasycone nasycone i końca z tym nie ma, nic nie ogarniam.

Ps.
Tak po krótce czym się różni rafinowany od nierafinowanego?
Np. taki https://ezakupy.tesco.pl/groceries/pl-PL/products/2003010231981?utm_source=google&utm_campaign=dotcom_dec_jan&utm_medium=feed&gclid=CKChpZWEsdMCFVDPsgodMV4MPQ 
pierwsze tłoczenie ale rafinowany, czyli słabej jakości?

Czy to ma faktycznie jakieś znaczenie dla zdrowia żeby trzymać jakieś te proporcje w kwasach tłuszczowych, bo można wysiąść jak przyjdzie to wyliczać?


Zmieniony przez - jakkjakk w dniu 2017-04-19 20:57:56

Po co kupować sterydy skoro można kurczaki .

Krzysztof Piekarz
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
napisał(a)
Koniu151 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 2178 Napisanych postów 48090 Wiek 3 lata Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 256252
http://nutritiondata.self.com/ - szczegółowe dane dotyczące wszystkich produktów znajdziesz tutaj.
Co do kujawskiego wyżej - niewiele to warte.
Jeżeli chodzi jest to oczyszczanie oleju, ma zarówno swoje wady jak i zalety, więcej szczegółów znajdziesz w artykułach na potreningu.pl
1

POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGÓW ONLINE. KONTAKT: koniu151.sfd@gmail.com

napisał(a)
Arthass
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 79 Napisanych postów 435 Wiek 28 lat Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 10720
Nie wiem czy mogę podawać tutaj linki do swojego "bloga roboczego", ale miałem wypisane tam właśnie najlepsze i najgorsze źródła omega, czyli tłuszczy wielonienasyconych.
Ogólnie masz 3 podstawowe rodzaje tłuszczów - wielonienasycone (PUFA), jednonienasycone (MUFA) i nasycone. Wielo i jednonienasycone to głównie roślinne, natomiast nasycone to głównie zwierzęce. Jak coś ma postać stało np. kostka masła, to jest to głównie tłuszcz nasycony. Jak postać płynną to wielonienasycony lub jednonienasycony. Wyjątkiem są oczywiście margaryny, które są tłuszczem wielonienasyconym, ale sztucznie utwardzonym (co jest bardzo niezdrowe tak na marginesie). Tłuszcze nasycone nadają się do obróbki termicznej, tłuszcze jednonienasycone tylko do krótkiej obróbki w niskiej temperaturze (np. oliwa z oliwek rafinowana), tłuszcze wielonienasycone nie nadają się do obróbki termicznej, gwałtownie oksydują i stają się szkodliwe. Czyli kujawski, który jest olejek rzepakowym, który z kolei jest źródłem tłuszczów wielonienasyconych - nie nadaje się do smażenia. Tak samo oleje słonecznikowe i prawie każdy inny olej roślinny. Nadaje się za to na zimno np. do sałatki bo jest dobrym źródłem kwasów omega. Tak dla jasności, my ludzie, potrzebujemy do życia w zasadzie jedynie kwasów omega zawartych w tłuszczach wielonienasyconych (olej rzepakowy, lniany, z gorczycy, konopny, z orzechów włoskich, tłuste ryby). Wszystkie inne rodzaje tłuszczów niezbędnych nam do życia potrafimy syntetyzować endogennie. Problem w tym, że tłuszcze wielonienasycone są bardzo delikatne i powinny być odpowiednio wytłaczane, potem transportowane i przechowywane, by uniknąć nadmiernej oksydacji (czytaj jełczenia). Tłuszcze PUFA wrażliwe są m.in. na temperaturę, tlen, oraz światło słoneczne, a także długie przechowywanie w wyniku czego oksydują i stają się dla nas szkodliwe.

ps. ten olej kujawski co podałeś, w treści:
Cechy

naturalne źródło Omega-3 i witamin E i K, do smażenia, do pieczenia, - no i kłamstwo, bo się nie nadaje ani do smażenia ani pieczenia, ani żadnej innej obróbki termicznej.

Dalej, rzepak jest dobrym źródłem PUFA, tak samo olej lniany. Natomiast olej z pestek dyni ma niekorzystny stosunek omega, a poza tym pestek dyni nie powinno się prażyć! To powoduje utlenianie kwasów omega i zamienia olej w szkodliwy ściek.

Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-04-19 23:55:59

Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-04-19 23:59:10
napisał(a)
Koniu151 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 2178 Napisanych postów 48090 Wiek 3 lata Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 256252
Sugeruję żadnych linków nie podawać i również skorzystać z tego linku, który wysłałem wyżej.

POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGÓW ONLINE. KONTAKT: koniu151.sfd@gmail.com

napisał(a)
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Szacuny 1512 Napisanych postów 47166 Wiek 32 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 331749
napisał(a)
jakkjakk
Początkujący
Jest liderem w tym dziale Szacuny 5 Napisanych postów 209 Na forum 169 dni Przeczytanych tematów 2285
Wyszło mi mniej więcej 2:1:1 jednonienasyconych wielonienasyconych nasyconych. 2:1 omega 6 do omega 3, bo podbiłem siemiem lnianym. Nie jest idealnie, ale zobaczę jak się będzie żyć, ale ile się okazuje marketingiem .


Zmieniony przez - jakkjakk w dniu 2017-04-20 15:27:03

Po co kupować sterydy skoro można kurczaki .

napisał(a)
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Szacuny 1512 Napisanych postów 47166 Wiek 32 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 331749
Jest ok. Jeszcze kwestia ile z tych omega 3 jest ALA a ile EPA i DHA. Dwa ostatnie są bardzo istotne.

Moderator działu Odżywianie

napisał(a)
Arthass
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 79 Napisanych postów 435 Wiek 28 lat Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 10720
Koniu151
Sugeruję żadnych linków nie podawać i również skorzystać z tego linku, który wysłałem wyżej.


Ok, ale Twój link nie tłumaczy podstawowych, istotnych kwestii np. stosunku O3 do O6, różnicy między ALA a EPA/DHA, właściwości fizykochemicznych każdych z rodzajów tłuszczów itp. :)

Więc w skrócie, stosunek omega 3 do omega 6 powinien mieścić się między 1:1 a 1:5 na korzyść omega 6 (oczywiście są to wartości podane w przybliżeniu, bo stosunek 1:5,4 też jest dobry). Biologicznie aktywnymi formami omega 3 dla naszego organizmu są EPA i DHA, jeśli spożywasz źródła ALA (roślinne), to musisz przeliczyć je korzystając ze średniej konwersji na poziomie 5% (nasz organizm potrafi syntetyzować EPA i DHA z ALA, ale jest to dość słaba efektywność, plus wpływa na to wiele czynników jak wspomniany stosunek względem omega 6). Nie ma dziennych zalecanych norm spożycia kwasów omega NNKT, ale z obserwacji statystycznej i badań wychodzi, że dziennie powinno się spożywać minimum 250mg omega długołańcuchowych (EPA i DHA), a dawki terapeutyczne to około 1g (ujawniają już wtedy m.in. rolę protekcyjną na układ sercowo-naczyniowy).
Trzeba też rozróżnić oleje nasycone, które występują w formach krótkołańcuchowych, średniołańcuchowych i długołańcuchowych. O ile duże spożycie długołańcuchowych nie jest zalecane (ciężkostrawne, wymagają żółci do trawienia) to krótko i średniołańcuchowe są lekkostrawne i wykazują sporo korzystnych wchłaściwości na zdrowie np. (z tego co pamiętam, jeśli pomyliłem: pardon) kwas laurynowy w oleju kokosowym ma właściwości bakteriobójcze, wspomaga prawidłową równowagę flory bakteryjnej, ma działanie regeneracyjne nabłonek i kosmki jelitowe, dlatego warto go spożywać. Podobnie masło mleczne (100%, nie żadne mieszanki), zawiera kwas masłowy - też bardzo korzystny wpływ na kosmki.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Miód

Następny temat

Alkohol podczas redukcji

Tamilewska i Dmochewicz przegapiły zawody!

Sałatka z krewetkami

Jak wybrać dobre parówki?

Fałszywe ciężary i rekordy siłowe – po co ludzie to robią?

Pompki kobiet

Karol Małecki wyciska 80 kg hantle!!!

Plan treningowy dla początkujących kobiet

Ziemniaki a odchudzanie