czy jesli mi pozwalaja mozliwosci to czy moge (a raczej powininenem robic) hst co dwa dni czyli pon sroda piatek niedziela wtorek czwartek itd.? a drugiego pytania zapomnialem hehe
odnosnie powtorzen negatywnych : na moj mozg jesli mam zrobic 5 z czego 3 sam a dwa z pomoca to robie 3 normalne powtorzenia a tylko dwa negatywne ?(chyba ze te pierwsze 3 robie faze negatywna za***iscie powoli to jeszcze jestem to w stanie zrozumiec ,chociarz i tak cos mi tu nie pasuje)
1099841965000
rafiki_
Wysłana - 07 listopada 2004 17:06
co do powtorzen negatywnych to polegaja one na tym ze zakladasz taki ciezar aby wykonac samemu poprawnie 2 ruchy a pozostale 3 pomaga ci wykonywac partner czyli np w wyciskaniu pomaga ci przy podnoszeniu sztangi natomiast opuszczasz sztange juz sam co do pierwszego pytania wydaje mi sie ze tak ale poczekaj na opinie expertow
$$$
1099843609000
PePoNeNt
Wysłana - 07 listopada 2004 18:40
'czy jesli mi pozwalaja mozliwosci to czy moge (a raczej powininenem robic) hst co dwa dni czyli pon sroda piatek niedziela wtorek czwartek itd.? '
* możesz
'odnosnie powtorzen negatywnych : na moj mozg jesli mam zrobic 5 z czego 3 sam a dwa z pomoca to robie 3 normalne powtorzenia a tylko dwa negatywne ?(chyba ze te pierwsze 3 robie faze negatywna za***iscie powoli to jeszcze jestem to w stanie zrozumiec ,chociarz i tak cos mi tu nie pasuje)'
* wytlumacze na podstawie wyciskania: 3powtorzenia kompletne robisz sam(wyciskasz na maksa szybko, co na tak wyśrubowanych ciezarach nie bedzie w istocie wygladało na szybkie ale takie ma być założenie, opuszczasz 5sekund, czyli wolno), nastepne 2 wyciśnięcia pomaga ci partner, opuszczasz sam, powoli.
co do cwiczenia co 2 dni nonstop to proponowałbym przemyslec gdyz mozesz sie przetrenowac, dodatkowo moze to troche utrudniac rozpiske dlatego na poczatku proponowałbym tradycyjnie 3 razy w tygodniu, aczkolwiek nic nie stoi na przeszkodzie zebys sprobował
Pozdrawiam
Ekspert -
1100286414000
2 er el x
Wysłana - 12 listopada 2004 20:43
kermit mysle ,ze ten system 3 x tydzien zostal stworzony po to ,zeby amatorom nie utrudniac ulozenia kalendarza ,czyz nie?ogolne zalozenie hst jest trening co dwa dni ? w sumie robilbym pon sr pt ,ale to ze bede robil co dwa dni skroci mi o tydzien czas trwania calego hst ,a to dla mnie wazne pozdr
1100288597000
PePoNeNt
Wysłana - 12 listopada 2004 22:12
"mysle ,ze ten system 3 x tydzien zostal stworzony po to ,zeby amatorom nie utrudniac ulozenia kalendarza, czyz nie?"
* nie, odkrywca - Bryan Haycook przeprowadził badania pod kątem szybkosci hipertrofii(przyrostu miesni) czego efektem są zasady HST. jedną z nich jest zasada dotycząca czestotliwosci treningów co 48-72h kiedy anabolizm zaczyna malec i organizm wchodzi w tzw. stan pół-katabolizmu, cwiczenia przywracają go spowrotem do stanu budowania miesni.
"bede robil co dwa dni skroci mi o tydzien czas trwania calego hst ,a to dla mnie wazne "
* jaka jest tego przyczyna? zalezna od Ciebie? pamietaj ze pospiech nie jest dobrym towarzyszem w bodybuildingu, ale jesli musisz skrócić trening to mozesz pominąc 15tki.