Szacuny
16
Napisanych postów
2631
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
15370
Witam pozdrawiam,
zastanawiałem się ostatnio czy białko zawarte w roślinach strączkowych jest białkiem pełnowartościowym i czy warto produkty takie jak fasola soja ciecierzyca czy groch włączyć do diety.
z góry dziękuję za odpowiedź
Zmieniony przez - grzechmek w dniu 2009-06-29 08:52:25
Szacuny
8
Napisanych postów
1294
Wiek
30 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
7910
koles powiedział już wszystko. Najbardziej pełnowartościowe jest białko pochodzenia zwierzęcego, ale powinno stanowić dużo większą część twojego zpaotrzebowania na białko niżeli białko pochodzenia roślinnego :) pozdro
Szacuny
15
Napisanych postów
566
Wiek
33 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
4434
J/w Dodam tylko , że u mnie fasola jest włączona do diety raz na jakiś czas bo to cenne źrodło różnych składników, nie należy wykluczać ich z diety . Pamiętaj tylko , żę zawierają sporo ww
Szacuny
430
Napisanych postów
56364
Wiek
37 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
184874
wysoką wartośc biologiczną roślin strączkowych ogranicza niedostatek tryptofanu, aminokwasów siarkowych a także niska ich strawność.
za nimi przemawia duża ilość składników mineralnych
od czasu do czasu można dodać do diety
Szacuny
0
Napisanych postów
7
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
66
Soczewica jest super jeśli chodzi o wartości odżywcze. (Białko 1 : 2 Węgle) Ja używam jej jako substytutu ryżu, gdy potrzebuje w danym posiłku większą ilość białka.