Witaj! Dołącz do społeczności ludzi aktywnych. Możesz zalogować się   lub zarejestrować
Wczytywanie danych ...
Temat: Treść:
Autor

RYŻ ile wartości po ugotowaniu ?

kwiatateko

Wysłana - 07 grudnia 2007 19:18    Edytuj Cytuj

Sprawdź ile procent masz tłuszczu

Witam, mam pytanie odnośnie ryżu. Jedno mnie gnębi. Surowy ryż to 100g opakowanie i właśnie zastanawiam się nad tym czy jak go się ugotuje i wychodzi tak mniej więcej 250g to zwiększa się jego wartość odżywcza ? Mam na myśli Węgle/białko/tłuszcze. Wiem że wielu może powiedzieć że to głupie pytanie ale męczy mnie to i nie wiem. Mam jeszcze jedno pytanie nie do tego działu ale już zadam przy okazji. Ostatnio jestem na cyklu kreatynki i nie wiem jak ją stosować po przebudzeniu bo wtedy też stosuje białko. Proszę o pomoc. Pozdrawiam

Spec SFD Odżywki i suplementy

Wysłana - 07 grudnia 2007 19:23 
W większości przypadków polecamy:

SFD - SFD Wpc protein plus

CENA: 39.00zł
APS - Mesomorph

CENA: 139.00zł
Universal Nutrition - Shock Therapy

CENA: 139.00zł

sprawdź pozostałe odżywki,  odżywki białkowe,  odżywki na masę

Irokez

Wysłana - 07 grudnia 2007 19:23    Edytuj Cytuj
wyszukiwarka sie klania, krete mozesz brac z bialkiem

co do ryzu to pecznieje od wody, woda nie ma w sobie bialka wegli a ni tluszczu ; ) wiec skald gramowy ryzu sie nei zwieksza...

wierz w siebie bo religie moga zawieść ; )))

kwiatateko

Wysłana - 07 grudnia 2007 20:06    Edytuj Cytuj
Aha czyli worek nawet jak ma 200g to itak będzie 100g tyle ile pisze na opakowaniu wartości ?

Skalar.

Wysłana - 07 grudnia 2007 20:34    Edytuj Cytuj
Może się zwiększyć o gram, dwa...
Dlatego że woda wbudowywuje się w cukier. Ale takie ilości są nie warte uwagi

If You do things half-heartedly, u can expect half-hearted effects.
Ile od siebie dajesz tyle do Ciebie wraca (by Pepo).
Ekspert -

kwiatateko

Wysłana - 08 grudnia 2007 07:16    Edytuj  Cytuj
No ok to będe wiedział ze jak np mam zjeść 150g i zliczyć jego zawartość do diety to musze mieć 150 g suchego ryżu a nie ugotowanego. Dzięki wielkie. Zawsze mnie to gnębiło. pozdrawiam

best_123

Wysłana - 26 listopada 2008 22:41    Edytuj Cytuj
musze wznowić temat :P niewiem czy ktoś wcześniej o tym mowił ale ostatnio widziałem na ryżu z "biedronki";p z tyłu takie cos
wartości odżywcze przed gotowaniem jednej porcji [100g] i wartości odżywcze po gotowaniu jednej porcji i po gotowaniu było wszystkiego o połowe mniej ;/

s.m.p.a. ODŻYWIANIE

Wysłana - 26 listopada 2008 23:03    Edytuj Cytuj
po ugotowaniu ryż pęcznieje i nasiąka wodą dlatego było o połowe mniej kcal napisane wszystko ważysz i liczysz przed obróbką termiczną
Ekspert -

best_123

Wysłana - 26 listopada 2008 23:54    Edytuj Cytuj
wiem ze pęcznieje ale tam nie pisze że w 100g ugotowanego ryżu jest 2 razy mniej tylko ze w 1 porcji. "W 100g ryżu surowego wartość energetyczna 360kcal białko 6,7g węglowodany 76,8g tłuszcze 0,7" i drugie " w 1 porcji ryżu ugotowanego wartość energetyczna 141kcal białko 2,95g węglowodany 31,55 tłuszcze 0,35" tak jakby wszystko sie wypłukiwało

honorr

Wysłana - 27 listopada 2008 00:39    Edytuj Cytuj
troche pomyslec wystarczy. No dobrze, 30g wegli w 100g ugotowanego tak? ALe jak ugotujesz 100g ryzu to napeczenieje ci do 300g okolo, czyli wychodzi tak jak na opakowaniu.

s.m.p.a. ODŻYWIANIE

Wysłana - 27 listopada 2008 08:53    Edytuj Cytuj
"W 100g ryżu surowego wartość energetyczna 360kcal białko 6,7g węglowodany 76,8g tłuszcze 0,7" i drugie " w 1 porcji ryżu ugotowanego wartość energetyczna 141kcal białko 2,95g węglowodany 31,55 tłuszcze 0,35" tak jakby wszystko sie wypłukiwało

chłopie wytłumacze jak dziecku gotujesz 100g surowego ryżu wrzucasz na wodę ten RYŻ pęcznieje zwiększa swoją objętość i jednocześnie wage jeśli się ugotuje i zjesz cały to będzie 360kcal a na etykiecie piszą że z tego co napęczniało czyli z tych 360 ktoś wziął tylko 100g resztę zostało w garnku dlatego się wartości zmniejszyły bo reszta zostaje inaczej nie umiem wytłumaczyć
Ekspert -

best_123

Wysłana - 27 listopada 2008 19:48    Edytuj Cytuj
Wiem odrazu o tym pomyslalem ale wtedy pisało by w 100g ryzu ugotowanego i w 100g ryzu nie ugotowanego, a pisze w jednej porcji ryżu surowego !100g! a potem w jednej !!porcji!! [a porcja to jedna saszetka!!!!!!!!!] ryżu ugotowanego [czyli jak wiadomo np 200g]

Odpowiedzi jest na 2 strony.     następna 

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

RYŻ ile wartości po ugotowaniu ?

Strony:  pierwsza  2   ostatnia 

Proszę w skrócie napisać w jaki sposób regulamin forum został złamany.

Nieuzasadnione użycie opcji grozi zablokowaniem konta.

Czy chcesz oddać głos na ten temat/użytkownika?

Twój głos jest dla nas niezwykle ważny, bo pozwola nam na ocenę użytkowniów i tematów.

Copyright 2000 - 2011 SFD S.A.