Witam. W jednym z numerów KiF-u przeczytałem art. dotyczących mięśni brzucha. Pisali tam, że dobrze ćwiczyć brzuch ze zmienną intensywnością, czyli można powiedzieć robić takie interwały, by spalanie trwało jak najdłużej po treningu. I teraz mam takie pytanie. Czy taką zmienną intensywność można byłoby wpleść w zwykłe treningi na siłowni? Chodzi mi np. o Wyciskanie sztangi na skosie głową w dół bądź też uginanie ramion ze sztangą. Jedna seria dość duży ciężar i mniej powtórzeń, następna mniejszy ciężar, więcej powtórzeń w szybszym tempie. Itd. (choć nie powinno się robić szybkich powtórzeń, tylko powoli i dokładnie) Pytam, ponieważ aktualnie jestem w trakcie redukcji i bardzo zaciekawiło mnie takie coś. Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi!
Zmieniony przez - mustafa90 w dniu 2010-03-16 20:16:23
Brzuch dobrze jest robić ze zmienną intensywnością, aby zróżnicować bodźce jakie mu dostarczasz-co prowadzi do szybszego rozwoju. To mięsień jak kazdy inny, zatem bardzo"optymalnym"rozwiązaniem wydaje się jedne lekki i jeden ciężki trening brzucha w tygodniu[ciężki, czyli z obciążeniem i zejściem, na powiedzy około 10 powtórzeń].
Co do spalania tłuszczu-podstawowa wiedza naukowa neguje miejscowe spalanie tłuszczu-ćwicząc brzuszki nie sprawiasz, ze spalasz więcej tłuszczu z rejonu brzucha. Jak chcesz wiedzieć więcej-zajrzyj do ART-u Jodełko"Rzeźba".
Specjalista -
1268767614000
mustafa90
Wysłana - 16 marca 2010 20:35
Czytałem już, świetny artykuł. Ale nie zrozumiałeś o co pytam... O zastosowanie takiego treningu w cwiczeniach całego ciała : plecy klatka triceps itd.
Tzn. trenować każdą grupę ze zmienną intensywnością, dwa razy w tygodniu, tak?
Jak najbardziej dobre rozwiązanie, według niektórych lepsze niż trening partii raz w tygodniu.
Najsensowniejszym podziałem do tego stworzonym wydaje się być:
Push ciężko Pull lekko off off Push lekko Pull ciężko off
Gdzie push to czworogłowy uda,klata, przód i bok barków, triceps
Pull to dwugłowy uda, plecy,tył barków, biceps
Na niektórych trening dwa razy w tygodniu po prostu może lepiej działac...+dochodzi wykorzystanie takiego zjawiska jak nadkompensacja mięśni...
Zmieniony przez - MOREPOWER w dniu 2010-03-16 20:44:25
Specjalista -
1268768583000
mustafa90
Wysłana - 16 marca 2010 20:47
Ja zacząłem stosować taki plan.
Poniedziałek
Klatka: WYCISKANIE SZTANGI W LEŻENIU -> SKOS GŁOWĄ W DÓŁ 5s. 12-16powt. WYCISKANIE SZTANGIELEK W LEŻENIU -> SKOS GŁOWĄ W GÓRĘ 4s. 12-16powt. ROZPIĘTKI NA SKOSIE GŁOWĄ W GÓRĘ 3s. 12-16powt. Biceps: UGINANIE RAMION ZE SZTANGĄ NA „MODLITEWNIKU” 4s. 12-16powt. UGINANIE RAMION ZE SZTANGIELKAMI STOJĄC PODCHWYTEM(Z „SUPINACJĄ” NADGARSTKA) 4s. 12-16powt.
Wtorek:
Barki: WYCISKANIE SZTANGI ZZA GŁOWY 5s. 12-16powt. UNOSZENIE SZTANGIELEK BOKIEM W GÓRĘ 4s. 12-16powt. PODCIĄGANIE SZTANGI WZDŁUŻ TUŁOWIA 4s. 12-16powt. Triceps: WYCISKANIE FRANCUSKIE SZTANGI W SIADZIE 4s. 12-16powt. WYCISKANIE „FRANCUSKIE” SZTANGI W LEŻENIU PODCHWYTEM 4s. 12-16powt. WYCISKANIE W LEŻENIU NA ŁAWCE W WĄSKIM UCHWYCIE 3s. 12-16powt. Brzuch: BRZUSZKI Z OBCIAŻENIEM 5s. 15-30powt. PODNOSZENIE NÓG W LEŻENIU Z ICH ODPYCHANIEM 4s. 15-30powt.
Środa
Plecy: PODCIĄGANIE SZTANGI W OPADZIE(WIOSŁOWANIE)NACHWYTEM 5s.12-16powt. PRZNOSZENIE SZTANGI W LEŻENIU NA ŁAWCE POZIOMEJ 4s. 12-16powt. SKŁONY ZE SZTANGĄ TRZYMANĄ NA KARKU „DZIEŃ DOBRY” 3s. 12-16powt. Nogi: PROSTOWNIE NÓG W SIADZIE 5s. 12-16powt. UGINANIE NÓG W LEŻENIU 5s. 12-16powt. PRZYSIADY WYKROCZNE 3s. 12-16powt. WSPIECIA NA PALCE W STANIU 5s. powyżej 30 powt.
Czwartek
Klatka: WYCISKANIE SZTANGI W LEŻENIU NA ŁAWCE POZIOMEJ 5s. 12-16powt. WYCISKANIE SZTANGI NA ŁAWCE -> SKOS GŁOWĄ W GÓRĘ 4s. 12-16powt. WYCISKANIE SZTANGIELEK NA ŁAWCE -> SKOS GŁOWĄ W DÓŁ 4s. 12-16powt. Biceps: UGINANIE RAMION ZE SZTANGĄ STOJAC PODCHWYTEM 4s. 12-16powt. UGINANIE RAMION ZE SZTANGIELKAMI W SIADZIE NA ŁAWCE SKOŚNEJ(Z SUPINACJĄ NADGARSTKA) 4s. 12-16powt. Brzuch: BRZUSZKI Z OBCIAŻENIEM 5s. 15-30powt. PODNOSZENIE NÓG W LEŻENIU Z ICH ODPYCHANIEM 4s. 15-30powt.
Piątek
Barki: WYCISKANIE SZTANGIELEK 5s. 12-16powt. UNOSZENIE SZTANGIELEK W OPADZIE TUŁOWIA 4s. 12-16powt. UNOSZENIE RAMIONW PRZÓD ZE SZTANGĄ 4s. 12-16powt. Triceps: WYCISKANIE „FRANCUSKIE” SZTANGI W LEŻENIU 4s. 12-16powt. WYCISKANIE FRANCUSKIE JEDNORĄCZ SZTANGIELKI W SIADZIE 3s. 12-16powt. POMPKI W PODPORZE TYŁEM Z OBCIĄŻENEM 3s. 12-16powt. (BĄDŹ MAX BEZ OBCIĄŻENIA)
Sobota
Plecy: PODCIĄGANIE SZTANGI W OPADZIE(WIOSŁOWANIE)PODCHWYTEM 5s.12-16powt PODCIĄGANIE SZTANGIELKI W OPADZIE(WIOSŁOWANIE) 4s. 12-16powt. MARTWY CIĄG 5s. 12-16powt. Nogi: PRZYSIADY ZE SZTANGĄ TRZYMANĄ Z PRZODU 5s. 12-16powt. PRZYSIADY WYKROCZNE 4s. 12-16powt. PROSTOWNIE NÓG W SIADZIE 4s. 12-16powt. UGINANIE NÓG W LEŻENIU 3s. 12-16powt. WSPIĘCIA NA PALCE W SIADZIE 5s. powyżej 30powt. Brzuch: BRZUSZKI Z OBCIAŻENIEM 5s. 15-30powt. PODNOSZENIE NÓG W LEŻENIU Z ICH ODPYCHANIEM 4s. 15-30powt.
Co lepsze? Ten plan?? Czy może coś jeszcze innego?
Ten plan to czyste zajeżdżanie się. Nawet go nie sprawdzałem konkretniej, albowiem wystarczył mi już podział Plecy+całe nogi, czyli chyba najgorszy z możliwych, bo dwie największe partie robisz na jednej sesji. Ułóż plan według tego podziału, jaki ci podałem i wklej do sprawdzenia. Ten podział to najsensowniejsze rozwiązanie w tym wypadku.
Pomijam już fakt braku regeneracji przy innych partiach[szczególnie barki/klata/triceps].
Zmieniony przez - MOREPOWER w dniu 2010-03-16 21:09:08
Klata, reszta pleców interwały uda, łydki+dół pleców[czyli wrzucasz tutaj martwy ciąg na ugiętych jako ciężkie ćwiczenie na dwugłowe...zapewne wejdzie z mniejszym obciążeniem biorąc pod uwagę wczesniejsze przysiady, więc uwaga] interwały barki, łapy interwały off
Taki podział jest ok[niewielka zmiana co do dołu plecow, jak widzisz]. Twoim celem jest redukcja? Co do tych aerobów po treningu-możesz je robić ale niezbyt długo....Martwiłbym się o spalanie mięsa. W razie czego suplementacja BCAA.
Zmieniony przez - MOREPOWER w dniu 2010-03-16 21:56:42
Specjalista -
1268772889000
mustafa90
Wysłana - 16 marca 2010 23:39
Tak, redukcja...
A powiedz mi jak z ilością serii i powtórzeń, wtedy coś ułożę i tu wkleję do analizy, dzięki za zainteresowanie tematem i pomoc...
Sog dla Ciebie!
Zmieniony przez - mustafa90 w dniu 2010-03-16 23:40:44
Podam Ci orientacyjna ilosc serii na kazda z partii. Klatka 12, barki 12, biceps 8-10, triceps 8-10, prostowniki 4, czworoboczne 4, najszersze grzbietu 10-12, lydki 7-8, uda 16+
Ekspert -
1268779793000
MOREPOWER
Wysłana - 16 marca 2010 23:54
Co do serii i powtórzeń-powinieneś w sumie pamiętać z artu Jodełku....biorąc pod uwagę, że to redukcja, to na głównych ćwiczeniach schodziłbyś na[umownie]siłową liczbę powtórzeń, a w dalszych[uzupełniającyh/izolowanych]na jakąś wyższą typu 15 powtórzeń.
W gruncie rzeczy-Jodełko proponował w wypadku 3 dni treningowych podział Push/Pull/Legs...co o tym myślisz? W ogóle-ile masz dni treningowych do dyspozycji? To, ze jest to redukcja może nieco zmieniac postać rzeczy. Np. FBW 3 razy w tygodniu to również dobre wyjście na redukcji...W ostateczności-jak trochę pokombinujemy to ten podział, który ci zaproponowałem w ostatnim moim poście też da radę, ale dobrze by było wstawić wtedy jakieś power ćwiczenie do barków-np. push press.